Avrupa’nın birbirinden güzel dört sıfır atık marketi

Tüketim alışkanlıklarının yavaş yavaş değişmeye başladığı şu dönemde, yeni bir trendle karşı karşıyayız: Sıfır atık (zero-waste) marketler. Özellikle Avrupa’da hızla yaygınlaşan bu marketlerin örneklerini Almanya, Danimarka, İsveç, İrlanda, İspanya, İtalya, Fransa ve ingiltere gibi ülkelerde görmek mümkün.

TIKLAYIN: Sıfır atığa ulaşmak için 4 ana eşya ile başlangıç çantanız

Peki, nedir bu sıfır atık market? 
Aslında adından da anlaşılabileceği gibi, sıfır atık market temel prensipte, bildiğimiz market anlayışının herhangi bir atık oluşumuna neden olmayan versiyonu. Öyle ki, bu marketlerde ambalajlı ya da paketli hiçbir ürün satılmıyor. Herhangi bir kapta ya da şişede sunulan ürünlerin tamamı ise depozitolu, böylece yeniden kullanım teşvik ediliyor.

Sıfır atık marketlerin çoğunda ürünler yerel üreticilerden temin ediliyor ve özellikle sürdürülebilir yollarla üretilmiş ürünlere yer veriliyor. Yerel tedarikçilerden ürün alındığı için ürünlerin uzun mesafelerce taşınmasına gerek kalmıyor ve bu da bu marketlerin karbon ayak izinin oldukça düşük olmasını sağlıyor.

Tüketiciler bu marketlere gelirken kendi cam kavanozlarını ya da kaplarını getirip istedikleri üründen gramla ya da litreyle satın alıyorlar. Kendi kaplarını yanında taşımak istemeyenler için ise marketlerde yeniden kullanılabilen alışveriş çantaları ve depozitolu kavanozlar bulunduruluyor.

Günümüzde plastik atıklar dünyadaki en büyük çevresel problemlerden biri olarak ekolojik dengeyi ciddi anlamda tehdit ediyor. Gıda, içecek ve kozmetik ürünleri içine alan hızlı tüketim mallarının ambalajları ise plastik atıkların büyük bir kısmını oluşturuyor. Sıfır atık market konsepti “satın al, ürünü kullan, ambalajı çöpe at” döngüsüne bir alternatif üreterek, ambalaj kullanımını sıfıra indiren bir tüketim anlayışı yaratıyor.

Şimdi gelin Avrupa’daki sıfır atık marketlerden birkaçına daha yakından bakalım.

#1 Day by Day (Fransa)

Day by Day Fransa’da şimdiden bir zincire dönüşmüş. Ülkenin pek çok şehrinde bu markete rastlamak mümkün. Bu market uygun fiyatlarıyla tüketicinin cebine de hitap ediyor. Örneğin makarna, kabartma tozu ya da sirke gibi ürünleri burada birçok süpermarketten daha da uygun fiyata bulabiliyorsunuz.
daybyday-shop.com

BUNU DA OKU:  Sekiz adımda hayatınızdan çöpü çıkarın

#2 Negozio Leggero (İtalya)

İtalya’daki bu sıfır atık market Avrupa’da muhtemelen ürün gamı en geniş olanlardan. Negozio Leggero’da 1500’den fazla çeşit ambalajsız ürün bulunuyor. Burada yeşil yaşama dair kitaplardan, bebek ürünlerine, makyaj malzemelerinden drajelere pek çok ürün bulmak mümkün. Üstelik hizmette sınır yok, bisikletle evinize servis bile yapıyorlar!

Fransa’daki Day By Day gibi Negozio Leggero da İtalya’da bir zincir haline gelmiş. Torino menşeili olsa da Roma, Milano ve daha birkaç şehirde daha bulunuyor.
negozioleggero.it

#3 Robuust (Belçika)

Robuust  Belçika’nın ilk sıfır atık marketi ünvanına sahip. Burada gıda ürünlerinin dışında %100 geri dönüştürülebilir ve zararsız maddelerden üretilen kozmetik, hijyen ve temizlik ürünleri de bulunmakta. Bu market Belçika’da sürdürülebilir yaşam için referans noktası olmayı hedefliyor.
berobuust.com

#4 Unpackaged (İngiltere)

Unpackaged yalnızca sıfır atık market olmakla kalmıyor; özel sektöre ve kamu sektörüne sıfır atık yönetimi konusunda kapsamlı bir danışmanlık hizmeti de sunuyor. Ayrıca internet sitelerindeki blog kısmından, sürdürülebilir yaşam ve atık yönetimi alanlarıyla ilgili yazıları da takip etmek mümkün. Yani hem çevreci hem de çok yönlü bir market!
beunpackaged.com

Sıfır atık marketler özellikle Avrupa’da yaygınlaşsa da, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde de bu anlayıştaki marketler çoğalmaya başlıyor. Umarız ki sıfır atık market konsepti yakın zamanda dünyanın her yerinde yaygınlaşır ve atık kirliliğini azaltmaya yardımcı olur.

Kaynaklar:
Good Goal
Zero Waste Europe
Take Part
YouTube

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Özge Bitik

Herkesin hayatta bir amacı olması gerektiğine ve kendi misyonunun mutluluğu, doğa sevgisini, ve de birazcık çılgın olmayı insalara yaymak olduğuna inananlardan. Doğa ve sürdürülebilir yaşam en büyük tutkularından. Bu yüzden sürdürülebilirlik iletişimi üzerine çalışıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gıda, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Yeme İçme
Doğal teriminin pazarlama malzemesi olarak kullanılması yasaklansın

Buğday Derneği bu hafta çok güzel bir kampanya başlattı: Doğal teriminin pazarlama malzemesi olarak kullanılması yasaklansın!

Kapat