Canlı yayında istifa eden Fransa Çevre Bakanı: Artık yalan söylemek istemiyorum

(Eski) Fransa Çevre Bakanı, Nicolas Hulot, Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştirdiği toplantıdan sonra istifa kararı aldığını dün bir radyoda canlı yayında açıkladı.

Av kotalarını yükselten ve izin ücretlerini aşağı çeken bu toplantı aynı zamanda bir çevre aktivisti olan Hulot’un istediği gibi gitmeyince istifa kararını tetiklemiş oldu.

Dün Le Figaro’nun radyo yayınına katılan Hulot istifa kararını ise burada hükumetten önce kamuoyunu duyurdu.Yayında “Hayatımın en zorlu kararını alıyorum ve hükumetten ayrılıyorum” diyen Hulot, “Hükümetteki görevimle (çevre ve ekoloji konularında) yaşanan sorunların üstesinden gelindiği izlenimi vermek istemiyorum. Artık yalan söylemek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

Hulot, kendisini ikna etmeye çalışacaklarını düşündüğü için istifa fikrini Macron ve Başbakan Edouard Philippe’e açmadığını belirtti.

Hulot Macron hükümetine bir çağrıda bulunarak ve doğa bozulurken boş durmamalarını istedi. Hulot bu kadar açık olan bir trajediye karşı nasıl ilgisiz kalındığını anlamadığını belirtirken, biyoçeşitliliğin güneşte kalmış bir kar gibi eridiğini savundu.

Hulot aynı zamanda Paris Anlaşması’ndan sonra bütün sorunlara yol açan bir ekonomik sistemi yeniden canlandırmanın manasını anlamadığını açıkladı.

Hulot ve Macron aslında kampanyalarında da söz verdikleri gibi Notre-Dame-des-Landes havalanı projesinin önüne geçip, Fransa’da hidrokarbon üretimini durduran bir yasaya imza attı. Ama yine de Hulot çevresel iyileşmenin ciddi bir şekilde ilerlemesinin önüne geçildiğini ve ilk sıraya alınmadığını belirtiyor.

Hulot sera gazı emisyonlarının azalmadığını, tarım ilaçlarının kullanımının önüne geçilmediğini ve biyoçeşitliliğin korunmadığını belirtirken bakanlığının hayal kırıklıkları ile dolduğunu açıkladı.

Oldukça popüler bir figür olan Hulot’un istifasının Macron’u oldukça zorlayacağı belirtiliyor. Hulot’un açıklamaları aynı zamanda beklenmedik bir zamanda olduğu için Macron’un politikalarını açığa çıkardığı da yapılan yorumlardan biri.

Macron çevre konusunda küçük adımlar ama büyük değişiklikler yapılacağını söz vermiş hatta ABD’de Trump’un başkanlığa seçilmesinden sonra sürdürülebilir gelişim hakkında çalışan biliminsanlarını Fransa’ya davet etmişti. Ama özelikle Fransa parlementosunda glifosat’ın yasadışı olarak kabul edilmesi kararı alınırken Macron’un partisinın yazılı olarak bu kararı kesinleştirmek istememesi büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

BUNU DA OKU:  Palmiye yağı ürün etiketlerinde hangi isimlerle bulunur?

Hulot’un istifası kendini çevreci olarak ilan eden Macron’un ve hükümeti ile Fransa gibi özellikle atık yönetimi konusunda lider bir ülkenin sürdürülebilir gelişim yolunda ilerlemekte zorluk çektiğini göstermekte.

Ama bu haberden sonra beton aşkı ile yanıp tutuşan, en sevdiği ses çimento makinesi olan bir hükümetin yönettiği ülkedeki çevreciler ne yapsın diye sormamak da gerçekten zor.

Nicolas Hulot kimdir?

1955 doğumlu siyasetçi, yazar, fotoğrafçı ve gazeteci Nicolas Hulot, plaj görevlisi, yelken eğitmeni, garson olarak da çalıştı. 1973’te Gökşin Sipahioğlu tarafından işe alınmış ve 5 yıl Sipa Press için çalıştı. 1980’den itibaren radyo ve televizyonda programlar hazırlayıp sundu. 1990’da Fondation Ushuaïa’yı kurmuş 1995’te bu vakfın adı İnsan ve Doğa için Nicolas Hulot Vakfı oldu ve halen bu vakfın başkanlığını sürdürüyor.

2012 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi için 2011’de çevrecilerin yaptığı önseçime katıldı ancak önseçimi kaybetti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Jean-Luc Mélenchon’a oy verdi, 2. turda ise François Hollande’ı destekledi. Emmanuel Macron’un cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından kurulan hükümette Devlet Bakanı, Dayanışmacı ve Ekolojik Dönüşüm Bakanı olarak atandı.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Matematik ve dil bilgisi azalıyor: Hava kirliliğinin zekâyı da etkilediği ortaya çıktı

Uzmanlar hava kirliliğinin fiziksel sağlığımıza verdiği zararlara ek olarak akıl sağlığımızı ve hatta zekâmızı da etkilediğini düşünüyor. Yapılan araştırmalar, havadaki

Kapat