Balın bilmediğiniz altı faydası

Bal, soğuk algınlığından, yaralara, cilt bakımından alerjilere kadar pek çok rahatsızlığa iyi gelen inanılmaz bir gıda. Balın yüzyıllardan bu yana gelen bir medikal geçmişi var. Antibakteriyal ve antienflamatuar özeliklerinden dolayı sıkça tercih edilen balın doğru ve katkısız olanını seçmek çok önemli.

1. Soğuk algınlığında bal

Soğuk algınlığında balın tedavisini şüphesiz duymuşsunuzdur. Amerika’da Pennsylvania Eyalet Tıp Fakültesi‘nde 139 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada balın, öksürük şuruplarından ve antihistaminiklerden daha etkili olduğu saptanmış (tabii 1 yaş üzeri çocuklardan bahsediliyor. 1 yaş altına kesinlikle bal verilmiyor).

2. Ballı limonlu öksürük şurubu

Evde kendi ballı limonlu öksürük şurubunuzu da yapabilirsiniz.

250 gram balı çok kısık ateşte tavaya koyun. Kesinlikle kaynatmayın çünkü bu balın medikal özelliklerini değiştirir

Bir limon alın ve bunu bir sıcak suda 3-4 dakika kaynatın. Daha sonra sudan çıkarın ve soğuması için bekleyin. Ilık hale geldiğinde limonu dilimlere kesin ve çok kısık ateşteki bala ekleyin. Bu şekilde bir saate yakın çok ılık sıcaklıkta pişmesini bekleyin. Sonra bu karışımı süzgeçten geçirin ve cam bir kavanoza alın. Buzdolabında iki ay kadar saklayabileceğiniz öksürük şurubunuz hazır.

3. Bal kilo vermenize yardımcı olur

Aç karnınıza her gün sıcak suya limon ve bir kaşık bal ekleyip içebilirsiniz. Günlük olarak bunu içmeniz karaciğerinizi rahatlatır ve toksinleri vücudunuzdan atmanıza yardımcı olur.

4. Bal düşük beyaz hücre sayısını düşürür

Mayo Klinik’in yaptığı açıklamaya göre kemoterapi hastalarının bilhassa maruz kaldığı düşük beyaz kan hücresi sayımına balın etkileri hem ucuz hem de gelecek vaad ediyormuş. Bu her ne kadar küçük deneylerle ispatlanmaya çalışılıyorsa da, bu konuda daha çok araştırma yapılması son derece önemli.

BUNU DA OKU:  Artan gıdalardan hayatımızı değiştirecek 3 inovasyon

5. Bal kalp krizi riskinizi azaltır

Her gün bir veya 2 yemek kaşığı bal, 1/3 tatlı kaşığı tarçını ılık suya ekleyip içmenin damarlara ve kalbe iyi geldiği, ve kandaki kolestrolü %10 oranında azalttığı biliyor muydunuz? Düzenli aralıklarda bu karışımın kalp krizi riskini azalttığı gibi, kalp krizi geçirmiş kişilerin de bir tane daha geçirmesine engeller.

6. Bal hafızanızı güçlendirir

Reuters’da çıkan bir araştırmaya göre menopoz yaşına gelmiş 102 kadın her gün 20 gram balı, östrojen içeren hormon tedavisi yerine kullanmışlar. Dört ay sonunda, bal yiyenler hormon tedavisi görenlere kıyasla kısa dönemli hafıza testinde daha fazla kelime hatırlamışlar.

Balın faydalar saymakla bitmiyor. Ancak burada temiz, katkısız ve mısır şurubu karıştırılmamış balı seçmek çok önemli. Günün sonunda içinde katkı maddesi olan, şeker şuruplu ballar yarar yerine zarar getiriyor. Bizde balın çok akışkan olması gerektiğiyle ilgili bir algı var. Oysa iyi bal çabuk kristalize de olabilir. Dolayısıyla bal söz konusu olduğunda, iyisini seçmemiz balın yukarıda saydığımız faydalarndan yararlanmamız için olmazsa olmaz. Çok şanslıyız ki Anadolu’nun değişik yörelerinden farklı şifalı ballar var.

3335654567654png(2)

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Gıda, Gıda Gündemi
Anadolu’da vegan ve vejetaryen mutfağı

Anadolu mutfağı yalnızca etli yemeklerden oluşmuyor.

Kapat