Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Dünyada ilk kez Avrupa Birliği’nde iklim hedeflerinin yakalanması için Emisyon Ticaret Sistemi’nde yapılan değişikliklerde sınırda karbon vergisi uygulanması yasalaştı.

Kaynak: WSJ

#2 Uber Eats, Londra’nın merkezindeki bir dizi restoranla ortaklaşa, yeniden kullanılabilir paket servis çantalarını ve kaplarını deniyor. Aynı zamanda kullanılmış ambalajların evde toplanmasını da sağlayacak.

Kaynak: Edie

#3 Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA)’nin raporuna göre karbon yakalama teknolojileri fosil yakıt kullanımını destekleyerek yeşil dönüşümü yavaşlatıyor.

Kaynak: Sefia

#4 Akdeniz Koruma Derneği’nin kurucusu Zafer Kızılkaya Yeşil Nobel olarak da isimlendirilen Goldman Çevre Ödülü’nü aldı.

Kaynak: Oksijen

#5 Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, hızlı modaya son vermeye yönelik bir dizi tedbirin olduğu raporu oy birliğiyle kabul etti.

Kaynak: Fashion United

#6 2022 yılında ülkemizde iklim değişikliği, su güvenliği ve ormansızlaşma kapsamında çevresel verilerini açıklayan şirketlerin oranında yüzde 21’lik bir artış görüldü.

Kaynak: CDP

#7 Muş Ovası’nda 400 kuş türü kayıt altına alındı.

Kaynak: Sözcü

#8 Marmara Denizi’ndeki balıklarda ilaç kalıntıları tespit edildi. Balıklardaki ilaç kalıntıları besin zinciri yoluyla insan sağlığını da olumsuz etkileyebilir.

Kaynak: Habertürk

#9 Dünyadaki buzullar iklim değişikliği nedeniyle on yılda yaklaşık 3 milyar ton buz kaybetti. Alaska buzulları ise ısınan atmosferin bir sonucu olarak yılda 80 milyar tondan fazla buz kaybederek en hızlı eriyen buzullar.

Kaynak: NationalWorld

#10 Çin’deki eyalet hükümetleri bu yılın ilk üç ayında 2021’in tamamında olduğundan daha fazla yeni kömür enerjisini onayladı.

Kaynak: YaleEnvironment360

#11 Dünyanın ilk yeniden yabanileştirme merkezi İskoçya’da açıldı.

Kaynak: Treehugger

#12 TEMA Foundation ve Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğiyle ülkemizde ilk kez “iklim değişikliği eğitimi” portalı hazırlandı. İklim TEMA Eğitim Portalı, etkileri her geçen gün daha fazla hissedilen iklim değişikliği konusunda çocukların öğretmenler aracılığıyla farkındalık geliştirmelerinin sağlayacak.

BUNU DA OKU:  Okyanusların dünü, bugünü ve yarını

Kaynak: AA

#13 Dünya Ekonomik Forumu, geleceğin mesleklerine dair yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre en hızlı büyüyen meslek dalları teknoloji, dijitalleştirme ve sürdürülebilirlik alanlarında oldu.

Kaynak: World Economic Forum

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Haftanın Yeşil Haberleri
Fransa, Hollanda, Belçika: İşe bisikletle gidenlere ödenek veren ülkelerde durum ne?

Belçika, 1 Mayıs'tan itibaren işe bisikletle giden çalışanlara kilometre başına 0,27 euro ödenek sağlamaya başladı.

Kapat