Dünya Ekonomik Forumu sırasında özel jet emisyonları dört kat arttı

Her yıl İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) sonuncusunda iklim krizi de öne çıkan tartışma konularından biriydi. Dünyanın en güçlü ve zengin isimlerinin zirveye özel jetleri ile gitmesi tartışma konusu oldu.

Greenpeace International tarafından yaptırılan yeni analiz, 2022 Dünya Ekonomik Forumu (WEF) haftasında İsviçre’nin dağ beldesi Davos’a hizmet veren havaalanlarına 1.040 özel jetin inip kalktığını ve özel jetlerden kaynaklanan CO2 emisyonlarının ortalama bir haftadan dört kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Hollandalı çevre danışmanlık şirketi CE Delft tarafından yürütülen araştırma, 2022 Dünya Ekonomik Forumu toplantısı sırasında Davos’a hizmet veren havaalanlarına ve havaalanlarından yapılan özel jet uçuşlarının sayısının ortalama haftalara kıyasla iki katına çıktığını ve aynı zaman diliminde ortalama 350.000 otomobile eşdeğer CO2 emisyonuna neden olduğunu ortaya koydu.

Tüm bu uçuşların yüzde 53’ü tren veya araba yolculuğu ile gidilebilecek 750 km’nin altındaki kısa mesafeli uçuşlardı ve yüzde 38’i 500 km’nin altındaki oldukça kısa mesafelerde uçuyordu. Kaydedilen en kısa uçuş sadece 21 km idi. Analize göre, Davos havalimanlarından en fazla varış ve kalkış yapan ülkeler arasında Almanya, Fransa ve İtalya yer aldı.

Özel jetler konusu, geçtiğimiz yıl bazı tanınmış kişilerin özel jetlerle ultra kısa seyahatlere çıkmaları nedeniyle eleştirilere maruz kalmalarının ardından dünya kamuoyunun dikkatini çekmiş, birçok ünlü sosyal medyada iklim suçlusu ilan edilmişti.

Transport & Environment tarafından yapılan bir araştırmaya göre, özel jetler ticari uçaklardan (yolcu başına) 5 ila 14 kat, trenlerden ise 50 kat daha fazla çevre kirliliğine yol açıyor.

Kaynaklar:
The Guardian
Greenpeace

BUNU DA OKU:  Volkswagen Paris'e damgasını vurdu: 'Yakalandığımız için üzgünüz'
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji
Yenilenebilir enerjiye geçmek için 4 önemli sebep

Enflasyon oranını düşürmede yenilenebilir enerji etkin olabilir mi? Enflasyonu düşürmenin yolu yenilenebilir enerjiden geçiyor Ekonomik modelleme uzmanı Cambridge Econometrics'in hazırladığı

Kapat