Az şekerli güllaç

Geleneksel bir Ramazan lezzeti olan güllaca birkaç ufak dokunuş yaptım. Hala güllaç bulunuyorken Ramazan ayı bitmeden belki siz de denemek istersiniz.

Şu meşhur güllaç markasının paketinin üstündeki bir tarif var. Paketin toplamı olan 400 gr güllaç yaprağı için 3 lt süt ve 750 gr kullanılıyor. Ben paketin yarısını kullandım. Bu şeker miktarı fazla geldiği için şekeri azalttım, 100 grama indirdim. 50 gr da kuru üzüm kullandım. Kuru üzümü bıçakla iyice parçaladım, zırhta et çeker gibi. 1,5 lt süte şekeri ve parçaladığım kuzu üzümleri ekledim, sütü ısıttım. Sütün ılınmasını bekledim. Bu arada kuru üzümü bir süzgeçle süzdüm. Çiğ bademi ve çiğ fındığı robottan geçirdim.

Bir tepsiye ilk yaprağı yerleştirdim, sütü yaydım. Ellerimle bastırdım. İkinci yaprağı da aynı şekilde ıslattım, kuru üzümü üzerine elimle yaydım. Kuruyemişleri de serptim. Yaprakları bitirene kadar devam ettim. Kalan sütü de güllacın üstüne döktüm. Tepsiyi buzdolabına koydum. Güllaç yaprakları sütü neredeyse emiyor. Birkaç saat sonra kontrol edince üzerine döktüğüm o sütten eser kalmadığını gördüm. Üzerine biraz da şekersiz soğuk süt serptim.

Tatlı yerken protein/karbonhidrat dengesine dikkat etmeye çalışıyorum. Bir diğer deyişle, bir tabaktan alacağım karbonhidratla proteini bir oranda tutuyorum. Evdeki labneyi, porsiyonladığım bir dilim güllacın üzerine yaydım. Evde quark, taze lor veya kaymağınız varsa elbette kullanabilirsiniz. Tatlıyı süslemek için, ev yapımı incir reçelinin incir tanesini labnenin üzerine koydum. Kuruyemişi üzerine serpince az şekerli güllaçım ortaya çıkmış oldu.

Güllaç, Ramazan’la özdeşleşen bir tatlı ama aslında her zaman tüketebiliriz. Benim yaptığım gibi az şekerle hazırlayıp sütlü tatlı açlığımızı giderebileceğimiz bir ürün. Toz şekeri tamamen çıkartıp sütü sadece kuru meyvelerle tatlandırmayı deneyebilirsiniz. Birkaç paket güllaç alırsanız, Ramazan’dan sonra da bu tatlıyı afiyetle tüketebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  20 cm yetmez ama yine de başımda zafer sarhoşluğu var

Benzer tariflerime ulaşmak için İnstagram hesabımı (Chez_Onur) takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa, cevaplamaktan ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Yeni, lezzetli ve sürdürülebilir tariflerde buluşmak üzere.

Fotoğraf: Güllaç

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler, Yeme İçme
Çocuklar için Gıdayı Koruma Rehberi

Küresel olarak gıda israfının temel nedenlerinden biri olan tüketici davranışı, sosyal normları ve tüketici tutumlarını değiştirmeyi de zorunlu kılıyor. Gelecek

Kapat