Çevre dostu etkinlik rehberi: 15-21 Ekim haftası gerçekleşecek 11 etkinlik

Yeşil etkinlikleri takip eden okuyucularımız için hazırladığımız çevre dostu etkinlik bülteni yayında. Bu hafta gündemimizde ekmek atölyesinden çocuklarla sonbahar keşfine, gıda şenliğinden baharat atölyesine kadar uzanan 9 birbirinden keyifli etkinlik bulunuyor.

#1 Nezih Gençler ile Antik Ekmek Atölyesi (15 Ekim Pazartesi 11:00 // SG İmalathane)

SG İmalathane’de en eski tahılların taş değirmende öğütülmüş kepekli ve rüşeymli unlarıyla, en geleneksel yoğurma ve antik+probiyotik mayalamayla gerçek ekmek yapılacak… Bilgi ve rezervasyon için 0530 900 92 30 no’lu telefonu arayabilir, etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#2 Kadıköy Kooperatifi Kendini Anlatıyor (16 Ekim Salı 19:45 // Barış Manço Kültür Merkezi)

Kentin en değerli oluşumlarımdan biri olan Kadıköy Kooperatifi üyeleri, kooperatife dair soruları olanları, merak edenleri, kooperatife katılmak isteyenleri ve sadece uğramak isteyenleri Barış Manço Kültür Merkezi’ne bekliyor.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#3 Çocuklarla Tohum Topu Atölyesi (17 Ekim Çarşamba 16:00 // Akmerkez)

Akmerkez Çarşamba Pazarı’nda saat 16:00’da başlayacak tohum topu atölyesinde, 5 yaş üzeri katılımcılar, tohumu toprak ve kille yoğurarak istedikleri şekle getirecekler ve yanlarında götürüp kurutacakları bu tohum toplarıyla seçtikleri yerlere hayat getirecekler. Atölye ücretsizdir, ancak katılım; kayıt yaptıran ilk 12 çocukla sınırlı.
Kayıt için info@ekbicyeic.com’a mesaj atabilirsiniz.

#4 Sürdürülebilir Gıda Konferansı (17 Ekim Çarşamba 09:30 // Fairmont Quasar İstanbul)

Sürdürülebilir Gıda Konferansı 2018 bugünün gıda ile ilgili sorunlarına bütünsel bir yaklaşımla öncülük etmeyi amaçlamaktadır. Nüfus artışı, iklim değişikliği, insan sağlığı, kaynak yönetimi, sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği, bilim ve araştırmanın bağımsız alanları olmalarının yanı sıra önemli siyasi konular da olup ve heyecan verici iş fırsatlarını kapsamaktadır. Ne yediğimiz sadece bizim sağlığımızı belirlemez, aynı zamanda gezegenimizin sağlığına da karar verir. Bu yıl konferansta sürdürülebilir gıda tedarik ve tüketimi için; tüketici davranışlarından şeffaf tedarik zincirine, ambalajlamadan gıda atığına, çevresel etkilerden sürdürülebilir tarıma, sürdürülebilir perakende zincirlerinden ekosistemin korunmasına kadar pek çok konu paylaşılacak.

BUNU DA OKU:  Anadolu Arıları harekete geçti

Ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

#5 Kamusalı Yapmak (18-20 Ekim // Çeşitli Mekânlar)

“Kamusalı Yapmak / Public in the Making” 18-20 Ekim tarihleri arasında, Avrupa Topluluğu Horizon 2020 programı tarafından desteklenen, 14 ülkeden 20 kurum ve 150’nin üzerinde bireyin doğrudan parçası olduğu “trans-making” projesi kapsamında Istanbul’da gerçekleşiyor.

Kamusalı Yapmak / Public in the Making etkinlik projesinin Türkiye ortakları Istanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve BIS tarafından İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) , Avrupa Kültür Derneği, AICA, Herkes İçin Mimarlık, PASAJ, Sokak Bizim Derneği, Kent ve Çocuk, Komşu Kafe Kolektifi işbirliğiyle düzenleniyor, amberPlatform tarafından koordine ediliyor. Üç gün sürecek “Kamusalı Yapmak / Public in the Making” etkinliği, “yapmak” eyleminin merceğinden toplumsal kavramların belki de en muğlak ve sorunlusu olan kamu/kamusal  kavramına çok disiplinli bir bakış getirmeyi hedefliyor. Sanat ve tasarımdan felsefeye, mimarlığa ve şehir planlamacılığına uzanan farklı disiplinlerin bakışından kamusal sözcüğünün asıl ruhuna uygun ortak yaratıcılığı ve hakiki bilgiyi arayan, özgün bir yaklaşımın izlerini sürmeyi ve aynı zamanda bu yaklaşımı pratikte inşa etmeyi amaçlıyor.

Ayrıntılı bilgi ve program için burayı inceleyebilirsiniz.

#6 Eppek ile Buğdaydan Ekmeğe Yolculuk (20 Ekim Cumartesi 11:00 // Kokopelli Şehirde)

Doğal ve katkısız ekşi mayalı ekmek üreticisi Eppek ekibinin Kokopelli Şehirde’de gerçekleştreceği bu atölyede şu konulara değinilecek ve hem teorik hem de pratik bilgiler verilecek:

Buğday çeşitleri nelerdir?
Atalık/yadigar buğday nedir? Modern buğday nedir?
Neden ıslah yapılır? Islah yöntemleri nelerdir?
Hibrit buğday nedir? GDO teknolojisi buğdayda kullanılıyor mu?
Yeşil Devrim nedir?
Tarımda kullanılan kimyasallar, sulama projeleri, sentetik azotlu gübreler, üretimdeki tek tipleşme ve monokültür, tohumun ticarileşmesi bizi nereye götürüyor?
Gıda egemenliği nedir?
Un öğütmekte kullanılan teknolojik valsli değirmen ve geleneksel taş değirmenin farkları nelerdir?
Unda kullanılan katkılar nelerdir?
Ekmek yapımında kullanılan ticari mayalar ile ekşi mayanın farkları nelerdir?

BUNU DA OKU:  Yeni Zelanda'da artık doğal alanlar birer kişi olarak tanınıyor

Etkinlik sürecinde;
– Atalık buğday unları ile ekşi mayalı ekmek hazırlayıp daha önceden hazırlanmış bir ekmek pişirilecek.
– Evinizde kendi ekmeğinizi yapmak için ekipman tavsiyesinde bulunulacak.
– Evinizde ekmek yapmayı denemeniz için 750 gr un ve 50 gr ekşi maya hediye edilecek.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#7 Nazlı Pişkin’le Baharat Dünyasında Keşif Atölyesi (20 Ekim Cumartesi 10:30 // Ek Biç Ye İç)

Yemek kültürü yazarı Nazlı Pişkin ile tarih boyunca lezzet, şifa ve cazibeyle ilişkilendirilen baharat çeşitlerinin dünyasına yelken açılacak bu atölyede mutfakta ve gündelik hayatın başka alanlarında hangi baharat çeşitlerinin hangi amaçla kullanıldığı, hangi baharat çeşitlerinin nelerle eşleştirilebileceği, mitoloji ve inanç dünyasına damgasına vuran baharat çeşitleri, baharatın lezzet ve şifasından nasıl daha çok yararlanılabilir gibi konular işlenecek.

Lezzet ve şifa dünyasını baharat üzerinden okuma niteliğindeki bu atölyenin uygulama kısmında kaliteli baharatı anlayabilmek, tatları ayırd edebilmek için baharat tadımı yapılacak. Ayrıca katılımcılar, kendi evlerinde farklı uygulamalarda kullanmak üzere hazrıladıkları baharat karışımlarını atölye çıkışında beraberlerinde götürebilecekler.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#8 Adil Ekolojik Gıda Semte Geldi (20 Ekim Cumartesi 13:00 // Yer6Store Cafe)

Beşiktaş Kooperatifi Girişimi’nin düzenli olarak organize ettiği Adil Ekolojik Gıda Semte Geldi toplaşması bu hafta da Yer6Store’da. Üstelik bu kez girişime Kuçe Yemek Kolektifi de yemekleriyle eşlik edecek. Yakınlardaysanız mutlaka uğrayın.

#9 Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğine Giriş (20-21 Ekim // Meraklı İnsanlar)

İki güne yayılan bu kursta şu başlıklar incelenecek:

– Neden tıbbi ve aromatik bitkiler?
– Tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliğine verilen devlet destekleri
– Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanınması, sınıflandırılması, isimlendirilmesi
– Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları
– Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmede temel prensipler
– Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde alternatif yaklaşımlar
– Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde kullanılan üretim teknikleri
– Tıbbi ve ve aromatik bitkiler yetiştiriciliğinde bitkinin beslenmesinin sağlanması, sulama ve bakım yöntemleri
– Tıbbi ve ve aromatik bitkiler yetiştiriciliğinde temel sorunlar
– Tıbbi ve aromatik bitkilerin toplanması, kurutulması ve muhafazasında temel prensipler
– Ekonomik değeri olan belli başlı tıbbi ve aromatik bitkiler ve yetiştirme teknikleri

BUNU DA OKU:  Vahşi yaşamı evcilleştirmenin gerçek yüzü

Ayrıntılı bilgi için etkinliğin facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

#10 Kadıköy Gıda Şenliği (21 Ekim Pazar 11:00 // Selamiçeşme Özgürlük Parkı)

Kadıköy Kent Konseyi Gıda Çalışma Grubu tarafından düzenlenen 2. Kadıköy Gıda Şenliği 21 Ekim Pazar günü saat 11.00-18.00 arası Özgürlük Parkı’nda yapılacak.

İki panelde, su ürünlerinin önemi, stokların korunması ve büyütülmesi, avlanmasında dikkatli olunması, tüketiminin yaygınlaştırılması, geleneksel yöntemlerle tüketilmesi konuları ele alınacak. Ayrıca lakerda ve çiroz yapım atölyeleri ile tanıtım standlarında geleneksel gıda yapım atölyeleri yapılacak.

Keyifli bir pazar gününde bir arada olmak, sağlıklı ve doğal gıdaya sahip çıkmak için Pazar günü Özgürlük Parkı’na…

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#11 Çocuklarla Sonbaharı Karşılıyoruz (21 Ekim Pazar 11:00 // Kokopelli Şehirde)

Bu etkinlikte Özlem Şekercioğlu Lesport eşliğinde 5-8 yaş grubundan çocuklarla Emirgân Korusu’nda keşfe çıkılacak. Sonbaharın gelişini kutlanacak; kestane, meşe palamutları dalları eşliğinde yaprak döken ağaçlar gözlemlenecek. Dökülen yaprakların ne olacağı üzerine düşünülecek ve toplanan malzemelerle eko-heykeller yapılacak. Anne Crauzas’nın kitabından doğanın dönüşümü dinlenecek.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Eğitim, Ekoloji, Etkinlikler, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kent, Topluluklar
Başka bir yaşam biçimi: İmece Evi

İzmir’in Menemen ilçesinin Turgutlar Köyü yakınlarında konumlanan İmece Evi’nde yaşam alışılagelmiş şehir veya köy yaşamından farklı bir düzene sahip. Bu...

Kapat