Evdeki bitkilerinizi mutlu edecek 10 öneri

Bitkiler ile konuşmak, onlara klasik müzik dinletmek bir kenarda dursun, evdeki bitkilerinizi sağlıklı tutmak için yapacağınız şeyler aslında çok basit. Bu 10 önerimiz ile evdeki bitkilerinizi mutlu edebilirsiniz:

Ajandanız hep aklınızda olsun:

beautiful_cactus_flowers

Ev bitkilerinizi, günlük ajandanızı, gezi planlarınızı ve unutkanlıklarınızı da göz önüne alarak seçmek en iyi ve ilk önerimiz. Eğer bitkileriniz ile fazla zaman geçiremeyeceğinizi düşünüyorsanız, kaktüs veya etli yapraklı bitkileri tercih edebilirsiniz. Bu bitkiler ancak aşırı sevgi yüzünden zarar görebilir.

TIKLAYIN: Yıllarca yetiştirebileceğiniz, uzun ömürlü 8 meyve ve sebze

Aşırı sulamayın:

watering-plants

Aşırı sevgi demişken, aşırı sulamayı da unutmamak gerek. Bitkileri öldürmenin en basit yolu olan bu durumu göz kararı ile engelleyebilirsiniz.

Eğer bitkilerinizin su ihtiyacı artmışsa bakacağınız ilk yer toprak ve yapraklar olmalı. Hafiften solmuş yapraklar ve saksının kenarından ayrılmaya başlamış toprak sulama zamanını işaret eden belirtilerden bir kaçı.

Bitkiniz için bir su tahliye sistemi oluşturun:

saksida-drenaj-2

Delikli bir saksının altına koyacağınız bir küçük tas ile bitkilerinize su verdikten yarım saat sonra biriken suyu boşaltabilirsiniz.

Eğer saksınızın altında bir delik yoksa, fazla suyun kaçma imkanı da yok demektir. Bitkinizi koyacağınız saksıya toprağı koymadan önce bir kaç çakıl taşı ile oluşturacağınız bir kat tahliye katı, bitkilerinizi fazla sulamanın önüne geçecektir.

Gerekirse nemden çekinmeyin:

plant-humidifier-for-indoor-hydroponic-plants

Eğer nemi seven eğreltiotu, sarmaşık ya da tropik bitkileriniz varsa, toprağı sulamanın yanında bir sprey ile yapraklarını da ıslatmanız gerekiyor. Özellikle kuru kış aylarında bitkilerinizi bir araya toplamak küçük bir mikroklima etkisi de yaratacaktır. Bu da yeterli olmazsa bir nem makinası kullanabilirsiniz.

Bitkilerinize sabit bir çevre sunun:

80939ddb9a5275f229479987de814043

Bitkilerde bizim gibi sabit hava durumlarını, yaklaşık 18 ile 23 dereceyi severler. Sıcaklıkların anlık düşüp çıkması bitkileri strese sokabilir. O yüzden bitkilerinizi soğuk veya sıcak havanın gelebileceği radyatör, dış kapı veya klimanın ulaşamayacağı yerlerde tutun.

BUNU DA OKU:  Parklarda yogaya devam

Gübreyi bırakın:

11-11_ways-you-are-killing-your-plants_mainhero-1

Eğer başlangıç seviyesinde bir bitkiseverseniz, gübre ile uğraşmanıza gerek yok. Bitkiler havadan, sudan,saksının içindeki topraktan ve güneşten yeterince mineral almaktadır.

Gübre olmadan sağlıklı bitkiler yetiştirmek de mümkün ama gübreye ihtiyaç duyduysanız, bunu bitkilerin büyüme zamanında kullanmayı ve gübrenin “çoğunun zarar, azının karar” olduğunu unutmayın.

Bitkinizi güvendiğiniz yerlerden seçin:

russells-garden

Bitkilerinizi alırken kaliteli yerlerden ve yanınızda biraz tecrübesi olan kişilerle almayı tercih edin. Toplu üretim yapan alışveriş merkezleri yerine yerel bitki yetiştiricilerini hatta tohum takas ağlarını tercih edebilirsiniz.

Bitkinizi almadan önce sarı yapraklara, toz küfe, yaprakların üzerindeki noktalara, güçsüz ve sallanan saplara dikkat edin.

Işığınıza göre bitkinizi seçin:

14-1024x768

Bitkilerinizi almadan önce güneşi unutmayın. Pencerelerinizin hangi yöne baktığına, ışığın direkt gelip gelmediğine dikkat edin.

Eğer güneye bakan ve gün boyunca parlak ışık gelen bir pencereniz varsa neredeyse her türlü bitkiyi seçebilirsiniz. Çok da ışık almayan doğu batı pencereleri için bitkilerinizi pencereden çok uzaklaştırmayın.Ama kuzeye bakan pencereleriniz varsa buradan gölgede de yaşayan bitkilere bir göz atabilirsiniz.

Her ne kadar bitkilerin çoğu direkt güneş ışını sevse de onlarıda güneş yanıklarından korumayı unutmayın. Eğer yaz güneşi sizin cildinizi yakıyorsa, bitkilerinize de zarar verecektir. Bitkilerinizi korumak için perdenizi çekmeniz veya bir kaç metre pencereden uzaklaştırmanız yeterli.

En başta bol bol sevgi gerek:

aid1663378-728px-prevent-spider-mites-on-houseplants-step-2

Yeni aldığınız bitkinize en başta bol bol sevgi göstermeyi unutmayın, 3-4 güne bir durumuna kontrol edin. Yeni bir ortama alışmak bitkiler için zor olabilir, o yüzden düzenli sulamak yerine bahsettiğimiz gibi göz kararı ölçütünü kullanabilirsiniz.

Toprak değiştirmekten korkmayın:

how-to-pot-plants

Saksıyı tamamen değiştirmenize gerek yok, toprağın çoğunu değiştirmeniz yeterli. Eğer bitkileriniz uzun zaman boyunca aynı toprakta kalmışsa toprağı değiştirmek çok radikal bir karar değil. Eğer bitkiniz artık saksıya sığmıyorsa bahar zamanı bitkinizi değiştirmek, eskisinden 4-5 cm daha büyük bir saksı seçebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Yeşil olmanın 25 kolay yolu

Kaynak: The Chalkboard

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Hayat
Hayvan kullanımı tartışmasına giriş: İnsan Neden Vegan Olur?

Uzun yıllardır vegan bir yaşam süren iki hukuk profesörü Gary L. Francione ve Anna Charlton'ın veganlık üzerine sorulan temel soru...

Kapat