Daha az mikroplastiğe maruz kalmak için 6 basit tüyo

Son yıllarda yapılan onlarca araştırma, plastik atıkların besin zincirine karıştığını ve dünya üzerindeki tüm canlıların gıdalarla beraber plastik tükettiğini gösteriyor. Yeni bir araştırmaya göre ortalama bir insan her hafta kredi kartı büyüklüğünde plastik yutuyor.

Tükettiğimiz gıda ve sulara karışan, gözle görülemeyecek büyüklükteki bu plastiklerden tamamen kurtulmak imkânsız fakat plastiklere daha az maruz kalmak isteyenler için tüyolarımız da yok değil.

#1 Plastik ambalajlı su tüketmeyi bırakın

Plastiklerin besin zincirine dahil olmasının en büyük sorumlusu pet şişe ve plastik damacanalardaki sular. Filtreledeğiniz çeşme suyunu ya da kaynağında şişelenmiş cam şişedeki suları tüketin.

#2 Plastik ambalajda yemek ısıtmayın

Plastik ısındıkça değdiği gıdalara kimyasal salmaya başlar bu yüzden plastik kapta yemek ısıtmayın. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre plastik ürünleri bulaşık makinesine koymaktan da kaçınmak gerekiyor.

#3 Sabıkalı plastik kaplardan uzak durun

Ftalat, stiren ve bifenol a gibi zehirli kimyasallar içerdiği bilinen 3, 6 ve 7 kodlu plastik kapları hayatınızdan tamamen çıkarın.

#4 Daha fazla taze gıda tüketin

Taze gıdaların birçoğunun içerisindeki mikroplastik miktarı ölçülmese de naylon ambalaja sarılmış gıdalar yerine ambalajsız taze gıdaları tercih ederek plastikten daha uzak bir yaşam sürebilirsiniz.

#5 Evdeki tozlardan kurtulun

Ftalat gibi zehirli kimyasallara evdeki tozda da rastlamak mümkün. Düzenli olarak elektrikli süpürge ile temizlik yaparak evdeki toz miktarını en aza indirmeye çalışın.

#6 Büyük düşünün

Bireyse önlemler alarak tükettiğiniz plastik miktarını azaltabilirsiniz ama büyük resmi de unutmamak gerek. Plastik yerine cam ambalajlı ürünleri tercih edin, alışverişlerinizde bez çantanızı yanınızda taşıyın ve çevreci politikaları olan liderleri destekleyin.

BUNU DA OKU:  Dünyamızı değiştirecek bir belgesel: "Vandana Shiva'nın Tohumları"
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat
Huzurlu bir sonbahar için 5 öneri

Eğer sonbaharda hava değişikliği yüzünden soğuk algınlığı yaşıyorsanız, kısalmakta olan günlerle ve daha karanlık gecelerle mücadele ediyorsanız, sonbahar soğukluğunu yenmek...

Kapat