Çamaşırlarını doğa dostu yıkamak isteyenler için 5 tüyo

Çamaşır yıkarken kullandığımız deterjanlar, çamaşır makinesinin harcadığı enerji ve çamaşır kurutma alışkanlıklarımız gibi faktörler doğa için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Oysa basit davranış değişiklikleriyle bu sonuçları en aza indirmek mümkün. Doğa dostu bir çamaşır yıkama rutinine sahip olmak isteyenler için 5 tüyo derledik.

#1 Çamaşırlarınızı soğuk suda yıkayın

Çamaşır makineleri harcadığı enerjinin yüzde 90’ını suyun ısıtılmasında kullanır. Bunu yanında sıcak su kumaşların renginin soluklaşmasına da neden olur. Hasta birinin giydiği kıyafetlerin, yattığı çarşaf ve nevresimlerin üzerindeki mikrop ve bakterilerin yok edilmesi gibi durumlar söz konusu olmadıkça çamaşırlarınızı soğuk suda yıkayın.

#2 Suda çözünen, zehirli kimyasallar içermeyen doğa dostu bir deterjan kullanın

Konvansiyonel çamaşır deterjanlarının içinde SLES, fosfat ve klor gibi hem sizin sağlığınıza hem de çevreye ciddi hasarlar veren kimyasallar bulunur. Bu kimyasalların büyük kısmı deterjanlara renk, koku gibi kozmetik beklentileri karşılamak için eklenir. Bitki bazlı ekolojik deterjanları tercih ederek ya da evde kendi çamaşır deterjanınızı hazırlayarak bu kimyasallara veda edebilirsiniz. Yumuşatıcı yerine ise sirke kullanabilirsiniz.

#3 Çamaşırlarınızı hava ile kurutun

Elektrikli çamaşır kurutma makineleri kumaşlardaki lifli yapıya zarar vererek ömürlerini kısaltır ve oldukça fazla enerji harcar. Yıkadığınız çamaşırları evin içerisindeki ya da balkondaki çamaşır kurutma askılığına sererek kurutun.

#4 Doğal kumaşları tercih edin

Mikroplastiklerin tüm dünyada deniz ve okyanuslarda ne kadar büyük çaplı bir kirlilik yarattığını biliyoruz. Hem kendi sağlığınız hem de okyanusların geleceği için plastik parçaları içeren sentetik kumaşlar yerine pamuklu, doğal lifler içeren kumaşları tercih edin.

#5 Makine seçiminizi doğru yapın

Çamaşır makinesi satın alırken enerji tasarrufu yüksek olan bir makine almaya özen gösterin. İhtiyaçlarınıza göre makine hazne boyutuna karar verin ve makinenin bir yıkamada ne kadar su harcadığını inceleyin.

BUNU DA OKU:  Şimdi kışa hazırlanmanın tam zamanı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Giyim, Hayat, Moda, Sağlık, Yenilenebilir Enerji
Üç bin yavru kedinin ölümüne sebebiyet veren araştırma durduruldu

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı onayıyla yavru kedilerin sistematik olarak öldürüldüğü araştırma, kamuoyundan gelen tepkiler sayesinde durduruldu.

Kapat