Türkiye’de iklim değişikliğiyle yeterince mücadele edilmediğini düşünenlerin oranı yüzde 82

KONDA ve İklim Haber’in ortaklaşa gerçekleştirdiği yeni araştırmada Türkiye’de 10 kişiden 8’inin iklim değişikliği konusunda endişeli olduğu ortaya çıktı. İklim değişikliği ile yeterince mücadele edilmediğini düşünenlerin oranı ise yüzde 82 olarak kaydedildi.

Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı ve Enerji Tercihleri 2022 başlıklı araştırmanın öne çıkan bazı bulguları şöyle:

Kasım 2022’de görüşülen her 10 kişiden sekizi iklim değişikliği konusunda endişeli olduğunu ifade ediyor. Bu, 2018’teki ilk araştırmadan bu yana ölçülen en yüksek oran.

Araştırmaya katılanların yüzde 78’i iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıktığını belirtiyor.  Toplumun sadece yüzde 2’si iklim değişikliği diye bir şey olmadığını düşünüyor.

Her üç kişiden biri parti veya adayların çevre ve iklim konusundaki politikalarının oy tercihini etkilediğini söylüyor.

Toplumun yüzde 39’u Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede hiç çaba göstermediğini düşünürken, yüzde 43’ü de bir çaba gösterdiğini ama yeterli olmadığını belirtiyor. 

Her üç kişiden ikisi iklim değişikliğinin sebebini orman kayıpları olarak görüyor. “Türkiye iklim değişikliğine karşı ne yapmalı?” sorusuna en yüksek oranda verilen cevap yeşil alanları korumak oluyor.

Yangınların sebebi sorulduğunda iklim değişikliği yanıtını verenlerin oranı bir önceki araştırmaya göre 4 puan azalıp yüzde 10’a gelirken orman yangınlarının sebebi olarak bu alanların imara açılmak istenmesini
işaret edenlerin oranı 6 puan artıp yüzde 33’e yükselmiş.

Toplumun yüzde 76’sı “daha fazla kömür madeni açılmamalı” diye görüş belirtirken, kömür yerine çevreye daha az zarar veren enerji kaynaklarını tercih etmek gerekir diyenlerin oranı son bir yılda yüzde 66’dan yüzde 79’a çıkmış.

Geçen yıldan bugüne iklim değişikliğiyle mücadele için ağaç dikmeyi tercih edenlerin oranında 4 puanlık bir artış var. Ayrıca, ‘güneş veya rüzgar enerjisinden sağlanan elektrik tüketmek’ yanıtını verenlerde 8 puan, ‘enerji verimliliği için önlem almak’ diyenlerdeyse 14 puanlık bir artış görülüyor.

BUNU DA OKU:  2022'ye bakış ve 2023'e dair umutlar

Bireysel mücadelede en çok öne çıkarılan seçenek ise ağaç dikmek. Buna göre, görüşülen kişiler için yeşil alanların korunması, yaşatılması ve artırılması kritik öneme sahip.

Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Güneş ve rüzgâr enerjisi, 2022 yılında küresel elektrik ihtiyacının yüzde 12’sini karşılayarak rekor kırdı. Kaynak: Ember #2 Almanya’nın nükleer enerjiden çıkış politikaları

Kapat