Karnabahardan taze makarna

En fazla kullandığım kış sebzesi karnabahar olabilir. Chez Onur mutfağında humus, salata, pilav yaparken kullanıyorum. Çorbalara ekliyorum. Buradaki ilk tariflerimden birisi karnabahar pilavı olmuştu. Sırada karnabahar kullanarak yaptığım taze makarna var.

120 gr karnabaharı çiçeklerine ayırdım, buharda haşladım. Püre haline getirdim. Buharda haşlanmasına rağmen pişerken yine de bir miktar su çekti. Bu fazla nemini buharlaştırmak için çelik tencerede yağ eklemeden çevirdim. Nemini yeteri kadar uçurunca, püreyi yoğurma kabına aldım. Üzerine 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, kimyon, 10 gr Mihaliç peyniri rendesi, 60 gr Köse buğdayı unu ve 70 gr sarı buğday unu ekledim. Kullanılan unun cinsi, su tutma kapasitesi ve karnabahardaki nem, hamur için gerekli un miktarını etkiliyor. Bu nedenle unu azar azar eklemek daha iyi sonuç veriyor. Yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvam elde edene kadar, tüm malzemeyi kararak hamur haline getirdim. Hamuru bir saat buzdolabında beklettikten sonra biçim vermek üzere tezgaha aldım. Bu hamurda glüten az olduğu için (spagetti, fettucine gibi) daha uzun makarnalar için çok uygun değil. Hamura peynir eklemezseniz vegan bir makarna hamuru da elde edebilirsiniz.

Fotoğraf: Shelley Pauls

Bu nedenle gnocchi (nyokki diye okunuyor) yaptım. Orijinal gnocchi’ye şekil vermek için İtalya’da ufak bir tahta alet kullanılıyor. Ben (unladığım) bir çatalın tersini kullanıyorum, bu sayede makarnanın üzerinde sosun girebilmesini sağlayan desenler oluşuyor. Arada tezgâhı, çatalı ve hamur parçalarını unluyorum ki yapışmasınlar. Hemen pişireceksem tuzlu kaynar suda birkaç dakika haşlıyorum–fazla haşlarsanız dağılabilir. Hemen kullanmayacaksam makarnaları bir beze serip önce kurutuyorum, sonra dondurucuda saklıyorum.

Mart ayından sonra karnabaharı aramayacağız herhalde ama hazır hala tezgahlarda varken bu tarifi de denemenizi isterim. 100 gramında 80 kalori içeren patates yerine sadece 25 kalori içeren karnabahar kullandığım için daha az kalorili makarna yapmış oluyorum. Köse buğdayı antik bir buğday türü, daha az glüteni var. Anadolu’nun kadim buğday türlerinden unları kullanınca, her ne pişiriyorsam daha lezzetli oluyor. Tam buğday unu kullandığım için makarna daha çok lif içeriyor ve daha uzun süre tok tutuyor.

Foto: Max Nayman

Bu makarnayı, içinde adaçayı kavurduğunuz tereyağında çevirebilirsiniz: bu tarz makarnaların en klasik en İtalyan tarifi budur. Üzerine tuzlu bir peynir çok yakışacaktır. Tabağınızda daha fazla sebze olsun derseniz sebzeleri makarnanın boyutunda kesip, tavada az yağla çevirdikten sonra haşlanmış makarnayı da üstüne alıp bol sebzeli bir makarna yiyebilirsiniz. Şeker, sirke, sarımsak ekleyerek yaptığınız basit bir domates sosuyla da çok iyi gidecektir. Bir sonraki yazımda karnabahardan yaptığım bir makarna sosunu anlatacağım. Emin olun onu da çok seveceksiniz.

BUNU DA OKU:  Tanışın: Akdeniz beslenme modeli

Benzer tariflerime ulaşmak için İnstagram hesabımı (Chez_Onur) takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa, cevaplamaktan ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Yeni, lezzetli ve sürdürülebilir tariflerde buluşmak üzere.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme
Gıdamız bizi nasıl şekillendiriyor?

Evet yanlış okumadınız. Yeme alışkanlıklarımız, gıdayla kurduğumuz ilişki bizim hep kendimizle hem de toplumla ilişkimizi şekillendiriyor. Ruhun Doysun, Vogue dergisindeki

Kapat