Şehrin ilk Tasarım Bienal’i kapıda!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak, 40. yılında İstanbul’un ilk Tasarım Bienali’ni hayata geçiriyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek İstanbul Tasarım Bienali, 13 Ekim-12 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbullularla buluşacak.

13 Ekim’de kapılarını açacak İstanbul Tasarım Bienali, kentsel tasarım, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım, moda tasarımı, yeni medya tasarımı gibi başlıca alanlar ve ilgili tüm yaratıcı ürün ve projeleri kapsayan sergileri ve etkinlikleriyle, iki ay boyunca İstanbul’u tasarım kentine dönüştürmeye hazırlanıyor.

İstanbul Tasarım Bienali, bienal küratörleri Emre Arolat ve Joseph Grima’nın, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi Deyan Sudjic tarafından belirlenen “Kusurluluk” (Imperfection) temasını, kendi bakış açılarıyla yorumlayarak oluşturdukları iki farklı sergi mekanı yaratacak.

Emre Arolat’ın İstanbul Modern’de “Musibet” başlığını taşıyan sergisi ile Joseph Grima’nın Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yer alacak “Adhokrasi” başlıklı sergisi, 46 ülkeden 200’ün üstünde tasarımcı ve mimarın, objelerden video yerleştirmelerine maketlerden açık alan düzenlemelerine, fotoğraflardan ziyaretçilerin kendi tasarımlarını yaratabilecekleri interaktif araçlara uzanan yaklaşık 100 projesini bir araya getirecek.

İstanbul Tasarım Bienali, iki ana serginin yanı sıra, Akademi Programı, Atölye Çalışmaları sergileri, Paralel Katılımcı etkinlikleri ve Tasarım Yürüyüşleri’yle şehrin farklı noktalarına yayılacak. Bienal, tasarım odaklı belgesel ve filmlerden oluşan Yaratıcı Film Kuşağı gösterimleri, söyleşi ve panellerle tasarım konusundaki farklı tartışma noktalarını İstanbul’un kültür yaşamının gündemine getirecek. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında gerçekleştirilecek tüm etkinlik ve sergi mekânları Tasarım Bienali Yaratıcı Kent Haritası ile takip edilebilecek.

32057

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ SERGİLERİ


EMRE AROLAT: “MUSİBET”
İSTANBUL MODERN

Küratörlüğünü Emre Arolat’ın üstlendiği “Musibet”, 95 tasarımcı ve mimarın, bugünün İstanbul’unu mimari tasarım ve kentsel dönüşüm çalışmaları açışından irdeleyen ve sorgulayan 30’un üzerinde projesini bir araya getirecek. Seçilen çalışmalar ve bunların sergi alanındaki konumlandırılmasını göz önünde bulundurarak küratör tarafından bir “yerleştirme” olarak tanımlan “Musibet”, sorunlara çözüm üretmek yerine yeni soruların sorulması için bir platform yaratmayı amaçlıyor.

İstanbul Modern’de, EAA-Emre Arolat Architects tarafından özel olarak tasarlanan 1.400 metrekarelik bir mekâna yayılan sergide, maket, video, fotoğraf ve interaktif oyun gibi farklı çalışmalarla musibetin çeşitli yansımaları gösterilirken, “tasarımın gündelik hayattan uzak, değdiği her şeyi meşrulaştıran bir gücü olmadığı” fikrinin altı çizilecek.

“Dönüşüm” başlığı altında, İstanbul’da son dönemde bir tür musibet olarak gündemde olan kentsel dönüşüm yasası ve bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bir mutenalaştırma -gentrification- çabası olarak ortaya konan kentsel dönüşüm projeleri sorgulanacak. Bu süreçlerin aktörlerinden biri olan TOKİ’nin gerçekleştirdiği büyük toplu konut projeleri ile son dönemde inşa edilen adalet sarayları, okullar ve bazı yönetim binaları kanalıyla devreye giren bir tür kimlik dayatması, üst üste çakıştırılarak irdelenecek. “Anti-Bağlam” başlığında ise yenidünyanın evrensel kabulleri, yeni teknolojilerdeki değişimler, mimari ve moda tasarımı pratikleri arasındaki paralellik tartışılacak.

musibet1

 

JOSEPH GRIMA: “ADHOKRASİ”
GALATA ÖZEL RUM İLKÖĞRETİM OKULU

Joseph Grima’nın küratörlüğünü üstlendiği ve tasarımcı, kullanıcı ve üretici arasındaki geleneksel süreçlere meydan okuyan, dinamik ve yenilikçi bir yapıya sahip olan sergi, başlığını bürokrasinin tam karşıtı olan “Adhokrasi” kelimesinden alıyor. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nun tüm katlarında yaklaşık 2.300 metrekarelik bir alana yayılacak “Adhokrasi” sergisinde 120’e yakın tasarımcı ve mimarın, mevcut ürün ve objelerinin yanı sıra bienale özel hazırladığı projeler, video ve fotoğraf çalışmaları ile maket ve prototipleri yer alacak.

BUNU DA OKU:  İstanbul Film Festivali'nden sizin için seçtiğimiz 8 film

Tasarım eylemini, ekonomik ve politik bağlamda yeniden yorumlayacak sergide, son kullanıcıların artık tasarım ve üretim sürecinin bir parçası olması yoluyla, yaratıcılığın çevremizdeki birçok unsurla yakalanabileceğini gösteren projelerin yanı sıra, ziyaretçilerin kendi tasarımlarını üretebilecekleri interaktif yerleştirmeler de yer alacak. Sergi, açık-kaynak hareketinin ortaya çıkması, kültür üreticilerinin patlaması gibi yeni ve beklenmedik üretim metotlarını izleyiciyle buluşturacak.

Serginin açık kalacağı 2 ay boyunca, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nun giriş katında yer alan salonda gerçekleştirilecek söyleşi ve panellerle “Adhokrasi” kavramı tartışılacak.

rum

 

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ, İKİ AY BOYUNCA FARKLI ETKİNLİKLERLE ŞEHRİN DÖRT BİR YANINA YAYILIYOR

İstanbul Tasarım Bienali kapsamında küratöryal sergilerin yanı sıra, üniversitelere yönelik olarak düzenlenen akademi programı projeleri, atölye çalışmaları sergileri, seminer programı, yaratıcı film kuşağı ile paralel katılımcı etkinlikleri, iki ay süresince şehrin farklı noktalarına yayılacak.

AKADEMİ PROGRAMI KAPSAMINDA 26 ÜNİVERSİTEDEN “KUSURLULUK” ÜZERİNE ÖZEL PROJELER

İstanbul Tasarım Bienali, eğitim dünyasının etkinliklere katılımını sağlamak amacıyla, İstanbul’un yanı sıra, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Kıbrıs’ta bulunan 26 üniversitenin 76 bölümü ile işbirliği içinde geliştirdiği Akademi Programı’yla, bienalin ana temasına farklı bakış açıları sunan birçok sergi ve projeye ev sahipliği yapacak.

Üniversitelerin, mimarlık, endüstriyel ürün tasarımı, iç mimarlık, grafik tasarım, moda tasarımı, kentsel tasarım, iletişim tasarımı, yeni medya tasarımı gibi alanlar altında toplanan fakülte ve bölümleri, 2011-2012 akademik yılı içerisinde, bienal teması üzerine yaptıkları atölye çalışmaları, ders projeleri ve yarışmalarda geliştirdikleri ürün ve fikirleri İstanbul Tasarım Bienali’yle eş zamanlı olarak kendi kampüslerinde sunacak.

Akademi Programı’na katılan üniversitelerin projeleri, İstanbul’un çeşitli bölgelerindeki 23 farklı lokasyonda ücretsiz olarak gezilebilecek. Akademi Programı’nda yer alan projelerin detaylarına http://istanbuldesignbiennial.iksv.org/ web sitesinden ulaşılabilir.

İSTANBUL’UN FARKLI NOKTALARINDA “TASARIM YÜRÜYÜŞLERİ”

İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Pırlant sponsorluğunda düzenlenecek Tasarım Yürüyüşleri, İstanbul’un farklı bölgelerinden seçilen tasarım odaklı 90’ın üzerinde dükkân, atölye, imalathane ve mimari yapıyı gezme imkânı yaratacak. Kuzguncuk’taki önemli dini yapılardan, Nişantaşı’ndaki ayakkabı tasarım ve yapım atölyelerine; Kapalıçarşı’daki bakır dövme ustasından, Çukurcuma’daki takı tasarım dükkânları ve atölyelerine kadar pek çok farklı mekânı kapsayacak Tasarım Yürüyüşleri, katılımcılara tasarımla ilgili bilgi ve deneyimlerini zenginleştirme imkânı sağlayacak.

Kasım ayında başlayacak Tasarım Yürüyüşleri, Kuzguncuk, Beyoğlu-Cihangir-Galatasaray, Şişhane-Galata, Nişantaşı-Teşvikiye, Sultanahmet, Fener-Balat ve Karaköy olmak üzere 7 ayrı rotadan oluşacak. Bienalin sonuna kadar cuma ve cumartesi günleri özel bir rehber eşliğinde 20 kişilik gruplar halinde yapılacak. Tasarım Yürüyüşleri, katılımcılara tasarımın çeşitli disiplinlerine ve değişik evrelerine dair bilgi edinme ve gözlem yapma olanağı da sunacak. Tasarım Yürüşleri’yle ilgili ayrıntılı bilgi, bilet fiyatları ve katılım için designwalk@istanbuldesignbiennial.org adresinden iletişime geçilebilir.

tasarim-yuruyusu-2011-gerceklesti-770x466

 

ATÖLYE ÇALIŞMALARI’NIN SERGİLERİ TÜM İSTANBUL’A YAYILIYOR

İstanbul Tasarım Bienali’nin, kurumları, öğrencileri ve sanayi temsilcilerini tasarımcılarla buluşturmak amacıyla 22-27 Mart 2012 tarihlerinde ön etkinlikleri kapsamında düzenlediği 11 ayrı Atölye Çalışması’nda, 250’ye yakın üniversite öğrencisi, 30’a yakın uluslararası tasarımcıyla çalışma ve proje geliştirme imkânı buldu.

İstanbul Tasarım Bienali atölye çalışmalarına katılmak üzere İstanbul’a gelen tasarımcılar arasında, Designer of the Future ödülüne layık görülen kil tasarımcısı Max Lamb, yemek tasarımının önemli isimlerinden şef Marc Bretillot, mimarlık dünyasının yakından tanıdığı Luis Urculo, ürün tasarımı ve özellikle Hermes, Fendi gibi önde gelen markalarla yaptığı çalışmalarla isminden söz ettirmiş olan Anon Pairot ve doğal ve gündelik malzemelerle değerli takı tasarımları gerçekleştiren Amina Agueznay gibi tanınmış isimler yer aldı.

Design Quartier Ehrenfeld, Domaine de Boisbuchet, Made in Şişhane, SALON Amsterdam/İstanbul, Sürdürülebilir Yaşam için Tasarım ve İnovasyon Girişimi ve TAG Platform gibi her biri alanında öncü olan kurum ve ekipler önderliğinde yürütülen çalışmalar, partner firma ile birlikte belirlenen mekânlarda gerçekleştirildi.

BUNU DA OKU:  Kendi enstrümanını yapmak isteyenler buraya

İstanbul Tasarım Bienali eş sponsorlarından Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA’nın yanı sıra Absolut Blank, Coca-Cola, Matraş, Nef ve ROMAN Hazır Giyim sponsorluğunda gerçekleştirilen atölye çalışmaları sırasında tasarlanan ürünler, projeler, çizimler ve bu sürece dair tüm materyaller İstanbul Tasarım Bienali’yle eş zamanlı olarak 13 Ekim tarihinden itibaren farklı mekânlarda sergilenecek. Mekânlar ve etkinlik bilgileri, İstanbul Tasarım Bienali web sitesi, program kitapçığı ve yaratıcı kent haritasından takip edilebilir.

TASARIM BİENALİ’NDE “YARATICI FİLM KUŞAĞI”

İstanbul Tasarım Bienali, Kasım ayında gerçekleştirilecek Yaratıcı Film Kuşağı ile bienal takipçilerine yaratıcı alanları kapsayan 8 ülkeden 18 belgesel ve videonun gösterileceği zengin bir film seçkisi sunacak. Kasım ayında 19 gün boyunca, Pera Müzesi, Fransız Kültür Merkezi ve Mimarlar Odası Karaköy binasında gerçekleştirilecek Yaratıcı Film Kuşağı gösterimlerine, İstanbul Tasarım Bienali bilet sahipleri ücretsiz olarak katılabilecekler.

Mimarlıktan moda tasarımına, ürün tasarımı, grafik tasarım ve gastronomiden kentsel tasarıma uzanan geniş yelpazedeki filmler arasında, Herbert Matter, Karl Lagerfeld, Norman Foster, Philippe Starck ve Yves Saint Laurent gibi efsaneleşmiş tasarımcılar üzerine hazırlanmış belgesellerin yanı sıra Miao Wang ve Ben Loeterman gibi tanınmış yönetmenlerin çektiği filmler de yer alacak.

Yaratıcı Film Kuşağı programında çektiği filmlerle büyük ses getiren belgesel sinemacısı Gary Hustwit’in her biri farklı bir tasarım disiplinine odaklanan ve tüm dünyada büyük başarı kazanan ünlü tasarım üçlemesi Helvetica, Objectified ve Urbanized filmlerinin gösterimlerinin yanı sıra Gary Hustwit’in katılımıyla bir panel gerçekleştirilecek.
“Yaratıcı Film Kuşağı”nın tüm programı http://istanbuldesignbiennial.iksv.org/ sitesi üzerinden takip edilebilir.

istanbul-modern-3

 

TASARIM BİENALİ’NDE PARALEL KATILIMCI ETKİNLİKLERİ

İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, yaratıcı alanlarda faaliyet gösteren Paralel Katılımcı firmalar ile mimarlık ve tasarım stüdyoları, kendi mekanlarında, bienal temasıyla bağlantılı etkinlikler gerçekleştirerek, kendi kurum kültürlerini ziyaretçilere sunacak.+D Group, Arzum, BMS, Camhane, ÇEBİ, Dhoku, Dilek Hanif, Ersa, Koleksiyon, Milli Reasürans Sanat Galerisi, Mozaik, NORDist, Tayfun Mumcu, Zebra Design Factory gibi firmaların ve stüdyoların aralarında bulunduğuParalel Katılımcı etkinliklerinde Prof. Dr. İlhan Tekeli, Ali Cindoruk, Ela Cindoruk, Ayşe Birsel, Koray Özgen gibi önemli Türk tasarımcı, düşünür ve fikir liderlerinin yanı sıra Marcel Wanders, Giulio Cappellini, Filip Pagowski ve Bibi Seck gibi dünyaca tanınmış tasarımcılar yer alacak.Paralel Katılımcı programı kapsamında düzenlenecek atölye çalışmaları, sergiler, söyleşiler, ürün tanıtımları, tasarımcı sohbetleri ve video gösterileriyle ilgili bilgiler İstanbul Tasarım Bienali web sitesinden, program kitapçığından ve yaratıcı kent haritasından takip edilebilir.

TASARIM BİENALİ’NDE SEMİNER PROGRAMI

İstanbul Tasarım Bienali süresince TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent şubesi, Hasköy İplik Fabrikası, İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda çeşitli tartışma oturumları, söyleşiler ve konferanslar düzenlenecek. Seminer programı katılımcıları arasında Harvard Üniversitesi, GSD-Kamusal Alan, Sanat ve Tasarım programının yürütücüsü Krzysztof Wodiczko, Londra Royal College of Art Dekanı Ute Meta Bauer, Gwangju Biennale Foundation Direktörü Yongwoo Lee, Columbia Üniversitesi Graduate School of Architecture, Planning and Preservation Dekanı Mark Wigley, yazar, küratör, mimarlık tarihçisi Zeynep Çelik ve mimar Felicity D. Scott gibi isimler yer alıyor.

İSTANBUL TASARIM BİENAL AÇILIŞ ETKİNLİKLERİ

İstanbul Tasarım Bienali, açılış haftasında ev sahipliği yapacağı etkinliklerin yanı sıra uluslararası basın ve tasarım dünyasından birçok önemli ismi ağırlayarak, İstanbul’u dünya tasarım çevrelerinin buluşma noktası haline getirecek.
Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerinin 400. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, küratör Emre Arolat’ın “Musibet” sergisi kapsamında Rotterdam Mimarlık Bienali yetkilileri ile Rotterdam ve Amsterdam Belediye Başkanları’nın katılacağı bir seminer düzenlenecek.

BUNU DA OKU:  İstanbul Film Festivali'nin odağına doğayı alan 16 filmi

İstanbul Tasarım Bienali seminer sponsoru Audi Urban Future Initiative, New Museum işbirliği ile Idea City İstanbul başlıklı dört gün sürecek bir konferans dizisi düzenleyecek. Bu yıl “Kullanılmamış Başkent /Untapped Capital” teması kapsamında düzenlenen Idea City İstanbul’da, sanat ve kültürün, kent merkezlerini canlı tutan itici güçler olduğu ilkesinden yola çıkarak, geleceğin kentlerini incelenecek.

Audi Urban Future Initiative tarafından gerçekleştirilen “Audi Urban Future Initiative Awards” yarışması ve ödül töreni ise bienal kapsamında, 18 Ekim akşamı İstanbul’da yapılacak. Yarışmada Türkiye’yi, bienalin yaratıcı haritasının tasarımını yapan Superpool temsil edecek.

İSTANBUL TASARIM BİENALİ BİLETLERİ

İstanbul Tasarım Bienali sergileri için biletler, Biletix satış kanalları, İKSV (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5 Şişhane, Pazar hariç her gün 10.00-18.00 arasında) ve ana sergi mekânlarından (Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve İstanbul Modern) alınabilir.

Bilet fiyatları; 20 TL ve 10 TL (ilköğretim öğrenci, öğretim görevlisi, öğretmenler ve 65 yaş üstü izleyiciler)
Sergi mekânlarında her gün düzenlenecek rehberli turlara katılım, bienal biletini gösteren izleyicilere 20 TL, indirimli biletini gösterenlere 10 TL olacak. 20 ve üzeri izleyici grupları için tam biletler 15 TL, indirimli biletler ise 7 TL üzerinden alınabilecek. Rehberli tur grup biletleri, grup indirimli bileti ile birlikte geçerlidir. Rehberli turlarda gruplar için tam bilet 15 TL, öğrenci bileti ise 7 TL’dir. Lale Kart sahipleri bienal biletlerinde yine %25’e varan indirimden yararlanabilecek.

İstanbul Tasarım Bienali’nde “Sınırsız Bilet”

2 kişi için geçerli olacak 50 TL’lik sınırsız bilet alan izleyiciler, 11-12 Ekim tarihlerindeki sergi ön izleme döneminde tüm mekanlara sınırsız girişin yanı sıra ücretsiz bienal program kitapçığı, bienal boyunca belirlenecek kafe, restoran, kitap evi ve müzik evlerinde değişen oranlarda indirim hakkı kazanacaklar. “Sınırsız Bilet”, 20 adet ve üzeri alımlarda 40 TL üzerinden satılacaktır.

İstanbul Tasarım Bienali Özel Biletiyle Siz de Bienalin Destekçisi Olabilirsiniz.

2 kişi için geçerli olacak 150 TL’lik özel bilet alan izleyiciler, kişisel olarak katkıda bulunmanın yanı sıra bienal mekanındaki uygun bir alanda yer alacak panoda ziyaretçi isminin yer alması, bienal mekanlarını uzman rehberler eşliğinde gezme ayrıcalığı, 11-12 Ekim tarihlerindeki sergi ön izleme döneminde bienal ekibi ile gezme ayrıcalığı, bienale özel etkinlik ve partilere özel konuk ve tasarımcılarla birlikte katılım hakkı, tüm mekanlara sınırsız giriş hakkı, bienal program kitapçığının ücretsiz temini, bienal boyunca belirlenecek kafe, restoran, kitap ve müzik evlerinde değişen oranlarda indirim hakkı kazanacaklar.

İSTANBUL TASARIM BİENALİ’NDE MEKÂN VE SAATLER

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu
Kemeraltı Cad. No:25 Galata, İstanbul
Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00, Perşembe günleri 10.00-20.00

İstanbul Modern
Meclis-i Mebusan Caddesi, Liman İşletmeleri Sahası, Karaköy
Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00, Perşembe günleri 10.00-20.00

Her iki sergi mekânı açılış haftasında, 15 Ekim Pazartesi günü açık olacak.
İstanbul Tasarım Bienali sergileri kurban bayramının ilk günü dışında da izleyicilerin ziyaretine açık olacak.
İstanbul Tasarım Bienali kapsamında gerçekleştirilen “Akademi Programı”, “Atölye Çalışmaları”, “Paralel Katılımcı” ve “Tasarım Yürüyüşleri” kapsamında düzenlenecek etkinlik ve sergi mekânları İstanbul Tasarım Bienali Yaratıcı Kent Haritası ile takip edilebilecek.

Ayrıntılı bilgi için:
istanbultasarimbienali.iksv.org
www.facebook.com/istanbultasarimbienali
www.twitter.com/tasarimbienali

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Hayat, İyi haberler, Kent, Sanat ve Tasarım
Ne yiyorsak oyuz, nasıl yiyorsak öyleyiz.

Yemek yediğiniz restoranın atmosferi aldığımız kalori miktarıyla bağlantılı.

Kapat