E-atık nedir ve neden önemlidir?

E-atık (elektronik atık), fişe takılan, kordonu olan ve elektronik herhangi bir bileşeni olan tüm ürünleri içerir. E-atıklar arasında cep telefonu, bilgisayar, tablet, akıllı saat, klima, televizyon, fotokopi makinası, diyaliz makinası, buzdolabı ve lamba gibi birçok ürün bulunur.

2019 yılında küresel ölçekte 53,6 milyon metrik ton e-atık üretildi. Bu ağırlık yaklaşık olarak 4 bin 500 Eyfel Kulesi‘ne ve 350 yolcu gemisine eşit.

Dünyanın en hızlı büyüyen atık akışı olan e-atıkların 2019 yılında sadece yüzde 17.4’ü toplanıp geri dönüştürüldü ve 9.4 milyar ABD doları bir kazanım elde edildi. 2030 yılına kadar ise e-atık miktarının 74.7 metrik tona ulaşacağı öngörülüyor. Elektronik atıklar, aynı zamanda içerlerinde altın, gümüş, demir ve bakır gibi maddeler bulundurarak çok değerli bir kaynak oluşturuyorlar. Bir kilogram demir için 200 kilogram maden işlenilmesi gerekirken, aynı 1 kilogramlık demir için sadece 2 kilogramlık elektronik atık işlenilmesi gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında e-atıkların geri dönüştürülmesi halinde ekonomiye toplamda 52 milyar dolarlık bir kaynak oluşturabileceği hesaplanıyor.

Ülkemizde e-atık kategorisi:

Büyük ve küçük ev eşyaları (Bulaşık, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi, tost makinesi vb.)

Bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları (Bilgisayarlar, telefonlar vb.)

Tüketici ekipmanları (Video kameralar, müzik enstrümanları vb.)

Aydınlatma ekipmanları (Floresan, tasarruflu ampuller vb.)

Elektrikli ve elektronik aletler (Büyük ve sabit sanayi aletleri hariç olmak üzere matkaplar, testereler vb.)

Oyuncaklar, eğlence ve spor aletleri (Video oyunları, jetonlu makineler vb.)

İzleme ve kontrol aletleri (Termostatlar, ısı ayarlayıcıları vb.)

Otomatlar (Para, içecek otomatları vb.)

E-atık, insan ve çevre sağlığı için zararlı olan berilyum, kadmiyum, civa ve kurşun dahil olmak üzere toksik maddeler içerir. E-atık bekleme alanlarında zamanla bu maddeler toprağa, suya, havaya karışarak kirliliğe neden olur.

BUNU DA OKU:  Kullanılmış cep telefonumuzu neden geri dönüştürmeliyiz ?

Tüketicilerin tamir edilebileceği halde tamir ettirmeyip kullanmadığı elektronik ürünler veya modası geçmiş diye kullanmadıkları elektronik ürünler de e-atık kategorisine girer.

E-atığı azaltmak için;

Elektronik ürünlerin modelini yükseltmeyi mümkün olduğu kadar azaltmak, elektronik aletleri onarma yoluyla yeniden kullanmak, elektronik atığı bir e-atık geri dönüşüm tesisine veya aracı kurumuna bırakmak tercih edebileceğiniz yöntemler olabilir.

Hangi e-atığın nereye atılacağı konusunda destek almak için ise bulunduğunuz ALO 181 Çağrı Merkezi’yle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: unitar

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Hayat
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Dünyada ilk kez Avrupa Birliği’nde iklim hedeflerinin yakalanması için Emisyon Ticaret Sistemi’nde yapılan değişikliklerde sınırda karbon vergisi uygulanması yasalaştı. Kaynak: WSJ

Kapat