Böcek sayısının dramatik şekilde azalmasından sonra ekolojik kıyamet alarmı verildi

Biliminsanlarını şaşırtan rapor, uçan böceklerin sayısının son 25 yılda %75 oranında azalmış olduğunu ortaya çıkardı.

Böcekler doğada hem polen taşıyıcı hem de diğer hayvanlar için besin kaynağı özellikleri ile kritik bir role sahip. Her ne kadar kelebekler gibi bazı türlerin sayısının azaldığı biliniyor olsa da, açıklanan raporda görülen kayıplar dünyanın ekolojik bir kıyamete doğru yol aldığını ve insanlığın bundan ciddi şekilde etkileneceğini gösteriyor.

Böcekler özellikle kuşlar için önemli bir besin kaynağı

Araştırmanın verileri Almanya’da bulunan doğa koruma alanlarında toplansa da, uzmanlar tarımın varolduğu alanlarda durumun benzer bir şekilde olduğunu belirtiyor. Kaybın ana sebebi belli olmasa da, yabani alanların kaybının, tarım ilaçlarının geniş bir şekilde kullanılmasının ve iklim değişikliğinin bu duruma yol açmış olabileceği belirtiliyor.

Hollanda’da bulunan Radboud Üniversitesi’nden araştırmayı yöneten Hans de Kroon, uçan böceklerin sayısının bu kadar geniş bir alanda bu kadar hızlı bir şekilde azalmasının endişe verici olduğunu belirtiyor.

Araştırma’da görevli bulunan Sussex Üniversitesi’nnden Prof. Dave Goulson ise böceklerin tüm canlıların yaklaşık 3’te ikisini oluşturduğunu, insanların ise neredeyse tüm canlılar için devasa alanları yaşanmaz kıldığını öne sürüyor. Goulson böcekleri kaybetmemiz halinde, tüm dengenin bozulacağını savunuyor.

Doğal koruma alanına böceklerin sayımı için kurulan analiz noktalarından biri

63 farklı doğa koruma alanında 1,500’den fazla örneği 1989 yılından beri inceleyen onlarca amatör böcekbilimcinin verilerini inceleyen araştırma, son 27 yılda böceklerin ortalama olarak her yıl %75 oranında azaldığını, özellikle yaz aylarında bu kaybın %80’lere çıktığını gözler önüne seriyor.

Bu araştırma için çalışan Radboud Üniversitesi’nde görevli Caspar Hallmann kaybın özellikle doğa koruma bölgelerinde olmasının daha da endişe verici olduğunu belirtiyor. Uzmanlar hava durumunun mevsimler ve yıllar içerisindeki değişikliklerin arkasında olabileceğini ama bu gibi ani bir düşüşün sebebi olamayacağını savunuyor.

Uçan böcekler için tarım alanlarının yeterince verimli olmadığını belirten uzmanlar, bu durumda bu ani düşüşün arkasında yeterli besinin olmamasının, tarım ilaçlarının ya da ikisinin birden etkisi olabileceğini öne sürüyor.

BUNU DA OKU:  Kedi ve köpekler için ev yapımı mamalar

Biliminsanları bir sonraki adımın farklı bölgelerdeki verileri de toplayıp, karşılaştırmak olduğunu söylüyor. Çoğu böcek uçsa da, uçmayan böceklerin durumunun daha iyi olabileceği düşünülüyor. Aynı zamanda küçük ve büyük böceklerin durumdan farklı etkilenmiş olabileceğine inanılıyor.

Bu sırada De Kroon, negatif etki yaratan durumları ortadan kaldırmamız gerektiğini savunuyor. De Kroon özellikle tarım ilaçlarının azaltılmasını ve çiftlik sınırlarına böcekler için bir biyolojik alan kurulmasını öneriyor.

Bir tarlanın sınırında yerel ekoloji ve biyoçeşitlilik için ayrılmış bir nokta

Birleşik Krallık’ta, 80’den fazla çiftlik sahibi “Doğaya Adil” programı içerisinde çiftlik alanlarının %10’luk bir kısmını yerel ekoloji ve biyoçeşitlilik için ayırıyor.

Çiftçilerin bulunduğu bölgeye özel olarak ayırılan bölüm, polen ve nektar ekosistemi, yabani kuşlar için beslenebileceği bitkiler, yabani çimlik alan, bir yıl boyunca ellenmeyen doğal alanlar ve diğer göl, ormanlık ve sazlık tarzında 5 bölgeden biri olarak yeniden doğaya kazandırılıyor. Bu yöntemi inceleyen içeriğimize buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar
Türkiye’den 6 sürdürülebilir moda markası

Ülkemizde sayıları az olmak ile beraber bu alanda çalışmalar yapan giyim markaları mevcut, giyim alışverişlerimizi yaparken daha bilinçli tercihler yapabilmek...

Kapat