Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Ayakkabı markası Crocs Inc, yıllık bazda mutlak emisyonlarda yüzde 45.5’lik bir artış sonrası net sıfır hedefini 2030’dan 2040 yılına erteledi.

Kaynak: Eco Textile

#2 ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), döngüsel ekonomiye odaklanarak ilk kez “Yeşil Kılavuzlarını” sürdürülebilir malzemelerle ilgili iddialara ilişkin yeni tavsiyelerle güncellemeye hazırlanıyor.

Kaynak: Edie

#3 YouTube, iklim dezenformasyon içeriği ile ilgili yayın yapmayacağını açıklamasına rağmen bu konuda reklamlar yayınlayarak kâr elde etmeye devam ediyor.

Kaynak: Euronews Green

#4 Aviva ve Axa dahil olmak üzere yaklaşık 200 yatırımcı müşterilerini plastik bağımlılıklarını azaltmak adına “daha radikal” adımlar atmaya zorluyor.

Kaynak: Edie

#5 Avrupa’da iklim krizinden kaynaklanan aşırı sıcaklıklara bağlı ölüm riskinin en yüksek olduğu kent Paris. Paris’i Amsterdam ve Zagreb takip ediyor.

Kaynak: Lancet Planet Health

#6 Sürdürülebilirlik kriterleri ile yönetilen varlıkların, 2025 yılına kadar yaklaşık 50 trilyon dolar ile küresel ölçekteki toplam hacmin üçte birini oluşturması bekleniyor.

Kaynak: Bloomberg

#7 Buzullar küresel ısınma nedeniyle her gün 600 metre daha geriye çekiliyor. Bu miktar uzaydan gözlemlenenden daha hızlı.

Kaynak: The Conversation

#8 Dünya Meteoroloji Örgütü, küresel ölçekte sıcaklıkları yükselten El Nino hava olayının yılın ilerleyen aylarında rekor sıcaklık derecelerinin yaşanmasına neden olabileceği konusunda uyardı.

Kaynak: WMO

#9 Sivas’ın Ulaş ilçesinde taşımalı sistemle eğitim veren bir okulun elektrik ve su ihtiyacının bir bölümü, okulun bahçesinde kurulan güneş enerjisi santrali ve yağmur suyu depolama sistemiyle karşılanıyor.

Kaynak: Yeşilhat

#10 Son 50 yılda Dünya sistemine Hiroşima’ya atılan nükleer bombanın ısı enerjisinin 25 milyar katı eklendi. Bu enerjinin yüzde 90’ı okyanuslarda birikerek, okyanusların ısınmasına neden oluyor.

Kaynak: The Conversation

#11 Dijital teknolojilerin neden olduğu sera gazı emisyonu miktarı yılda 1.7 milyar ton. Bu miktar toplam sera gazı emisyonlarının yüzde 3.7’sini oluşturuyor.

BUNU DA OKU:  NASA'dan Türkiye'ye bir uyarı daha: Şiddetli hava olayları artacak

Kaynak: Yeşil Gazete

#12 Ülkemizde her 10 kişiden sekizi iklim değişikliği nedeniyle endişe duyuyor ve her üç kişiden biri iklim ve çevre politikalarının oy tercihlerini etkilediğini söylüyor.

Kaynak: medyascope

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Haftanın Yeşil Haberleri, Hayat
E-atık nedir ve neden önemlidir?

E-atık (elektronik atık), fişe takılan, kordonu olan ve elektronik herhangi bir bileşeni olan tüm ürünleri içerir. E-atıklar arasında cep telefonu,

Kapat