Bahçeniz yaza hazır mı?

Ayvalar, kirazlar, erikler, bademler, vişneler çiçek açıp, yavaş yavaş meyveye dönmeye başlamak üzereler. Uykudan uyanan karıncalar yuvalarına yemek taşımak için yollara düştüler bile, arılar da taze açan çiceklerin özlerinin peşinde vızıldamaya başladılar.

Mayıs ayı ile birlikte daha sık çim biçimi yapılır. Çimlerin boyu daha kısaltılabilir. Hava sıcaklığına bağlı olarak daha hızlı büyüdükleri için haftada bir kez biçilmeli. Eğer sararmalar oluşuyorsa organik gübre ile destekleyebilirsiniz. Bitkilerinizden beslenen birçok zararlı, yaz mevsiminde çoğalır ve ürünlerinize zarar verebilir. Yaprak bitkileri, kırmızı örümcekler en sık karşılaşacağınız cinsler olacaklardır. Bu zararlılardan kurtulmak için sakın kimyasala başvurmayın.

Dilerseniz organik sertifikalı ilaçlar kullanabilir ya da kendiniz bu zararlılarla savaşmak için reçeteler hazırlayabilirsiniz. Yaprak bitleri için arap sabunu, sarımsak yağı ve tesbih ağacının meylerinden elde edilen bir çeşit özütü kullanabilirsiniz. Böcek ve mantar zararlılarına karşı mücadele mayıs ayından eylül sonuna kadar 10 günlük periyotlar halinde tekrar edilir. Mücadele için havanın iyi olduğu günler seçilmeli. Ayrıca çim kuru, toprak nemli olmalı. Çim ekimi mayıs ayının ikinci yarısına kadar tamamlanmalı. Çim alanına azot takviyesi yapılır. Bu ay içerisinde toprak genellikle nemlidir ama bazen kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşılabilir. Bu durumlarda çimlerde bir problem meydana gelmesi beklenmeden sulamaya başlanmalı.

İlkbaharda ekilen soğanların (sümbül, lale, nergis, safran) yıllık otsu bitkilerin ve çiçek veren çok yıllık bitkilerin (çuhaçiçeği, papatya, menekşe, unutmabeni) çiçek vermesi biter. Ağaçsıların (hor çiçeği, kiraz, açelya vb.) çiçek vermeleri de sona erer ve yeşillikle kaplanırlar.

Güller çiçek açmaya başlar.

Bitkinin yapısal özelliklerine, iklime, kullanılan toprak cinsine uygun bir sulama rejimi saptanmalıdır. Bitkilerin aşırı güneşli saatlerde sulanmamaları, sulama suyunun soğuk olmaması çok önemlidir.

BUNU DA OKU:  Bol ödüllü çocuk filmi Bahçe artık online olarak izlenebiliyor

Hava ısınmaya, topraktan da yeşil fışkırmaya başladı. Isınma ile beraber topraktaki su da buharlaşmaya başlıyor doğal olarak. Su kaybını önleyebilmek amacıyla toprağın nemliliğini sürekli takip ederek gerektiğinde sulama yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Sulamalarınızı ya sabah çok erken saatlerde ya da akşam saatlerinde yapmanız doğru olur.

Eğer mümkünse, sulamalarınızı damlama yöntemi ile yapmanız en doğrusu olacaktır.
Yaz mevsimine girerken bitkiler aldıkları bol güneş ışınları ile beslenip, hızla büyüme gösterirler. Sebze ve çiçeklerin diplerinde bolca yabani ot çıkması ise kaçınılmaz. Yabani otlar diktiğiniz bitkilerin besinlerini paylaşacaklar ve bu da bitkilerinizin zayıf kalmasına sebep olabilecek. Sık sık bu yabani otlari toplamanız gerekecek. Bu işlemden kaçmak için kimyasal ilaç lütfen kullanmayın. Ekinlerinizi zehirlediğiniz gibi, toprağı da kirletiyor olacağınızı unutmayın. Ayrıca topladığınız yabani otları da biriktirerek kompost yapabilirsiniz. Bitkilerinizin doğru gelişimi için aralıklarla organik gübrelemeyi unutmamalısınız.

Sararan, kurumaya başlayan yaprak ve dalları ayıklayarak bitkinin gelişimine rahatça devam etmesini sağlayabilirsiniz.

Kenelerden doğal yollarla korunmak için hazırlayacağınız yağ karışımını açıkta kalan kısımlara sürebilirsiniz; yarım çay bardağı susam yağının içine üç damla sedir, limon ve çam yağı damlatın. Susam yağına damlattığınız yağlar aslen etkili yağlardır. Metal olmayan bir kaşıkla bu karışımı 10 dakika boyunca saat yönünde karıştırın. Susam yağı aynı zamanda doğal bir güneşten koruyucudur.

Bahçenizden evinize ulaşan karıncalar olabilir. Onları incitmemeye özen gösterin, kimyasal ilaç kullanmak yerine onları bol tuz, sarmısak veya toz kükürtle evden uzaklaştırabilirsiniz.

Bahar en güzel duyguları, yeniden doğmayı, hayatın renklerini getirir. Doğaya zarar vermeden bahçenizi güzelleştirmeniz için bu zamanlardan daha iyisi yok.

İyi eğlenceler…

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Hayat
Çerez Savaşları başlıyor: Alışverişte gözler gözünüzde olacak

En basit haliyle: Manipülasyon.

Kapat