Ulaşım paylaşım platformları (güncelleniyor)

İklim değişikliğini iliklerimize kadar hissediyoruz, karbon emisyonu konusunda oldukça umarsız bir artışa vesile olmaya devam ediyoruz ve her sene doğanın kendini yenileme hızından çok daha hızlı bir şekilde bize sunduğu kaynakları tüketip limiti aşıyoruz. Oysa gündelik yaşamımıza birkaç müdahalede bulunmak yeryüzüne ve daha çok bizlere öyle çok yarayacak ki!

Geçtiğimiz günlerde tüketim çılgınlığının karşısına paylaşım platformlarımızla çıkmıştık. Şimdi de benzer bir çıkışı her gün trafiğe tekil kullanıcılarıyla çıkan araçlara ve “İhtiyacın olduğu için değil, istediğin için al,” vurgusunu yapmaktan kaçınmayan otomotiv sektörünün yaşadığımız dünyayı daha çekilmez hale getirmesine karşı alternatif ulaşım platformlarımızla çıkıyoruz.

Seçin, beğenin, parçası olun veya ilham kaynağınız olsun, kendi yöntemlerinizi geliştirin!

206621_454467841268783_136467821_n

Birlikte Git: Hemen tüm ulaşım paylaşım platformlarının mantığı aynı; bir güzergah üzerinde yol alacak insanları buluşturmak. Burada da sisteme kayıt oluyor, gideceğiniz güzergahı sürücü ya da yolcu olarak tanımlıyor ve yolculuğunuzu bir sosyalleşme aracı haline getiriyorsunuz. Bu sistemde okul ya da iş arkadaşlarınızla birlikte yer alabilir, yanınıza yeni insanları da katarak ulaşım harcamalarınızı paylaşabilirsiniz. Elbette araç sahibiyseniz ‘ben aracımı ücretsiz paylaşacağım’ da diyebilirsiniz. Platforma buradan ulaşabilirsiniz.

10603745_366778516811441_5700373775202835380_n

Bla Bla Car: Platformda her kullanıcının bir profili var. Burada kendilerine dair bilgiler yer alıyor, böylece tamamen güven ilişkisine dayalı bir paylaşım sürecinde taraflar kendi yol arkadaşlarını seçme imkanını elde ediyorlar. Profillerde bir ‘değerlendirme’ seçeneği de var, daha önceki yolculuklarınızı paylaştığınız kullanıcılar sizin referansınız oluyor, siz de onların. Kadın sürücüler için özel bir seçenek olan ‘yalnız hanımlar’ ile açtığınız güzergahta yol arkadaşlarınızı ayrıca seçebilme imkanı da tanıyor. Özellikle şehirlerarası seyahatlerin ağır masrafları için tercih edilen paylaşım platformuna buradan ulaşabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Evdeki ayakkabı kutusunu değerlendirmenin 9 yolu

1508978_1451442218411102_549158920_n(1)

EKOYOL Taşıt ve Güzergah Paylaşımı: “Arabası boş gidenin melankolisi yaman olur,” sloganıyla hareket eden platformda esas olan ortak kullanımın güzelliğine ve iyiliğine vurgu yapmak, tam da bu nedenle burada ücretsiz bir güzergah paylaşımı var. Platformda gideceğiniz ya da gitmek istediğiniz güzergahı duyuruyor, araç ya da yol arkadaşı arıyorsunuz. Hem gündelik yaşamda hem de uzun mesafelerde oldukça işlevli olan paylaşım daha az karbon salımı, daha az araç, daha az masraf ve daha bol muhabbet vaat ediyor. Platforma buradan ulaşabilirsiniz.

bizkimiz

Ortak Araba: Farklı kategorilerin yer aldığı platformda yine üyelik üzerinden paylaşımda bulunabiliyorsunuz. Burada ‘sürücülük yapan’ ve ‘otostop yapan’ temel ayrımının yanında üniversiteli kullanıcı ve “maça sürenler” kategorileri de var. Ayrıca gideceğiniz konser, festival ve türevi etkinlikler için de ilan açabiliyorsunuz. Bu tip sınıflandırmaların ne denli anlamlı olduğunu sanıyorum bir konserin veya maçın bitmesinin ardından alanı istese de terk edemeyen kullanıcılar pek iyi anlayacaktır. Böylece yolculuklarınızı aslında benzer bir dili de rahatlıkla kurabilme imkanı da tanıyor. Site ‘plaka sorgulama’, ‘şehirlerarası mesafe’ gibi oldukça işinize yarayacak bağlantıları da derli toplu bünyesinde barındırıyor. Platforma buradan ulaşabilirsiniz.

10614309_10152666145739592_5642145890948962023_n

Ucuza Gidelim: Üyelikle işleyen sistemi diğer platformlardan farklı. Burada ‘kimlik bilgisi onaylatma sistemi’ yer alıyor. Kimlik bilgilerini onaylatan kullanıcılar ‘onaylı kişi’ olarak işaretleniyor. Bu da tamamen güven ilişkilerine dayanan bu tip paylaşım platformları açısından kullanıcılara bir ‘ön güven’ sağlıyor. Şehir içi ve şehirler arası güzergah paylaşım imkanları var. Şehir içi seçeneklerinde şimdilerde yalnızca İstanbul yer alıyor, talepler doğrultusunda başka şehirler için de kategori düzenleyeceğini belirten platformda şehirler arası yolculuklar masraf paylaşmalı şekilde gerçekleşiyor. Platforma buradan ulaşabilirsiniz.

1233351_323250087820928_1140210672_n

Yolyola: Platforma üyelik Facebook hesabı ile gerçekleşiyor. Bunu bir ‘güvenlik’ unsuru olarak niteliyorlar. Güvenlik açısından aynı zamanda e-posta adresi, cep telefonu numarası ve TC kimlik numarası doğrulaması da yapılıyor ve bunların ardından bir ‘güven skoru’ hesaplanıp kullanıcı profiline ekleniyor. Böylece güzergah paylaşacağınız kişileri seçerken profil bilgileri oldukça işlevsel bir hal alıyor. Aynı zamanda kullanıcılar birlikte gerçekleştirdikleri yolculuklara dair de puanlama yapma ve yorum bırakma imkanına sahipler, bu da bir referans. Masraf paylaşımını isterseniz nakit isterseniz yeni uygulama ile kredi kartı kullanarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Platforma buradan ulaşabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Dünya Çevre Günü'nde bizim de hayallerimiz var

316954_329900470451970_1436588898_n(1)

Mobicar: Diyelim ki bu platformları çok ilham verici buldunuz, güzergahınızı paylaşmak istiyorsunuz ama bir türlü araç bulamıyorsunuz ya da size yeterince güvenilir gelmedi. Hayatınızın her anında değil de sadece belirli zamanlarda kullanacağınız bir araca da ihtiyaç duyuyorsunuz. Masraf paylaşımını ortaklaşa gerçekleştireceğiniz ekibinizi oluşturup Mobicar üzerinden istediğiniz süre için araba kiralayabilirsiniz. Böylece sadece kullandığınız kadar öder ve otomotiv sektörü gibi bir devin gerekli gereksiz dünyayı ele geçirmesinin önüne geçmiş olursunuz. Platforma buradan ulaşabilirsiniz.

1044979_469340456475999_344466818_n(5)

Share my fare: İsterseniz mobil cihazınıza yükleyeceğiniz uygulamadan isterseniz web sitesinden ulaşabileceğiniz platformda gideceğiniz herhangi bir mesafedeki güzergahınızı seçiyorsunuz ve diğer kullanıcılarla iletişime geçiyorsunuz. Nasıl bir bölüşüm gerçekleştireceğinize karar verdikten sonra da ulaşımınızı her anlamda paylaşarak gerçekleştiriyorsunuz. Havaalanı, konser, iş, ev veya okul, dilerseniz birinin arabasıyla dilerseniz beraber bir taksi tutarak yolunuzu paylaşabilirsiniz. Platformun amacı bu paylaşımın şeklinden çok kişileri bir araya getirmek. Ücretsiz bir şekilde üye olacağınız platforma buradan ulaşabilirsiniz.

Bonus

akilli-bisiklet-320x213

İsbike: İstanbul’un Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ile 0-1 saatlik kiralama için 2 TL ve artan her saat için 1 TL ödeyerek veya 25 TL ödeyip günlük kiralayarak şehirde bisikletle yol alabilirsiniz. Artan istasyon sayısı ile aldığınız istasyona bırakmak zorunda kalmadan, size yakın herhangi birine bırakıp yolunuza veya gününüze devam etme imkanınız var. Üyelik veya kredi kartı ile ödemenin mümkün olduğu platforma dair buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

1925284_1521519661430399_4245158796553868502_n(1)

Bisim: İzmir’in bisiklet sistemi de yine üyelik veya kredi kartı ödemesi ile gerçekleşiyor, ancak kimi farklılıkları var. Özellikle teslim etme konusunda pek tedbirli olan uygulamada bisiklet için boş bir istasyon bulana kadar pedallamak gerekiyor. Buldunuz diyelim, park ederken bisikletin kilitli olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor yoksa teslim etmiş sayılmıyorsunuz. Biraz tedbirden zarar gelmez deyip desteklediğimiz platforma buradan ulaşabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Dolunayı bisikletle karşılayın

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, İklim Değişikliği, İyi haberler, Kent, Topluluklar
Anadolu’da vegan ve vejetaryen mutfağı

Anadolu mutfağı yalnızca etli yemeklerden oluşmuyor.

Kapat