Ege’nin zeytinyağı imecesine katılın, zeytin ormanları yaşasın
Zeytinyağı imecesi Ege’de binlerce yıldır devam eden bir kültür. Yörenin belli bölgelerinde bulunan zeytin ormanları, geleneksel zeytinliklerden çok farklı bir yapı ve işleyişe sahip. Bu ormanlardaki zeytin ağaçları hiç kimse tarafından ekilmeyen, kendiliğinden çıkan ağaçlar. Bazılarının arasında dönümlerce boş alan bulunuyor. Ağaçlar, sulanmıyor, sürülmüyor,yeni fideler dikilmiyor, alanın etrafı telle çevrilmiyor ve hasat tamamen elle yapılıyor.
Bu ormanlarda zeytinler, farklı tür ağaçlar, çiçekler, bitkiler, hayvanlar ve insanlar bir arada yaşar ve sadece kendiliğinden yetişen yabani zeytinlere, yani delicelere, yerli zeytin ırklarının aşılanır. Elle, tek tek toplanan zeytinler ise taşla sıkılarak zeytinyağı elde edilir.
Yapılaşma, şehirleşme, farklı ürünlerinin tarımının yapılması ve endüstriyel tarım yöntemleri zeytin ormanlarını yok olma tehlikesi altında bıraksa da Ege’de bu kültür bitmiş değil. Seferihisar’daki Orhanlı Vadisi’nde el emeği ile elde edilen Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı varlığını sürdürüyor. Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı’nın, endüstriyel çiftliklerde üretilen yağlarla rekabet etmesi mümkün değil. Bu nedenle bu yüzlerce yıllık kültürün taşıyıcısı olan pek çok Ege köyü, kadim zeytinyağı üretimi yöntemlerini bırakarak hızla endüstriyel üretime geçiyor. Doğa Derneği de bu yağı ve bölgede bir arada yaşayan milyonlarca canlıyı koruma altına alabilmek için bir zeytinyağı imece projesi başlattı.
Hem tamamen doğal, ilaçsız zeytinlerden taşla sıkılarak elde edilen bu değerli yağdan satın almak hem de Ege’deki zeytin kültürünün devam etmesine katkı sağlamak için siz de zeytin imecesine katılabilirsiniz. Yıllık 5, 10 ve 18 litrelik yağ seçenekleri bulunan imece ile ilgili daha fazla bilgi almak ve katılmak için buraya tıklayın.