Beş adımda meme kanseriyle mücadele

Türkiye’de kansere yakalanan dört kadından biri meme kanserinden müzdarip. Meme kanseri vakalarının yarısı ise 50 yaşın altındaki kadınlarda görülüyor.

Genetik olmayan nedenlere dayalı kanser olasılığını en aza indirmek için her gün dikkat etmeniz gereken beş önerimiz var size. Bu öneriler sayesinde kanser riskinizi azaltıp farkındalığınızı artırabilirsiniz.

Yaşam biçiminizi değiştirin: Yaşam biçiminizde yaptığınız bazı küçük değişiklikler hayatınızı değiştirebilir. Örneğin günde iki bardak alkollü içki tüketen kadınların, tüketmeyenlere göre meme kanserine yakalanma olasılığı %25 daha fazladır. Bunun yanında kilo vererek, sigarayı bırakarak, yemek yaparken etlerin yağını çıkararak ve düzenli egzersiz yaparak kansere yakalanma riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

Kimyasallardan arının: Toksinlerden arınmak tahmin edebileceğinizden çok daha önemli. Kimyasallardan uzak kalmanız için basit bir öneri: Plastik kapları mikrodalgaya koymayın, pasif sigara içicisi bile olmayın, doğal ev ve bahçe temizlik malzemeleri kullanın, pestitli gıda tüketmeyin, gereksiz X-Ray testlerini reddedin, suyunuzu plastikte değil cam şişede tercih edin.

Hormonlara dikkat: Birçok kadının göğüslerinde onlarla beraber yaşayan ve hayat boyu büyüyüp risk oluşturmaya küçük kanser hücreleriyle yaşar ve ölür. Bu hücreleri uykuda tutmaya devam etmek için dışarıdan alınan hormonlara dikkat etmek çok önemlidir. Menopozda iseniz ya da ancak hormon tedavisi ile rahat edebiliyorsanız, tedavinizi üç yıldan kısa tutmaya gayret edin. “Bioidentical” hormon krem ve jellerinin de reçeteli hormon ilaçları kadar tehlike teşkil ettiklerini aklınızdan çıkarmayın. Yaşınız ve durumunuz uygun ise bebeğinizi mümkün olduğunca uzun emzirmeye çalışın, emziren kadınlarda meme kanseri daha ender görülür. Çiftlik hayvanlarının büyük kısmı hormonlu ilaçlara maruz kaldığından et ve süt ürünlerini organik olanlar arasından seçmeye gayret edin.

Kontrolü elde tutun: Her banyoya girdiğinizde elinizle göğüslerinizi muayene edin, 40 yaşın üzerindeyseniz düzenli olarak mamogram çektirin ve ailenize anne ya da baba tarafında göğüs veya rahim kanseri vakaları olup olmadığını sorun. BRCA1 ve 2 genleri genç yaşta meme kanserine yakalanma riskinizi artıran genlerdir.

BUNU DA OKU:  Besin endüstrisinin sinsi ikramı: Tuz

Savunucu olun: Çevrenize kendilerini ve çocuklarını kanser riskinden nasıl koruyabileceklerini anlatın. Bildiklerinizi konuşarak ve sosyal medyada paylaşımda bulunarak etrafa yayın. Göğüs kanseriyle mücadele eden bir derneğe üye olun, bağışta bulunun. Evleri, iş yerlerini okulları, parkları ve çevreyi toksik maddelerden arındırmak isteyen oluşumlara destek verin.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Kişisel Bakım
Şehrin ilk Tasarım Bienal’i kapıda!

1. İstanbul Tasarım Bienali, 13 Ekim-12 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbullularla buluşacak.

Kapat