Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali Bu Sene 2-8 Kasım Tarihlerinde Online Gerçekleşecek

Bozcaada’da 7’ncisi düzenlenecek olan ve 75 ülkeden 500’ü aşkın başvurunun yapıldığı Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali bu sene online olarak gerçekleşecek. Festivalde seçilen filmler ise oldukça etkileyici. Festivalin bu yılki sloganı, seçilen filmlere dair bir fikir veriyor: “Savunucuları Savunun”

Festival Koordinatörü Ethem Özgüven tüm maddi zorluklara rağmen gerçekleştirdikleri festivalin önemini şöyle dile getiriyor: Bazen içimizden bu festivali bırakmak da geçiyor, ‘artık yeter’ dediğimiz anlar da oluyor. Fakat verilere baktığımızda son yarım yüzyılda dünyadaki kaynakları, yani balıkları, tarlaları, su kaynaklarını sömürümüz üç kat artmış. Bir milyondan fazla yaşam türü yok olmak üzere. Başka data vermeye de gerek yok. Sadece bunları gördüğümüz zaman bile yapılacak başka bir şey yok. Birincisi başta kadına ve çocuğa olmak üzere şiddeti önlemeliyiz, ikincisi ise ekoloji konusu. Başka üçüncü bir şey yok. Şirketi büyütmek, zengin olmak, gücü arttırmak artık çok demode kavramlar olarak kaldı.” diyerek festivalin bu yılki geldiği noktayı açıkladı.”

Bozcaada Belediyesi organizasyonuyla gerçekleşen, festival yönetmenliğini Petra Holzer’in, festival koordinatörlüğünü de Ethem Özgüven’in üstlendiği festivale bu sene tüm kıtalardan 500’ü aşkın belgesel ve film başvurdu. Başvuruda bulunan ülke sayısı ise 75. Petra Holzer, bu seneki filmler arasında aktivistlerin çektiği yapımların ve yerli halklardan oluşan savunucuların hem kendi mücadelelerini anlattıkları, hem de kendi çektikleri filmlerin oldukça dikkat çekici olduğunu belirtti. 

Holzer, “Doğru, yerli ve temiz gıda ile ilgili hem çocuklar için, hem de karbon ayak izine dikkat çeken filmler de var. Nükleer ile ilgili de çok film var. Birçok ülkeden çok çeşitli yapımlar başvurdu. Türkiye’den de 80 dolayında film başvurusu aldık. Pandemi sebebiyle başlangıçtan beri dikkatle ‘ne yapacağız’ diye karar vermeye çalışıyoruz. Şehirlerarası yolculuğun bile zor olduğu pandemi ortamında festivali online olarak yapmaya karar verdik. Umarız önümüzdeki sene yeniden fiziksel bir festivale geri dönebiliriz. Profesyonel bir platform ile anlaşıp, gösterimleri bu şekilde gerçekleştireceğiz. Ayrıca adadakiler için sembolik de olsa ana salonda birkaç gösterim gerçekleştireceğiz. Youtube kanalımızdan sık sık yayınlar yapacağız” dedi.

Kısa süre önce Youtube kanalı açılan BIFED’in bu kanalında temiz gıdaya ulaşma noktasında küçük üreticilerle yapılan online görüşmeler, film gösterimleri, festival tanıtım videoları ve özel röportajlar da yer alıyor. Festivalde bu sene aktif olarak kullanılacak Youtube kanalından canlı yayınlar, yönetmenlerle görüşmeler, soru-cevap etkinlikleri de gerçekleştirilecek.

BUNU DA OKU:  Çanakkale'de bir altın madeni için bir milyon ağaç kesilecek

BOZCAADA ULUSLARARASI EKOLOJİK BELGESEL FESTEİVALİ’NDE (BIFED) FİNALİSTLER BELLİ OLDU

2-8 Kasım tarihleri arasında çevrimiçi olarak bir platform aracılığıyla izleyicisiyle buluşacak festivalde 15 yapım arasından kazananları belirleyecek jüri de açıklandı. Bozcaada Belediyesi organizasyonuyla ve Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi işbirliğiyle gerçekleştirilecek BIFED-2020’nin yedi kişilik jürisi önemli isimlerden oluşuyor. Türkiye’den sinema yazarı Necla Algan, yönetmen ve Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi İlknur Ulutak ile Birleşik Devletler ile Türkiye’de yapımlarıyla bilinen yönetmen ve yapımcı Emre Şahin jüride yer alırken, bu üç ismin haricinde Sloven yönetmen ve yazar Sonja Prosenc, İskoçya’dan SF Green Film Festivali kurucu ve yönetmeni Rachel Caplan, Karadağ’dan yönetmen ve Yeşil Karadağ Uluslararası Film Festivali yönetmeni Blagota Marunović ile Arjantin’den FINCA Uluslararası Çevre Film Festivali’nin teknik koordinatörü Mariano Pozzi BIFED’in bu seneki yedi kişilik jürisini oluşturuyorlar.

İnşaat ve otoyol projeleriyle Karadeniz kıyılarına verilen tahribatları gözler önüne seren Türkiye-Almanya ortak yapımı “Kuzey Ormanları” Türkiye’deki ekoloji sorunlara dair iki dikkat çeken belgesel olarak göze çarpıyor

Sular altında kalmakta olan Hasankeyf’te 21 günlük yaşam döngüsünü gözlemlerle ve hislerle anlatan Rûken Tekeş imzalı “Aether” ile inşaat ve otoyol projeleriyle Karadeniz kıyılarına verilen tahribatları gözler önüne seren Türkiye-Almanya ortak yapımı “Kuzey Ormanları” Türkiye’deki ekoloji sorunlara dair iki dikkat çeken belgesel olarak göze çarpıyor. Bu iki önemli konu haricinde denizel yaşam, ağaçlandırma, maden, iklim değişikliği, çöp, nükleer, tarım, tohum gibi başlıklar festivalde öne çıkıyor. Ayrıca tüm dünyayı etkileyen salgın sebebiyle ülkelerin sağlık sistemleri sorgulanırken BIFED’de doğrudan sağlık sistemiyle ilgili belgeseller de dikkat çekiyor. Festivalin yönetmeni Petra Holzer finalistlerle ilgili yaptığı genel değerlendirmede, “Bu yıl BIFED’de gösterilecek 15 filmden biri Türkiye yapımı ‘Aether’. Aether Hasankeyf’in son günleri üzerine yapılmış sinematografik muhteşem bir gözlem.

ABD yapımı ‘Artifishal’ filmi Washington, Oregon bölgesindeki nehirlerde vahşi somon balıklarının karşı karşıya olduğu yok oluş sürecini ve nehirlere atılan ama hiçbir fayda getirmemesi bir yana hastalık getiren suni somonlarla ilgili. ‘Amussu’ filmi Afrika’nın en büyük gümüş madenine karşı yerel halkın direnişinin destanı.

BUNU DA OKU:  Denize doğru

Bir diğer yapım ‘Green Blood (Yeşil Kan)’ çevre gazetecilerinin dünyanın her yerinde açık ve savunmasız birer hedef haline geldiğini anlatan acı bir öykü. Sağlık konusu ile ilgili de iki film var BIFED-2020’de; Almanya ve Avusturya yapımları olan bu filmler ‘TrustWho (DSÖ’ye Güven)’ ve ‘Fever (Ateş)’ filmleri. Şu sıralar tüm dünyanın gündeminde olan Dünya Sağlık Örütü ile ilgili film buradaki bozulma ve işlevsizlikle ilgili. Aslında her iki film de ilaç endüstrisine getirilmiş çok ciddi eleştiriler olarak da
görülebilir.

Ayrıca beş aktivist filmi de bu yılki yarışma bölümünde yer alacak. Türkiye haricinde İtalya, Fas, Katar, Birleşik Devletler, Hindistan, Fransa, Çekya, Almanya, İsviçre, Letonya, Norveç, Litvanya, Birleşik Krallık, Avusturya ve Meksika’dan başvuran eserler finalde yer alacaklar.
Bir platform üzerinde çevrimiçi olarak gerçekleşecek festivalde ana yarışma kategorisindeki 15 belgesel haricinde Panorama ve Türkiye Panoraması kuşağında da 23 belgesel gösterilecek. Ayrıca festival kapsamında yönetmenlerle canlı röportajlar ve paneller de gerçekleştirilecek.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, Sanat ve Tasarım
İklim değişikliğinin sağlığınızı etkilediğinin 4 kanıtı

12 Mayıs 2020’de İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı, 31.4°C sıcaklık ölçümü kaydetti. Bu sıcaklığın,

Kapat