Elmalı roka salatası

Bu mevsimin ürünlerini kullanarak yapılabilecek en güzel şeylerden birisi salata. Bağışıklığı güçlendirmek için sebze ve meyve çok önemli. Bu salata tam da buna uygun. Malzemelerin miktarı keyfe keder, bu nedenle miktarını sizin zevkinize bırakıyorum.

Çiğ bademi yağsız döküm tavada hafifçe kavurdum. Kuru üzümü yumuşasın diye sıcak suda beklettim. Rokaları ayıkladım, elimle parçaladım. Elmaları doğradım. Salataya eklediğim meyvelerin kabuğunu soymayı seviyorum. Siz de elmanın kabuğunu soyarsanız evde temizlik sirkesi yapımı için kullanabilirsiniz. Narı ayıkladım. Bulguru haşladım. Haşlama suyunu dökmedim, çorba yapmak için ayırdım. Tüm malzemeyi karıştırdım.

Salata sosu hazırlarken kullandığım basit bir yöntem var: malzemeleri ufak bir kavanoza koyup kavanozu sallıyorum. Zehirsiz yetiştiğini bildiğim portakalın sadece suyundan değil kabuğundan da yararlanıyorum soslarda. Zeytinyağı, acı hardal, portakal suyu ve kabuğu, sumak, karabiber, tuz, sirkeyi ufak bir kavanozda karıştırdım. Sosu salata malzemesinin üzerine döktüm. Sonra en iyi salata karıştırma aletleri olan ellerimle salataya giriştim.

Fotoğraf: Sahand Babali

Roka yerine başka yeşillikler kullanabilirsiniz. Portakal yerine başka bir narenciye kullanabilirsiniz. İlaç kullanmayan üreticilerden aldığınız narenciyenin kabuklarını sakın atmayın. Kabuklardan sirke kurabilirsiniz, evinizde zaten kullandığınız sirkenin güzel kokması için sirkenin içine koyabilirsiniz, aromalı bir yağ için zeytinyağının içine ekleyebilirsiniz, salata sosunda kullanabilirsiniz, et marine edebilirsiniz, tatlıların içine ekleyebilirsiniz… Kilerinizde hardal yoksa salata sosunda kullanmazsınız ama evde hardal, özellikle acılı hardal, bulundurmanızı öneririm. Bulgur yerine arpa, buğday, çavdar, pirinç gibi tahıllar kullanabilirsiniz. Kuru üzüm yerine başka kuru meyveler kullanabilirsiniz. Elma yerine armut kullanabilirsiniz ama ekşi elmanın bu salataya kattığı lezzeti kaçırmış olursunuz. Çiğ badem yerine çiğ fındık kullanabilirsiniz. Turşu varsa ekleyebilirsiniz. Kırmızı soğan da yakışır.

Fotoğraf: Pille Riin

Benzer tariflerime ulaşmak için İnstagram hesabımı (Chez_Onur) takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa, cevaplamaktan ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Yeni, lezzetli ve sürdürülebilir tariflerde buluşmak üzere.

BUNU DA OKU:  Salata hazır
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel, Gıda, Tarifler
Yumurtasız Kahvaltı

Yumurtasız kahvaltı dendiğinde akla genelde meyve, yulaf veya farklı tahıllardan yapılan tarifler geliyor. Ancak yumurtaya alternatif olarak yaptığım ve vegan

Kapat