Bir umut var mı? 20 yılda Fransa’dan büyük bir alan yeniden ormana döndü

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) , Wildlife Conservation Society (WCS) ve Birdlife International’ın ortak girişimi olan Trillion Trees, 2000 yılından bu yana dünyada 59 milyon hektarlık yok edilmiş ormanlık alanın yeniden yeşillendiğini açıkladı. Böylece Fransa’nın yüzölçümünden daha büyük bir alan yeniden orman vasfına kavuşmuş oldu.

Bu büyüklükte bir yeşil alan 5,9 miyar ton karbondioksiti emip depolama potansiyeline sahip.

Benzer bir açıklama 2019 yılında NASA tarafından da yapılmıştı. Geçtiğimiz yıl ise Amazonlardaki ormansızlaşmanın son 10 yılın en yüksek seviyesinde olduğu ortaya çıkmıştı.

Çalışmada bahsedilen başarılı rejenerasyon projelerinin ilki Brezilya’daki Atlantik Ormanı. Yaklaşık 4,2 milyon hektarlık (kabaca Hollanda büyüklüğünde) alan, 2000 yılından bu yana ormanı restore etmek için planlanan projeler, daha sorumlu endüstri uygulamaları ve şehirlere doğru göç eğilimleri de dahil olmak üzere diğer faktörlerin bir kombinasyonu sayesinde tekrar yeşermiş.

Orman vasfını yeniden kazanan bir başka alan ise Moğolistan’ın kuzey ormanları. Hükümetin ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın çabaları sayesinde bu bölgede 1,2 milyon hektarlık alan kurtarılmış. Çalışmaya konu olan diğer örnekler arasında Orta Afrika ve Kanada’daki ormanlar da bulunuyor.

Trillion Trees’in hazırladığı rapora göre hemen hemen aynı dönemde dünya çapında restore edilenin yaklaşık yedi katı yani 386 milyon hektar yeşil alan yok edildi.

Daha önceki çalışmalarda her yıl yaklaşık İngiltere yüzölçümü kadar ormanlık alanın insanlar tarafından yok edildiği kaydedilmişti.

Bu rakamları iki yönden okumak mümkün. Bir yanıyla yeterince kaynak ve zaman ayrıldığında yok edilen yeşil alanların onarılabildiğini görüyoruz. Ancak restore ettiğimizin yedi katını yok ettiğimiz bu senaryoda çıkış yok gibi görünüyor.

Bu büyüklükteki rakamlar bize aynı zamanda dünyayı iyileştirmek için bireysel çabalarımızın yetersiz kalacağını da gösteriyor. Hükümetler ve karbon salımından birinci derecede sorumlu dev şirketler acil ve işlevsel olarak harekete geçmedikçe yok ettiğimizden fazlasını restore etmemiz ne yazık ki mümkün değil. Kendi yaşam biçimimize dikkat etmenin yanında ekolojik farkındalığı yüksek, yaşam hakkını savunan liderleri başa getirerek bu gidişatı tersine çevirmemiz gerekiyor.

Kaynak: WWF
Fotoğraflar: WWF

BUNU DA OKU:  Avrupa Birliği önerilen yasa tasarısı ile tek kullanımlık plastikleri yasaklama yolunda


Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği
Sarı sünger mi, kabak lifi mi doğa dostu?

Yarışı Kim, Neden Kazanır? İnsanlık tarihinde sanki “Haydi doğayı zorlayalım; bunun için ne yapabiliriz? Ona gücümüzü nasıl ispat edebiliriz?” der

Kapat