Dünyayı gezen kitaplar: Book Crossing

Book Crossing ağını duymuş muydunuz? Kendini dünyanın kütüphanesi olarak tanıtan, kitapların resmen bir de pasaporta sahip olduklarını bize hatırlatan bir network açık alandaki kitap değişimini daha eğlenceli kılamazdı.

Sadece bir network mü? Hayır, bir kitap paylaşım ağı olmakla birlikte, okuyucuları da birbirine bağlayan bir oluşum 2001 yılında ABD’de kurulmuş ve dünya gezgini kitapları olmuş.

Ana fikri, kütüphanelerde duran tozlu kitapların kaderini değiştirmekle ortaya çıkmış diyebiliriz. Peki bir kitabın yolculuğu nasıl mı başlıyor?

Okuyucu paylaşmak istediği kitaba sistemde bir kimlik numarası atıyor öncelikle. Bundan sonra kendisini bekleyen yolculuklara hazır olan kitap paylaşılıyor, üzerine tartışılıyor, en önemlisi de birden fazla okuyucuya ulaşıyor.

Kitap sahipleri, paylaştıkları kitapların kimlere ulaştığını ve kitap hakkında yapılan yorumları kullandıkları kimlik numaraları ile okuyabiliyor. Böyle bir paylaşım ağı da tabii ki herkese açık ve bir ücret talep edilmiyor. 2001 yılında, kitap paylaşımında eksikler gören ekip şimdiye kadar 1,5 milyon üyeye ve 11 milyonun üzerinde paylaşım eylemine vesile olmuş. Bu network sadece tohumlarının atıldığı ABD’de değil, 132 ülke dahilinde kitap paylaşım ağını daha fazla okuyucuya ulaştırmış.

Book Crossing’in en fazla aktif olduğu ülkeler ise şöyle sıralanıyor: ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda, Finlandiya, Kanada, Avustralya, Fransa, Portekiz, İspanya.

Book Crossing ağının yaygın olduğu yerlerde, kitap severler tarafından belirli noktalar kitap kütüphaneleri bile oluşturulmuş.

3333333333333333333333333(1)

Bu ağa, Türkiye’de buluna iki binin üzerinde okuyucu da dahil olmuş.

Book Crossing macerasına nasıl başlıyoruz?

1.Kendinize siteden bir hesap açtıktan sonra, paylaşmak istediğiniz kitabınız için Book Crossing websitesinden edineceğiniz bir kimlikle etiketliyorsunuz.

2.Sonra da ağın belirlediği ortak alanlara ya da sizin belirleyeceğiniz alanlara kitabınızı bırakıyorsunuz. Ama dikkat edin, kitabınızı önceden arayan biriyle de direkt olarak paylaşımda bulunabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Sonbaharda İstanbul

3.Kitabınız yol kat ettikçe sisteme bilgi giriliyor ve siz bu yolu sistemden izleyebiliyorsunuz.

Book Crossing web sitesini buradan inceleyebilirsiniz.

Peki bu diyarlarda neler oluyor?

2322345454578687687

Türkiye’deki ik elle tutulur kitap paylaşım hareketi Radikal’in 2006 yılında başlattığı Sokak Kitapları adlı bir projesi olmuştu. Bu proje Book Crossing oluşumunu Türkiye’de canlandırmayı hayal etmişti. Fakat bu girişimin Türkiye’de hak ettiği ilgiyi göremeyişi okurlar için hayal kırıklığı yarattı ve proje kısa sürede iptal oldu.

Eğer siz de kitaplarını paylaşmak isterseniz göz atabileceğiniz birkaç yer mevcut. Örneğin,bookserf.com’u takip edebilirisiniz. BookSerf okuyucularına ulaşmasını istediğiniz kitapların önce fotoğrafını çekip BookSerf ekibi ile paylaşıyorsunuz. Web sitesinde paylaşıma açık olan kitaplarına talep gelince, kitabını iki haftalığına ödünç vermek üzere BookSerf’in kitap severleri ile buluşmanız gerekiyor. BookSerf arşivinin çoğunluğunu yabancı dilde, özellikle İngilizce kitaplar oluşturuyor. Zaten oluşumun kuruluş amacı da Türkçe kitaplara nazaran epey pahalı olan yurtdışında basılan referans kitaplarına erişimi artırmak olmuş. Web sitesini buradan inceleyebilirsiniz.

Bir başka yerli kitap paylaşım ağı ise Kitap Bu. Book Crossing’e benzer şekilde çalışan sitenin üye sayısı ve kitap çeşitliliği ise maalesef pek tatmin edici değil. Bu oluşumların zenginliğini artırmak ve çalışmasını sağlamak bizim elimizde. Bir kitap paylaşım ağına üye olun ve kütüphanenizi yabancılara açın!

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, İyi haberler, Sanat ve Tasarım
Vegan olmak hakkında sorulara cevap olacak Vegan Haftası başlıyor!

Veganlığı her boyutta ele almayı ve insanların akıllarına takılan soruları cevaplamayı amaçlayan etkinlik,30 Kasım - 4 Aralık tarihleri arasında her...

Kapat