Çağan Şekercioğlu ödüle doymuyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu’na Sulak Alan Bilim Teşvik Ödülü verildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 2 Şubat 2013 Dünya Sulak Alanlar Günü kutlamaları Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımı ile bu yıl İstanbul’da gerçekleştirildi. KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Çağan H. Şekercioğlu 2013 Dünya Sulak Alanlar Günü’nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından “Sulak Alan Bilim Teşvik Ödülü”ne layık görüldü. Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu adına ödülünü KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ndan aldı.

Yurt dışında bulunan ve Harvard, Boston ve Wellesley Üniversitesi’nde DAVETLİ OLARAK TÜRKİYENİN BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİN KORUNMASI İLE İLGİLİ yaptığı KONUŞMALARDAN dolayı törene katılamayan Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu gönderdiği konuşma kabul videosunda aldığı ödülle ilgili şunları söyledi:

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nüzü kutlar, bu önemli günde beni ilk Sulak Alan Bilim Teşvik Ödülü’ne layık gördüğünüz için çok teşekkür ederim. Şu an aranızda bulunamadığım için de çok üzgünüm. Şu an Harvard Üniversitesi’nin daveti üzerine 1 yıl önceden planlanmış olan Türkiye’nin biyoçeşitliliği ile ilgili seminerimi vermek için aranızda bulunamadım.

Şahsım ve başkanı olduğum KuzeyDoğa Derneği 2006 yılından beri Doğu Anadolu Bölgesi’nde kuş halkalamadan, akbaba, bozayı ve kurtların vericilerle takip edilmesine, sulak alan restorasyonundan, şifalı bitkilerin araştırılmasına kadar birçok alanda faaliyet göstermektedir.

Dernek olarak faaliyet gösterdiğimiz alanlar içerisinde bulunan Kuyucuk Gölü’nü bakanlığınızın desteği ile Türkiye’nin 13. RAMSAR alanı ilan ettirdik. Türkiye’nin ilk kuş üreme adasını yaptık. 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti seçtirdik. Türkiye’de ilk defa küçük akbabalara ve kurtlara uydu vericisi, bozayılara ise kamera taktık. Bakanlığınıza ilk kez 2008’de önerdiğimiz Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridoru, sizin kararınızla hayata geçti. 28,000 hektarlık orman koridoru, Sarıkamış-Allahuekber Milli Parkı’nı ve yaban hayatını Karadeniz’in ormanlarına bağlayacak.

BUNU DA OKU:  Aras'ı kurtarmak elimizde

Bugüne kadar bana ve başkanı olduğum KuzeyDoğa Derneğine vermiş olduğunuz destek için teşekkürlerimi sunuyorum.

Beni Sulak Alan Bilim Bilim Teşvik Ödülü’ne layık GÖRDÜĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Bu ödülü almamda çok önemli bir rol oynayan ve bilimsel araştırmalarımın büyük bir kısmını oluşturan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin bulunduğu ve Doğu Anadolu’nun kuş cenneti Aras Nehri Kuş Cenneti’nin acil olarak korunması gerekmektedir.

çağan2

2006’da Aras Vadisi’ndeki Tuzluca İlçesi Yukarı Çıyrıklı Köyü’nde “Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi”ni kurduk. Tarafımızca yapılan halkalama çalışmalarıyla buranın kıtalararası kuş göç yolları üzerinde olduğunu kanıtladık. 3 kıtada halkalanan kuşları burada tekrar yakaladık ve Aras Nehri Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti’nin Türkiye’de kuşların konaklayarak beslendikleri en önemli bölgelerden biri olduğu saptanık.

Aras bilimsel istasyonunda 2006 yılından 2012 yılı sonuna kadar 164 türden yaklaşık 40,000 kuş halkaladık ve toplam 240 kuş türü tespit ettik. Bu da, 74 yıldır araştırılan Manyas Kuş Cenneti’yle başabaş bir tür sayısıdır. Türkiye’nin 469 kuş türünün %51’ini Igdır’daki bu çok önemli sulak alanda kaydettik. İstasyonda halkalanan ve gözlenen 240 kuş türü ise, Türkiye kuş türlerinin yarısını ve Iğdır ilindeki 303 kuş türünün %79’unu oluşturmaktadır. Sadece 2012 senesinde halkalanan türlerle alanda 7 yeni tür tespit ettik ve bu türlerden biri olan Şikra atmacasını Türkiye kuş envanterine yeni bir tür olarak ekledik.

Ama şu an bu alan yapılması planlanan Tuzluca Barajı’nın suları altında yok olmak üzere. Tuzluca Baraji’nın durdurulması, Aras Nehri Kuş Cenneti ve buranın 240 kuş türünün koruma altına alınması için şarttır. 6 Haziran 2012’de TBMM’deki konusmasında “Bu alanı korumak boynunuzun borcudur” diyen sayın Orman ve Su Işleri Bakanı’nı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ndan bu sözünü tutmasını rica ediyoruz.

BUNU DA OKU:  Yeşil Salon toplantıları başlıyor

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gündem, Hayvanlar, İyi haberler, Kent, Topluluklar
Tarihe adını yazmak için son iki gün

İçinde bulunduğumuz bu günde Kuzey Kutbu'nu koruyan ne bir ülke, ne de bir ordu var!

Kapat