Küresel karbon emisyonlarının üçte birinden sorumlu 20 şirket açıklandı
The Guardian, dün yayınladığı haberde dünyanın petrol, doğal gaz ve kömür rezervlerini acımasızca sömürerek modern çağdaki tüm sera gazı emisyonlarının üçte birinden fazlasıyla doğrudan bağlantılı olan 20 şirketi açıkladı.
Dünyaca ünlü araştırmalardan elde edilen yeni veriler, devlete ait ve çok uluslu firmalar topluluğunun insanlığın geleceğini tehdit eden iklim acil durumunu nasıl yarattığını ortaya koyuyor ve endüstrinin gezegen üzerindeki yıkıcı etkisinin farkında olmalarına rağmen faaliyetlerini nasıl genişletmeye devam ettiklerini detaylandırıyor.
Petrolün iklim acil durumundaki etkisinin araştırılması konusunda dünyanın önde gelen otoritelerinden biri kabul edilen Climate Accountability Institute’ten Richard Heede’in yaptığı analiz büyük şirketlerin 1965’ten bu yana yarattıkları karbon emisyonlarını gösteriyor. Fosil yakıtların çevresel etkileri 1965 yılından beri endüstri ve politikacılar tarafından biliniyor.
Listenin en tepesindeki 20 şirket, dünyadaki enerjiye bağlı karbon dioksit ve metan salımının %35’inden sorumlu. Bu da 1965’ten bu yana salınan 460 milyar ton karbon dioksite denk geliyor.
Listede Chevron, Exxon, BP ve Shell gibi özel şirketlerin yanında Saudi Aramco ve Gazprom gibi devletlere ait şirketler de var.

Küresel kirleticiler listesi, şirket tarafından bildirilen yıllık petrol, doğal gaz ve kömür üretimi rakamlarını kullanarak üretilen yakıtların çıkartılmasından son kullanıcıya ulaşana kadar sebep olduğu karbon ve metan miktarı hesaplanarak oluşturuluyor.
Veriler emisyonların yüzde 90’ının bu şirketlerin ürettiği petrol, jet yakıtı ve doğal gaz gibi ürünlerin kullanılmasından kaynaklandığını gösteriyor. Geri kalan yüzde 10 ise çıkarılma, rafine edilme ve son ürünü kullanıcıya ulaştırma sırasında oluşuyor.

The Guardian, anket listesinde adı geçen 20 şirkete görüşlerini sormuş. Yedi tanesi cevap vermiş. Bazıları, çıkardıkları petrol, gaz veya kömürün tüketiciler tarafından nasıl kullanıldığından doğrudan sorumlu olmadıklarını savunmuş. Birkaçı tartışmalı fosil yakıtların çevresel etkisinin aslında 1950’lerin sonlarından beri bilindiğini ya da sektörün toplu olarak harekete geçmeyi geciktirmek için çaba sarf ettiğini iddia etmiş.
Çalışma, listedeki birçok şirketin, dünyanın her yerinde ayağı olan ve hükümetlere lobi yapmak ve kendilerini çevreye karşı sorumlu olarak göstermek için milyarlarca lira harcayan yatırımcılara ait şirketler olduğunu gösteriyor.
Bu yılın başlarında yapılan bir çalışmada, borsa listesindeki en büyük beş petrol ve gaz şirketinin iklim değişikliği ile mücadele politikalarını geciktirmek, kontrol etmek veya engellemek için her yıl yaklaşık 200 milyon dolar harcadığı tespit edildi.
Kaynak
The Guardian
Yorumlar kapatıldı.