Filmekimi programından sizin için seçtiğimiz 6 film

Filmekimi bu yıl 7 – 16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival programından, Yeşilist okuyucularının ilgisini çekeceğini düşünüdüğümüz altı film seçtik.

#1 Aİ / EO

Hirokazu Kore-eda
Polonya, İtalya / 2022

2022 Cannes Jüri Ödülü, Film Müziği Ödülü

Usta Polonyalı sinemacı Jerzy Skolimowski, yedi yıl aradan sinemaya muhteşem bir dönüş yaptı ve hüzünlü bir eşeğin kocaman gözlerinden dünyanın halini beyazperdeye aktardı. Polonya’da bir sirkte doğan ’nin başkahramanı hayat yolunda hem iyi hem kötü insanlarla karşılaşıyor; kader onu hem felaketlerle hem sınırsız mutlulukla sınıyor, ancak o her şeye rağmen masumiyetini hiç kaybetmiyor. Bugüne dek kendisini ağlatabilen tek film olan Robert Bresson’un 1966 klasiği Au Hasard Balthazar / Rastgele Balthazar’dan esinlenen Skolimowski, bu duygusal, şiirsel, çağdaş meselin başrolündeki eşekler için şöyle diyor: “Eşekler yumuşak, narin, saygılı, kibar, sadıklar. Anı dibine kadar yaşıyorlar. Asla kendilerini beğenmiş değiller, mükemmel oyuncular”. , Skolimowski’nin bu içten hayranlığını izleyicilere ince bir sızıyla geçiriyor. , Polonya’nın Oscar adayı olarak açıklandı.

#2 HAYVANLAR / THE BEASTS

Rodrigo Sorogoyen
İspanya, Fransa / 2022

2022 San Sebastian İzleyici Ödülü

2022 Cannes’da eleştirmenlerin dikkatini en çok çeken filmlerden Hayvanlar, Boorman ile Peckinpah’ı anımsatsa da günümüz insanının kaygılarıyla oynayan sürprizli anlatısıyla kentten taşraya yerleşmek isteyenlerin yüreğine derin bir şüphe yerleştirecek. Film, Galiçya’nın içlerinde bir köye yerleşen Fransız bir çifti izliyor. Metruk yapıları tamir edip yaşanır hale koyan, sebze yetiştirerek doğayla uyumlu, sakin, huzurlu bir hayat sürdüren Vincent ile Olga ne yazık ki köy sakinleriyle pek de uyum içinde değildir. Ekolojik gerekçelerle köye bir rüzgâr enerjisi santrali kurulmasına itiraz ettiklerinde komşularıyla araları bir daha düzelmeyecek bir noktaya varacak kadar bozulur. Screendaily’ye göre “müthiş bir psikolojik gerilim” olan ve Cannes’da Prömiyerler bölümünde gösterilen Hayvanlar, yönetmen Sorogoyen’in başyapıtı olarak anılabilir.

BUNU DA OKU:  Tatil sonrası yenilenme reçetesi

#3 AŞKIN ATEŞİ / FIRE OF LOVE

Sara Dosa
ABD, Kanada / 2022

2022 Sundance Kurgu Ödülü–ABD Belgesel
2022 Annapolis En İyi Belgesel
2022 Docs Barcelona En İyi Belgesel
2022 Boston Bağımsız FF En İyi Belgesel
2022 Visions du Réel İzleyici Ödülü
2022 Seattle Jüri Özel Ödülü

2022 Sundance’te dünya prömiyerini yapan Aşkın Ateşi, ölümüne gözükara Fransız biliminsanları Katia ve Maurice Krafft’ın eşi benzeri olmayan aşk hikâyelerini anlatıyor. Krafftlar, hayatlarını yanardağların sırlarını çözmeye adamışlardı ve bu uğurda dünyanın dört bir yanındaki etkin yanardağların ağızlarında, bazen 1200 dereceye ulaşan lav nehirlerinin yanında yaptıkları çekimlerle hem bilim dünyasında saygınlık hem de popüler bir şöhret yakalamışlardı. Aşkın Ateşi, Krafftların 1970’ler ve 1980’lerde 16mm çektikleri, daha önce hiç gün yüzüne çıkmamış, 200 saati aşkın görüntü ve fotoğraflarla binlerce hayat kurtaran ve maalesef kendi hayatlarına mal olan tutkularını gözler önüne seriyor. Yönetmen Sara Dosa’nın sözleriyle “Olay yalnızca Maurice ve Katia’nın ilişkisi değil. Onlar ve yanardağlar arasında bir aşk üçgeni neredeyse. Yanardağsız Maurice ile Katia diye bir şey yok. Bu durum da beni insanın doğayla ilişkisi, doğanın aklı, yaratım ve yokoluş, aşk ve hayat, her şeyin anlamını sorgulayan bir araştırmaya yöneltti. Yanardağlar bizim bir aşk hikâyesi anlatma dilimiz oldu.”

#4 KADIN KRAL / THE WOMAN KING

Erige Sehiri

Tunus, Fransa, İsviçre, Almanya, Katar / 2022

2022 Cannes EcoPro Jüri Ödülü – Yönetmenlerin On Beş Günü

Hasat zamanı yeni mahsulleri toplamak için genç kadınlar ve genç erkekler incir ağaçları altında birlikte çalışıyorlar. Yan yana flörtleşiyor, birbirlerini anlamaya çalışıyor, daha derin bağlara teslim olup yeni birlikteliklerden kaçıyorlar… Eleştirmenler tarafından “Bir Yaz Gecesi Rüyası kadar aşk dolu” sözleriyle övülen İncir Ağaçlarının Altında, tek bir gün boyunca mevsimlik işçilerin birbirlerine kur yapmalarını, eski bağlarını tazelemelerini, dedikodularını, hatta birbirlerini ispiyonlamalarını, bir yandan patronlarının her daim mevcut bakışından kendilerini esirgemeye çalışmalarını gözlemliyor. Tamamen amatör oyuncuların rol aldığı, 2022 Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya prömiyerini yapan ilk kurmaca filmi hakkında Tunus asıllı Fransız yönetmen Erige Sehiri şöyle diyor: “Filmde konu aldığım kişileri ve dünyalarını gerçekçi bir şekilde yansıtmak benim için olmazsa olmaz. Umudum, Tunus sinemasına şiirsel bir katkıda bulunmak”. İncir Ağaçlarının Altında, Tunus’un Oscar adayı oldu.

BUNU DA OKU:  Kadıköy Çocuk Kitapları Günleri başlıyor

#5 SEKİZ DAĞ / THE EIGHT MOUNTAINS

Charlotte Vandermeersch – Felix Van Groeningen

İtalya, Belçika, Fransa / 2022

2022 Cannes Jüri Ödülü

Sekiz Dağ çok iyi bir arkadaşlığın hikâyesini, çocukların büyüyüp yetişkin olmalarının, babalarının izini silmeye çalışırken hep onların izinden baba evine dönüşlerinin hikâyesini anlatıyor. Pietro ile Bruno, Alp dağlarının benzersiz doğası ve şartlarında çocukken tanışırlar. Pietro şehirli, Bruno is gerçek dağ köylüsüdür. Yıllar içinde her karşılaşmalarında aşkları, kayıpları, aileleri, yazgılarını birbirleriyle paylaşırlar; arkadaşlıkları her yıl perçinlenir, gerçek dostluğun özünü görürler. Paolo Cognetti’nin Türkçeye de aynı adla kazandırılan romanından uyarlanan Sekiz Dağ, hayatın dört mevsimini otuz yıla yayarak basit ama epik bir hikâye anlatıyor; doğa, erkeklik, aile, zaman, yakın arkadaşlığa dair evrensel değerler ve kendi yolunu çizmek gibi hayatın elzem niteliklerini el alıyor. Sekiz Dağ’ın yönetmenleri Altın Lale kazanmış Felix van Groeningen (Şeylerin Boktanlığı, Güzel Oğlum) ile oyuncu eşi Charlotte Vandermeersch.

#6 TANRININ UNUTTUĞU YER / GODLAND

Hlynur Pálmason

Danimarka, İzlanda, Fransa, İsveç / 2022

Görsel yapısı, kurgusu ve tarzıyla bu yıl Cannes’da prömiyerini yapan en cüretkâr filmlerden Tanrının Unuttuğu Yer İzlanda’nın benzersiz doğasını fon alıyor. İnanç, ölüm, doğa, aile, zaman, ahlâk kavramlarını ele alan film, bir kilise inşa etmek amacıyla 19. yüzyılda İzlanda’ya gelen Danimarkalı bir rahibin doğayla ve ada halkıyla karşı karşıya geldikçe asıl niyetinden, kendi ahlâki ve insani ideallerinden uzaklaşmasını anlatıyor. Vinterbrødre / Kış Kardeşleri ve Hvítur, Hvítur Dagur / Bembeyaz Bir Gün filmlerinin yaratıcı ve çokyönlü yönetmeni Hlynur Pálmason’un bu son filmi Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde gösterildi. Pálmason, “Ölümde yaşamın ta kendisini görebiliyorsun. Bizi bir arada tutan şeyin aslında ölüm olabileceğini öğrendiğimde çok şaşırdım. Filmin özünde bu yatıyor, yüreği bu” diyor.

BUNU DA OKU:  Hayvanlar üzerinde deney yapMAyan 699 kozmetik markası ve hayvan deneyi yapılmadığını gösteren sertifikasyonlar

Not: Metinler Filmekimi sitesinden alınmıştır. Program ve bilet bilgileri için festivalin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Genel, Hayat, Sanat ve Tasarım
21. yüzyılda yaşanan insan kaynaklı beş çevre felaketi

Dünya her zaman kuraklıklar, seller ve kasırgalar yaşadı. Ancak artan sanayileşme ve tüketim kültürü ile beraber insan kaynaklı aşırı hava

Kapat