Kolayca uygulayabileceğiniz 15 basit sağlıklı beslenme önerisi

Kilo vermek ve sağlıklı beslenmek konusunda bir çok öneri bulmak mümkün. Bu önerilerin çoğu ise diyet yapmayı odağına alıyor, bu da bazı gıda gruplarını beslenmenizden çıkarmayı öneriyor.

Ama bir çok insan, eğer ciddi bir sağlık sorunu yoksa, aslında büyük acılar çekmeden ve ekstrem yollara başvurmadan nasıl sağlıklı besleneceğini ve kilo vereceğini araştırmakta. Biz de sizin için bazılarından daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz 15 basit öneriyi listeledik.

1. Uzun süren detox ve cleanse modasına uymayın

Özellikle 7 gün süre detox ve “temizlik” süresince önerilen gıdalar konusunda oldukça dikkatli olmak lazım. Bu uygulamalar yetersiz beslenmeye yol açacağından vücudunuz ve sağlığınız için oldukça tehlikeli olabilir. Uzmanlar detox yerine dengeli ve mevsimsel beslenmenin vücudunuza yapacağınız en iyi temizlik olduğunu belirtiyor.

2. Yasak koymayın

Genellikle diyetlerde yasaklanan gıdalar, yasak olduğundan dolayı insanı daha çok cezbediyor. Bu durumda ysak yiyecekten bir ısırık aldıktan sonra “başladım artık” diyip o günü tamamen yakmak mümkün.

Yemekten zevk almanız en normal şeylerden biri, bundan dolayı kötü hissetmeyin. Az miktarda ve dengeli bir şekilde yasak yiyecekleri tüketerek kendinizi ödüllendirin.

3. En az bir öğünü sağlıklı yapmaya çalışın

Hangi öğününüzü sağlıklı yiyecekler ile değiştirseniz size en büyük etkiyi yapar? Bu soruyu kendinize sorduktan sonra eğer siz de bizim gibi her şeyi bir anda değiştiremeyenlerdenseniz, yavaştan başlayarak bir öğünü sağlıklı yiyecekler ile değiştirin.

Protein, yağ ve az miktarda karbonhidrat alabileceğiniz dengeli bir kahvaltı bunu başlangıcı olabilir.

4. Spor yapmaya başlamak söz konusu ise azı karar

Spor yapmaya başlayacağım diyip tüm enerjiniz ile spor salonlarında ter dökmek bazen geri tepebiliyor. Bunun yerine en başta sadece haftada iki gün spor salonuna uğramak ile başlayın.

BUNU DA OKU:  Et yememek için 20 neden

Bir kaç hafta sürekli gittikten sonra spor gününüzü 3’e çıkarıp, bir kaç hafta aralıklar ile teker teker bu günleri artırın. İşlerinizi sağlam bir şekilde adım adım yapmak sizi başarıya götüren yolda daha etkilidir.

5. Dışarıda yemek yemeyi özel günlere saklayın

Taze gıdalar kullandığınız ve kendinizi daha iyi bildiğiniz için, evde yaptığınız yemekler genellikle dışarıda yapılan yemeklere göre daha sağlıklı ve besleyici olmakta. Dışarıda yemek yemeyi özel günlere saklayın ve bunun tadını çıkarın.

6. Yapılacaklar listenizde antrenmanlarınız en üst seviyede olsun

Yapılacaklar listemizde genellikle yapılması zorunlu olan şeyler ve yapılmasını umduğumuz şeyler bulunmakta. Spor salonlarındaki antrenmanlarınızı zorunlu şeylerin altına koyarak, size gerekli olan akli değişimi uygulayabilirsiniz.

7. Araları atıştırma üzerine kurmayın

Derslerden veya işten başınızı kaldırıp ara verdiğiniz zaman bu süreyi atıştırmak üzerine kurmayın. Bu sizin açlığınızı yatıştırmak için değil, işten uzaklaşmak için yemek yemenize sebebiyet verebilir.

Aralarınızı küçük bir yürüme ve bacaklarınızı açma molası ya da su içme molası olarak düzenleyin.

8. Atıştırdığınız şeylere dikkat edin

Gerçekten aç olduğunuz için mi atıştırıyorsunuz? Atıştırmalarınızı en aza indirgeyin ama eğer bırakamazsanız da işlenmiş gıdalar yerine meyve ve kuruyemişleri tercih edin.

TIKLAYIN: Bir avuç sert kabuklu yemişin hayatınızı kurtaran 5 özelliği

9. Suyu ana içeceğiniz yapın

Eğer şekerli içecekleri tüketen biriyseniz, bunlardan birinin yerine suyu tercih ederek yavaşça bu alışkanlığınızı bırakmaya çalışın. Her iki güne bir bu içecekleri su ile değiştirerek suyu ana içeceğiniz yapın.

TIKLAYIN: Her güne limonlu suyla başlamak için 20 neden

10. Güç artırıcı antrenmanlara odaklanın

Her ne kadar herkes kardiyodan bahsetse de, kilo kaybetmek için giç artırıcı antrenmanların önemi de oldukça yüksek. Bu antrenmanlar ile oluşan yağsız kaslar, daha fazla kalori yakmanıza ve metabolizma hızınızı artırmaya yardımcı olur.

BUNU DA OKU:  Kasım ayının 8 sebze ve meyvesi ile sağlığımıza yararları

Antrenmanlarınıza güç artırıcı çalışmaları ekleyerek farkı siz de görebilirsiniz.

11. Etiket okumaya dikkat edin ve gerçekten ne kadar yediğinize dikkat edin

İnsanlar sağlıklı beslenme sırasında bile günde ne kadar kalori tükettiklerine dikkat etmez. Ama ne kadar tükettiğinizi bilmiyorsanız, gerektiğinden daha fazla yeme riskini artırıyorsunuz.

Bu artık hayatınızın geri kalanında tüm yediklerinizi ölçeceksiniz demek değil, yalnız bir kaç gün bu yöntemi uygularsanız, etiketlere dikkat ederseniz, ne kadar yemeniz gerektiğini anlayacak bir seviyeye ulaşırsınız.

12. Az derecede işlenmiş bitki bazlı yiyecekleri beslenmenize ekleyin

Hem düşük kalorisi olmaları hem de doyurucu özellikleri ile, üzerine ekstra sos koyamadan yapılan salatalar, az haşlanmış sebzeler sizi ve tabağınızı doldurur.

Koyu yapraklı yeşillikler, fasulyegiller, tam tahıllı seçenekler size en yüksek dereceli besin öğelerini sağlar.

13. Daha fazla yağ yiyin

Beslenmenizden tamamen yapı kesmek kötü bir fikir olabilir. Uzmanlar bitkiler, sert kabuklu yemişler ve balıklarda bulunan çoklu doymamış iyi yağları daha fazla tüketmenin, doymuş yağları ve işlenmiş karbonhidratları daha az tüketmekten daha fazla hayat kurtacağına inanıyor.

TIKLAYIN: Kalp sağlığınıza iyi gelen faydalı yağlar

Bu yiyecekler, sadece kalp sağlığınızı iyileştirmek ile kalmayacak, aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, beyninizin performansını, cinsel sağlığınızı, hormonal dengenizi kontrol altına alacak, kilo kaybını, karaciğer sağlığınızı destekleyecek.

14. Destek alın

Kimse için büyülü bir çözüm yok. Eğer sağlıklı bir yaşamı benimsemek istiyorsanız güvendiğiniz bir kişi ile bire bir etkileşimlerin faydası düşündüğünüzden çok daha fazla olacaktır.

15. Mükemmel olmayı unutun

Hiçbirimiz Superman değiliz, kendinizi mutlak mükemmelliğe zorladığınız zaman aynı şekilde başarısızlığın da kapısını açmış oluyorsunuz.

Bunun yerine yaptığınız hataları tanıyarak ilerlediğinizde, bir sonraki hatada kendinizi kontrol altına alma şansınız doğuyor.

BUNU DA OKU:  Yılbaşı gününüz mevsim meyvesi portakal ile süslensin

Eğer yaptığınız bu değişimler sizi mutlu ediyorsa ne ala, ama eğer hala kendinizi mutsuz hissediyorsanız alternatifleri aramaya devam etmeniz lazım.

Sürdürmeyi düşündüğünüz bir alışkanlığın sizi mutlu etmesi bunun başarısını artıracaktır.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Kolayca uygulayabileceğiniz 15 basit sağlıklı beslenme önerisi” için 80.727 yorum

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Yeme İçme
Evinizdeki bitkisel atık yağları geri dönüştürmek için 4 neden

Bitkisel atık yağın çevreye verdiği zararlar düşündüğünüzden çok daha büyük. Bu yüzden bitkisel atık yağları çöpe atmak ya da lavaboya...

Kapat