Bienal kapsamındaki Yedinci Kıtayı Değiştirmede Sanatın Gücü ve Sorumluluğu paneli Ergem Şenyuva Tohumcu moderatörlüğünde gerçekleşecek

14 Eylül – 10 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 16. İstanbul Bienali’nin başlığı Yedinci Kıta.

Fransız küratör, yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünü üstlendiği Yedinci Kıta başlıklı bienal kapsamında altmıştan fazla sanatçının eserleri, Tersane İstanbul, Pera Müzesi ve Büyükada’da ziyaret edilebilecek.

İçinde yaşadığımız dünyanın yeni bir jeolojik çağa girdiği konusunda pek çok bilim insanı hemfikir. Antroposen adı verilen bu yeni çağın en belirgin özelliği ise, ona jeolojik faaliyetlerden ziyade insan faaliyetlerinin yol açmış olması. Antroposen’de gezegenin insan eli değmemiş köşeleri gitgide azalırken, yerleşim merkezleriyle diğer canlıların paylaştığı kırsal arasında var olduğuna inanılan kültür-doğa ayrımı da ortadan kalkıyor. Dünya, şehirlerin tek bir megapolde birleştiği, merkezi olmayan, tamamen insan üretimi bir mekâna dönüşüyor. Canlılar ile makinelerin, doğal ile yapay zekânın iç içe geçtiği bu çağda ise sanat, giderek insanı merkezine almaktan vazgeçerek yönünü insan ile insan-olmayan arasındaki sınırın geçirgenleştiği bir dünyayı araştırmaya doğru çeviriyor.

Yedinci Kıta, sanatı, insanın etkilerini, takip ettiği yolları, bıraktığı izleri ve insan-olmayanlarla etkileşimini araştıran bir antropoloji olarak tanımlıyor. Bienal ana başlığını, Antroposen çağının küresel ısınmayla birlikte en gözle görünür sonuçlarından biri olan, Pasifik Okyanusu’nun ortasındaki devasa atık yığınından alıyor. Popüler bilimdeki adıyla “Yedinci Kıta”, 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde, 7 milyon ton ağırlığındaki bir plastik yığınından meydana geliyor. İnsan atıklarının okyanusun ortasında dünyaya yeni bir kıta kazandırdığı bu olay, 16. İstanbul Bienali için ekolojik sorunlar karşısında sanatın güncel durumunu pek çok sanatçı, düşünür, antropolog ve çevreci ile birlikte araştırmak için bir çıkış noktası oluşturuyor.

Bienal kapsamında yapılan etkinliklerden “Yedinci Kıtayı Değiştirmede Sanatın Gücü ve Sorumluluğu” başlıklı panelin moderatörlüğünü Yeşilist’in kurucusu Ergem Şenyuva Tohumcu yapacak.

BUNU DA OKU:  Bol ödüllü çocuk filmi Bahçe artık online olarak izlenebiliyor

Panele katılacak konuşmacılar şöyle:

Profesör Alex David Rogers – REV Ocean Bilim Direktörü

Alex, okyanusların karşılaştığı; iklim değişikliği, asitlenme, deniz plastikleri ve deniz kaynaklarının aşırı kullanımı gibi sorunların çözülmesini amaçlayan, dünyanın önde gelen bir deniz araştırma programının geliştirilmesine öncülük etmekte.

Hakan Bulgurlu – Arçelik İcra Kurulu Başkanı

Hakan Bulgurlu, Avrupa’nın önde gelen ev aletleri şirketlerinden Arçelik’in İcra Kurulu Başkanı. Olumlu sosyal etki yaratma ve kapsayıcı, sürdürülebilir ve sorumlu işleri teşvik eden değişimi tetikleyen bir makine mühendisidir. Yenilik, mükemmellik ve sürdürülebilirlik konusundaki liderliği ile dünya çapında tanınmaktadır. 2019 yılında, iklim değişikliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla dünyanın en yüksek iki dağı olan Aconcagua Dağı ve Everest Dağı’nın zirvesine tırmandı.

Markus Reymann – TBA21 Academy Direktörü

Markus Reymann, 2011 yılında Francesca Thyssen-Bornemisza ile birlikte kurduğu TBA21 Akademisi’nin direktörlüğünü yapıyor. Reymann, Thyssen-Bornemisza ile birlikte TBA21 Academy’nin misyonunu ve programını oluşturdu: Okyanuslarımızın karşı karşıya olduğu ekolojik, sosyal ve ekonomik meseleleri çevreleyen disiplinlerarası bir diyalog ve değişim yaratmak . Reymann ayrıca, TBA21 Academy’nin bilimsel kolu olan Alligator Head Foundation’ın başkanı olarak da görev yapmaktadır. Alligator Head Foundation, Doğu Portland Balık Korunağı’nı kurdu ve bakımını yaptı ve Jamaika’da bir deniz laboratuarını denetledi.

Elgiz Müzesi’nde 12 Eylül Perşembe günü 15:00 – 17:00 arasında gerçekleşecek panele katılım için buraya tıklayabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Sanat ve Tasarım
Amazon’dan mektup var: “Biz dehşet içerisindeyiz, yakında sizler de aynı durumda olacaksınız”

Brezilya'daki Kayapó kabilesinin lideri Raoni Metuktire, dünyanın akciğeri olarak bilinen Amazon ormanlarında yapılan yıkımın durdurulması için bir mektup kaleme almış.

Kapat