Değişen iklime karşı yapılacak ilk şey: Ağaç dikmek

Yaklaşan doğal felaketleri biraz inceliyor ya da geleceği konu alan Hollywood yapımlarını izliyorsanız bilirsiniz. İklim değişikliği ile mücadele yolları deyince, aklımıza post-apokaliptik senaryolar ve henüz gün yüzü görmemiş geleceğin icatları geliyor artık.

Havadaki karbondioksiti emen dev gökdelenler, hava kalitesinin artırıcı kimyasallar püskürten uçaklar, ekstrem sıcak ve soğuğa dayanıklı kıyafetler, taze gıdanın yerini alan toz formüller derken liste uzayıp gidiyor.

evolo-zero-skyscraper
Oxford Üniversitesi’nin yakın zamanda yayınladığı iklim değişikliği raporu ise robotların yardımına başvurmadan önce yapmamız gereken iki şeye dikkat çekiyor: ağaç dikmek ve toprağın kalitesini artırmak.

Rapora göre bu ikisi, bugünden 2050 yılına kadar yapılabilecek en iyi iki yatırım. Bunun en önemli nedeni ise karbon emisyonlarını düşürmeye yönelik teknolojik çözümlerin aksine ağaç dikme ve toprak kalitesini artırma önlemlerinin maliyetinin çok düşük olması ve negatif etki riski yaratmaması.

pbt-hero (1)

Rapora göre, NET (Negative Emission Technologies) olarak bilinen Emisyon Düşürücü Teknolojiler, günü kurtarmak için değil gezegenin ısı farkının iki derecenin üzerine çıkmaması hedefini karşılamak için kullanılmalı.

Bu esnada da toprak kalitesini artırmak için toprağa kömür içeren katmanlar eklenmeli ve yalnızca yaşadığımız alanlar değil, yeryüzünün ağaçlık olmayan bazı bölgeleri de ağaçlandırılmalı, var olan ormanların da kalitesini artırmak için yaşlı ağaçları kesip gençlere yer açma, ormanlık alanlarda gıda niteliği taşıyan bitkiler yetiştirme gibi bilimin ve insanlığın on binlerce yıldır kullandığı yöntemlere başvurulmalı.

Oxford Üniversitesi’nin yayınladığı rapora buradan ulaşabilir, Atlantic’te konu ile ilgili yazılan makaleyiburadan okuyabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Buzdan Kıyamet: Güney Kutbundaki buzullar insanlığı rehin tutuyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Yeşil alanlar
Dünyanın en büyük güneş enerjili stadyumu Antalya’da

Yıllık 2,150 MWh elektrik üretmesi beklenen stadyum, Eylül ayından beri aktif olarak enerji üretiyor. Şehir içinde olması ile trafo kapasitesi...

Kapat