Depresyonun beklenmeyen 6 yan etkisi

Elephant Journal yazarlarından Lilian Surgeson antidepresan kullanmaya başlamadan önce, depresyondayken yapmakta sıkıntı çektiği altı şeyi listelemiş.

Durduk yere ağlamaya başlama, halsizlik ve atalet herkesin bildiği yan etkiler. Araştırmayı biraz daha derinleştirince karşımıza çıkanlar ise uyku bozuklukları, aşırı yeme ya da iştahsızlık ve arkadaşlarla kurulan tuhaf ilişkiler

Ancak depresyondan muzdarip kimselerin kolay kolay akla gelmeyecek yan etkiler yaşaması da mümkün. Kendinizde aşağıda listelediğimiz yan etkilerin birkaç tanesini birden gözlemliyorsanız ruh halinizi tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

picjumbo.com_HNCK3576

  1. Bir kitabı altı haftadan kısa sürede bitirememek

Depresyon konsantrasyonunuzda düşüş ve problemlere yol açabilir. Surgeson da kafasını vererek bir sayfadan daha fazla kitap okuyamamasını depresif ruh haline bağlıyor. Aslen ‘alık’ olmadığını depresyondan çıkıp bu alışkanlığı kaybolduğunda fark etmiş.

 

White male caucasian young adult on bed with head on pillow with eyes wide open staring off into space at the camera. Afraid of the dark.

  1. Işıklar kapalıyken uykuya dalamamak

Depresyondayken karanlığın bir baskı unsuru oluşturduğunu, ağır ve korkutucu geldiğini anlatıyor yazar. Soyutlanıp bir başına kalmanın neredeyse imkânsız gibi geldiğini söylüyor. İyice kötüleştiği dönemde karanlıkta kaldığında var olmayan sesler bile duymaya başlamış. Uyku haplarına başlayıp bu sefer de ilaçların etkisiyle en aydınlık yerlerde bile her fırsat bulduğunda uykuya dalar olmuş. Şimdiyse loş ortamda sakince uykuya dalabiliyormuş.

Geceleri daha rahat uykuya dalmak ve kaliteli bir uyku çekmek için 24 önerimizi buradan inceleyebilirsiniz.

 

An unmade bed with white linens and a lamp in the corner.; Shutterstock ID 197136716; PO: MC for TODAY

  1. Yatak odasını düzenli tutamamak

Kulağa çok kolay gelse de depresif dönemlerinde çıkarıp yere attığı kıyafetleri kirli sepetine, boş bardakları mutfağa taşıma enerjisi bile bulamıyormuş. Yatak odasında yığınlar oluşturan boş bardaklar ve yeni yıkanmış çamaşırların yerde kirlilere karışmaya başlaması duygusal durumunuzun bir takım sinyaller verdiğine işaret ediyor olabilir.

Dağınıklığa son vermenin kalıcı yollarını buradan keşfedebilirsiniz.

 

Missing-Out

  1. Cep telefonu yanınızda olmasa da rahat bir gün geçirememek
BUNU DA OKU:  Dünyanın en eski ve yaşlı canlıları

Modern yaşam mobil cihazlara bağımlılığı da beraberinde getirdi. Hemen herkes bütün gün telefonundan twitter, facebook, instagram okuyor, what’s app’te sohbet ediyor. Bunlar artık olağan kabul ediliyor ancak telefonunuzu evde unuttuğunuzda hiçbir şey yapamayacak gibi hissediyor ve panikliyorsanız dikkatli olun. Telefonunuz yanınızda değilken aşırı yalnız hissetmek, hiç kimseyle iletişim kuramayacağınızı düşünerek korkuya kapılmak çok da normal şeyler değil. Bir başkası olmadan da mutlu olma tüyoları için buraya bakabilirsiniz.

Teknoloji bağımlılığının sizin için bir sorun haline geldiğini düşünüyorsanız beş önerimize göz atın.

 

Woman Drinking Water

  1. Yeterince su içmemek

Su içmeyi seviyorsanız ve evinizde, ofisinizde istediğiniz zaman su içebilecek kriterlere sahipseniz ama yine de gün içinde su içmeyi ihmal ediyorsanız kendinizi toparlayın. Akşam yemeğine kadar bir küçük bardak meyve suyu ya da kola ile idare etmek ve dehidrasyonu görmezden gelmekdepresyonun hem yan etkisi hem de tetikleyicisi olabilir.

Yeterince su içmemenin bedeninize yaptığı olumsuz etkileri buradan inceleyebilirsiniz.

 

photo-6

  1. Sessiz ortamda durmaya katlanamamak

Kafanızın içinde dönüp duran sesler depresif bir ruh haline sahipken sizin en büyük düşmanlarınızdan biri haline gelir. Durmadan canınızı sıkacak ve sizi üzecek hatta bazen korkutacak şeyler düşünmeye başlarsınız. Sessizlik bu düşüncelerin tavan yapmasını sağlayacak ortamı oluşturur ve kişiler müzik ya da televizyon açarak bu sessizliği kırmaya çalışabilirler. Sessizlik sizin için dingin ve barışçıl bir ortamdansa kaosu ifade ediyorsa sessizliğin üzerinizdeki etkisini tekrar düşünün.

Sessizlikte huzur bulmanın bir diğer yolu da nefes alışınıza konsantre olmaktır. Nefes alışınızı düzenlemek için yapılacak 7 şeyi buradan öğrenebilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Kişisel Bakım
Yemekle ilgili kendinize söylememeniz gereken 8 şey

Konu yemek olunca kendimizin en büyük düşmanı olabiliyoruz. İşte beslenme uzmanlarının dikkat çektiği kendimize söylemememiz gereken sekiz 'tehlikeli' cümle.

Kapat