Evinizdeki bitkisel atık yağları geri dönüştürmek için 4 neden

Türkiye’de ortalama 15 litre yıllık yağ tüketimi olan bir kişinin ürettiği atık yağ ise yaklaşık 3 litre kadar. Bir yıl içerisinde 3 litre her ne kadar fazla gözükmese de, bu bitkisel atık yağın çevreye verdiği zararlar düşündüğünüzden çok daha büyük. Bu yüzden bitkisel atık yağları çöpe atmak ya da lavaboya dökmek yerine geri dönüştürülmesi için bir çok neden var.

Suyu ve sudaki canlıları korursunuz

Mutfaktan çıkan atık yağlar, bitkisel veya hayvansal kaynaklı olması fark etmeden, evler yüzünden oluşan atık su kirliliğinin % 25’ini oluşturuyor.

Eğer bu yağlar düzgün bir şekilde bertaraf edilmezse, atık sularla birlikte kanalizasyonlara, göllere ve denizlere karışabiliyor. Bir litre bitkisel atık yağ ise bir milyon metreküp; yani 4 olimpik havuz kadar temiz suyu kirletebiliyor.

Atık yağlardan dolayı suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; başta balıklar olmak üzere ortamdaki diğer canlılar da zarar görüyor. Buna ek olarak, bitkisel atık yağlar özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplıyor. Bu durum oksijen transferini önleyerek su altı canlı yaşamını tahrip ediyor.

Toprağı ve yer altı sularını korursunuz

Atık yağları bir kabın içerisinde çöpe atsanız bile, çöp toplanma noktalarında bu kabın zarar görme olasılığı oldukça yüksek. Böyle bir durumda da atık yağların toprağa karışma riski doğuyor.

Bitkisel atık yağlar su da olduğu gibi toprağın da üstünü bir film gibi örtebiliyor ve verimi düşürebiliyor. Aynı zamanda kötü kokulara da yol açan bu durum, etrafta bir ateş kaynağı olması durumda yağın alev almasına ve dolayısıyla yangınlara sebebiyet bile verebiliyor.

Aynı zamanda atık yağlar topraktan yer altı sularına da karışabiliyor. Diğer su kaynaklarında olduğu gibi bitkisel atık yağlar yeraltı sularını da kirletiyor, oradaki canlılara büyük zararlar veriyor.

BUNU DA OKU:  Atık kızartma yağından kandil yapın

Bitkisel atık yağlar kanalizasyon sistemlerine de zarar veriyor

Atık yağlar kanalizasyon sistemlerine de büyük zararlar veriyor. ABD’de yapılan bir araştırma lavaboya dökülen atık yağların, kanalizasyon sistemlerinin % 40 oranında tıkanmasına neden olduğunu belirtiyor.

Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman drenaj sistemine sıvanarak, kanalizasyon borusu iç cidarında diğer atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor.

Bu şekilde tıkanıklıklara ve taşmalara neden olarak kanalizasyon sistemine ve arıtılması gereken atık yükünü artırarak atık su arıtma tesislerine zarar veriyor,, bakım ve işletme maliyetini arttırıyor.

Biyoyakıt ile daha az sera gazı salımı

Geri dönüşüm ve yeniden kazanım işlemi ile bitkisel atık yağlar biyoyakıta dönüşebiliyor. Yakıt olarak kullanılan biyodizel; petrol bazlı kaynaklara göre %45 oranında daha az sera gazın salımı yapıyor.

Türkiye’de de yeni çıkan bir yönetmelik ile en çok kullanılan akaryakıt türü olan motorine binde 5 biyoyakıt harmanlanması uygulaması başladı. Bu yönetmelik ile hem akaryakıtta ithalata olan bağımlılığın hem de sera gazı salımının azalması planlanıyor.

Avrupa Birliği’nin 2020 yenilenebilir enerji hedeflerinde, ulaşımda kullanılan enerjinin yüzde 10’unun yenilenebilir kaynaklardan karşılanması planlanıyor.

Bitkisel atık yağları güvenli bir şekilde geri dönüştürün

Şişe ya da kavanozlarda ağzı kapalı bir şekilde biriktirmeniz ve geri dönüştürmeniz oldukça önemli. Böylelikle bitkisel atık yağları güvenli bir şekilde geri dönüşüm merkezlerine ulaştırabilirsiniz.

Oturduğunuz bölgeye göre bitkisel atık yağlarınızı nasıl geri dönüştüreceğinizi öğrenmek için belediyenizle irtibata geçebilirsiniz. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşıyorsanız Migros Sanal Market’in başlatmış olduğu bitkisel atık yağ ve atık pil geri dönüşüm kampanyasından da faydalanabilirsiniz.

Migros Sanal Market; İstanbul, Ankara ve İzmir’de başlayan yeni projesi kapsamında, alışveriş yapan müşterilerine kapıda ürün teslimi yaparken, bitkisel atık yağ ve pilleri de evlerden alarak geri dönüşüm merkezlerine teslim ediyor.

BUNU DA OKU:  İmzalarımızla neler yapıyoruz?

Müşteriler tarafından toplanan bitkisel atık yağ ve atık piller, Migros Sanal Market araçlarındaki atık biriktirme ekipmanlarında toplanıyor ve bu atıklardan, piller TAP Derneği’ne, bitkisel atık yağlar ise DEHA firmasına teslim ediliyor.

DEHA firmasına teslim edilen bitkisel atık yağlar hem biyodizele dönüşüyor hem de bu atık yağların karşılığı, TURMEPA Deniz Temiz Derneği’ne bağış yapılarak, denizlerin temizlenmesi projesine katkıda bulunuluyor.

Migros Sanal Market’i ziyaret etmek için buraya ya da aşağıdaki logoya tıklayabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Teşviklerle beraber çatıda elektrik üretimi Türkiye’nin enerji faturasını yüzde 5 hafifletebilir

Çatı mevzuatı ile beraber binalar 10 kilovata kadar kendi elektriklerini üretme hakkını kazandı. Hem bireylerin hem de Türkiye'nin enerji faturasını...

Kapat