Kapanma günlerinde iç mekân bitki bakımı

Zor günlerden geçiyoruz ve böyle zamanlarda hem fiziksel hem de ruhsal olarak bize iyi gelecek aktivitelere odaklanmak bir hayli yorucu olabiliyor. Böyle zamanlarda neyi yapıp yapamadığımızı düşünerek kendimize yüklenmektense kafamızı dağıtacak, iç açıcı uğraşlara yönelmek bize daha iyi gelebilir.

Havalar ısınmaya ve doğa uyanmaya başlamışken evdeki salon bitkilerinizin baharı daha güçlü ve sağlıklı karşılamalarını sağlayacak tüyoları verelim dedik.


#1 Gövde ve yaprak temizliği

Eğer kılıç, yucca ya da benjamin gibi büyük ve bol yapraklı bitkileriniz varsa yaprak ve dallarını tek tek silmek işkenceye dönşebiliyor. Bu durumda bitkinin toprakla birleştiği kısmı naylon poşetle kapatarak duşta ya da balkonda yıkayabilirsiniz. Balkonda yıkayacaksanız güneş olmayan saatlerde yıkayın ki güneş ışığı bitki yapraklarını yakmasın.

#2 Saksı değişimi

Bitkinizin daha sağlıklı büyümesi için her yıl bir boy daha büyük saksıya almak gerekiyor. Fazla büyük bir saksıya alırsanız kök gelişimi hızlanır, bitki büyümesi yavaşlar. O yüzden saksıları her yıl azar azar büyütmek önemli. Bitkiyi saksıdan çıkardığınızda, saksıya temas eden kökler görüyorsanız bir büyük boya alma zamanı gelmiş demektir.

#3 Toprağı havalandırma ve yenileme

Saksı değişimi yaparken bitki toprağını yenilemek ve havalandırmak önemlidir. Saksı değişimi vakti gelmediyse bile bahar günlerinde bitkinizi saksısından çıkarıp toprağını havalandırmak daha sağlıklı gelişmesini sağlar. Toprağa minik çakıl taşları ya da perlit ekleyerek de geçirgenliğinin artmasını sağlayabilirsiniz.

#4 Gübreleme

Düzenli olarak gübreleme yapmıyorsanız da yılda bir kez, bu zamanlarda bitkilerinize gübre ya da besin vermeyi tavsiye ediyoruz. Organik gübre, kompost ve kırılmış yumurta kabukları bitkilerinizin canlanmasını sağlayacaktır.

#5 Yeni bitkiler

Bitki bakımıyla zaman geçirmenin ve evin içinde daha çok yeşillik görmenin iç açıcı bir etkisi olduğu yadsınamaz. Salonunuza, yatak odanıza ve mutfağa yeni bitkiler ekleyerek daha yeşil bir ortamda zaman geçirmek size de daha iyi gelecektir.

BUNU DA OKU:  Altı ülke grip aşılarına 'hayır' diyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Hayat
İnsanlığın geleceği için bir mağarada 40 gün 40 gece geçirir misiniz?

40 gün tüm dünyayla ilişkinizi kesip bir mağarada kalabilir misiniz? Fransa'da 15 gönüllü bilimsel bir araştırmanın parçası olarak 40 gün

Kapat