Lakto-Fermente Havuç ve Pancar yapmaya hazır mısınız?

Fermantasyonun mutfağımıza kattığı en önemli avantajlardan biri, doğru uygulandığında sebzelerin ve meyvelerin tüketim ömürlerini uzatabilmesi. Hatta fermantasyon ve zaman o kadar iyi arkadaştır ki, zaman geçtikçe kavanozdaki bakteriler çeşitlenir, lezzet gelişir ve artar. Fermantasyonun zamanla iş birliği sayesinde, hem mevsiminde aldığımız sebzeyi-meyveyi fermente ederek istediğimiz zaman tüketme  imkanımız olur, hem de elimizde fazla kalan, tüketemeyeceğimiz her türlü sebze-meyveyi fermente ederek, ömrünü uzatabilir ve mutfağımızda gıda israfını önleyebiliriz. 

Fermantasyonun tüm bu avantajlarını mutfağımızda uygulayabilmek için en kolay yöntem olan “lakto fermantasyon”u, sebzelerin yalnızca su ve tuz kullanılarak hazırlanan basit salamura ile fermente edilmesi şeklinde tanımlayabiliriz. İşin püf noktası, bu süreçte baskın bir asit (sirke gibi) kullanmamak. Bu sayede, yüksek asidik bir ortam olmadığından daha çok çeşit sağlıklı bakteri fermantasyon sürecine dahil olabiliyor ki bu da hem daha lezzetli hem de probiyotik açıdan daha zengin bir ürün elde etmemizi sağlıyor. 

Malzemeler:

Havuç ve pancar (dilimlenmiş) 

Portakal kabuğu rendesi

Kereviz sapı (sebzeleri salamura içerisinde tutmak için ağırlık olarak kullanacağız.)

Sarımsak

Karanfil

Hardal tohumu

Tane karabiber 

Nohut 

Deniz tuzu

İçme suyu

Yapılışı:

  • Malzemelerde herhangi bir ölçü yok, ne büyüklükte bir kavanoza ne kadar havuç ve pancar koyacağınıza bağlı olduğu gibi hepsinden önce sizin damak tadınıza kalmış. Sarımsak, hardal tohumu, karabiber tanesi, karanfil, portakal kabuğu randesi fermantasyona lezzet vermek için kullanılıyor, o yüzden hiç koymayabileceğiniz gibi, arttırıp azaltmak veya bambaşka malzemeler (defne yaprağı, kişniş tohumu vb.) ilave etmek de mümkün. 
  • Sebzeleri güzelce yıkayın, kabuklarının hafif acımsı tadı fermente oldukça bambaşka bir lezzet kazanacak o yüzden dışlarını soymadan kullanacağız. Sebzeleri çok ince olmayacak şekilde doğrayın. (Sebzeler çok ince olursa hızlı fermente olacağı gibi kıtırlıklarını da çabuk yitireceklerdir.) 
BUNU DA OKU:  16 Ekim Dünya Gıda Günü
Foto: Shaun Meintjes
  • Kullanacağınız cam kavanozun darasını alın. (Yalnızca içerisine dolduracağımız malzemelerin ağırlığına ulaşabilmemiz için) Kavanozun dibine bir iki nohut tanesi, (fermantasyon sürecini hızlandırmaya yarıyor) bir sarımsak ve baharatların bir kısmını koyun. Sebzeleri ekleyin ve bir sarımsak ile kalan baharatları üstüne ekleyin.
  • Kavanozu içme suyu ile doldurduktan sonra tekrar tartın ve ağırlığının  %2’si oranında tuzu başka bir kaba koyun. Kavanozdaki suyu olduğu gibi içine tuz koyduğunuz kaba dökün ve tuzu suyun içersinde eriterek salamura hazırlayın.
  • Hazırladığınız salamurayı tekrar sebzeleri doldurduğunuz kavanoza dökün, üzerine portakal kabuğu rendesi ekleyin ve kavanozun ağzına göre kestiğiniz kereviz saplarını havuç ve pancarları salamuranın içerisinde tutacak şekilde en üste yerleştirin.
  • Kavanozun kapağını çok sıkmadan (biraz nefes almasını istiyoruz) kapatın ve direkt güneş almayan serince bir yerde fermente olmaya bırakın.
  • Bir hafta sonra havuç ve pancarınızı tadabilirsiniz. Tamamen kendi damak tadınıza göre daha uzun fermente edebilir veya fermantasyonu durdurmak için kavanozunuzu buzdolabına alabilirsiniz.

Bu tarifteki %2’lik salamura ile, dolabınıza fazla olan, tüketemeyeceğiniz, aklınıza gelebilecek tüm sebzeleri dilediğiniz baharatlarla renklendirerek fermente edebilir ve bu sayede mutfağınızdaki gıda israfını, en lezzetli ve sağlıklı şekilde azaltabilirsiniz. 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Aslı Nart

Aşağı yukarı beş yıllık bir avukatlık kariyerinin ardından asıl tutkum mutfağı, 2016-2017 döneminde eğitimini alarak meslek edindim. Hali hazırda, iki yıl önce yerleştiğim Kanada’da aşçılık ve pastacılık yapıyorum. Tümüyle bitki temelli reçeteler geliştirerek, vegan mutfağın aslında ne kadar lezzetli olabileceğini göstermeye çalışıyorum.    Fakat mutfak benim için sadece yemek yapmaktan ibaret değil. Özellikle profesyonel mutfakta çalışanlar olarak sürdürülebilir tarım, yerel ürünün kıymeti ve gıda israfının azaltılması gibi konularda önemli bir sorumluluğumuzun olduğuna inanıyorum ve hem profesyonel hayatımda hem de evimde bu bilinçle yaşamaya özen gösteriyorum. 

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Tarifler, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme
Bu dönemde mahalle esnafını korumak için neler yapabiliriz?

Türkiye 17 Mayıs'a kadar tam kapanma dönemine devam edecek. Hatta bu sürenin uzaması, uzamasa da açılmanın kademeli olarak gerçekleşmesi bekleniyor....

Kapat