21. yüzyılda yaşanan insan kaynaklı beş çevre felaketi

Dünya her zaman kuraklıklar, seller ve kasırgalar yaşadı. Ancak artan sanayileşme ve tüketim kültürü ile beraber insan kaynaklı aşırı hava olayları şiddetlendi. Küresel ısınmanın hızlanma ivmesine bakarsak, Sanayi Devrimi ve sonrası politikaları bugün yaşadığımız iklim krizinin yıkıcı etkileri anlamamıza yardımcı olur.
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün tarafından yayımlanan, 1970-2019 yıllarını kapsayan “Hava, İklim ve Su Aşırılıklarından Kaynaklanan Ölümler ve Ekonomik Kayıplar Atlası”na göre son 50 yılda her gün hava, iklim ve su kaynaklı bir felaket meydana geldi. Kayıt altına alınan 11 binin üzerindeki afetlerde 2 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti ve 3,64 triyon ABD doları tutarında maddi kayıp meydana geldi. Raporun kapsadığı yıllar içinde en büyük can kaybı ve maddi hasarı kuraklık oluşturuyor. Kuraklığı fırtına, sel ve aşırı sıcaklık takip ediyor.


2022
Pakistan’da meydana gelen sel felaketinde 1570 kişi hayatını kaybetti. 2 milyondan fazla ev hasar gördü. Ülkede 33 milyondan fazla insan selden etkilendi. On binlerce insan bulaşıcı ve su kaynaklı hastalıklarla boğuşuyor. UNHRC, 3.4 milyon çocuğun acil hayat kurtarıcı desteğe ihtiyacı olduğunu bildirdi.

2021
28 Temmuz 2021’de Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangını, 12 Ağustos itibari ile Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan 53 ile yayıldı. 299 adet orman yangınında 150 binden hektardan fazla ormanlık alan yok oldu, 13 kişi hayatını kaybetti ve binlerce hayvan öldü.  Avrupa Orman Yangını Bildirim Sistemi’nden elde edilen verilere göre, 2021 yılı 2000 yılından bu yana Avrupa’nın en kötü ikinci orman yangını sezonu oldu. 39 ülkede, 1 milyon hektarın üzerindeki ormanlık alan yok oldu.

2019-2020

2019 yılının haziran ayında başlayıp 240 gün süren ve “Kara Yaz” olarak adlandırılan orman yangını Avusturalya tarihindeki en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçti. 1 milyardan daha fazla hayvanın ölümüne sebep olan yangında atmosfere 900 milyon ton karbondioksit salındı. Yangından etkilenen her on bebek ve çocuktan biri yerli halktan. Avusturalya Meteoroloji Bürosu’nun açıklamasına göre 2019, Avusturalya’nın tarihteki en sıcak ve en az yağış alan zamanı oldu.

2016-2022
2016 yılında Etiyopya, Somali ve Kenya geçmiş yıllara göre yüzde 40 daha az yağış aldı. Kuraklık nedeniyle 3,9 milyon çocuk ve gencin eğitimi yarıda kesildi. Kuraklıkla uzun süredir mücadele eden bölgede 2020 yılından bugüne kadar yağışlı olması gereken mevsimlerde beklenen yağış gerçekleşmedi. 16,7 milyon insan gıda güvencesizliği ile karşı karşıya.

2016
2016 yılında Pasifik Okyanusu’nun ısınması nedeniyle etkisini arttıran El Nino 60 milyondan fazla insanın yaşamını olumsuz etkiledi. Doğu ve Güney Afrika, Latin Amerika, Karayipler ve Asya-Pasifik bölgelerinde yoğun bir şekilde hissedilen El Nino, dünya çapında etkileri olan atmosfer-okyanus sistemidir. Artan sıcaklıklar ve değişken yağış düzenlerine sebep olması nedeniyle gıda güvenliğinden su krizine birçok etkiye sahiptir.

BUNU DA OKU:  Flamingolar ve İzmir için nihai karar: İzmir Körfez Geçişi iptal edildi




Kaynak:

WHO

WHO

EU Science Hub

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Finans, Genel, Mercek
Doğa dostu 8 sonbahar aktivitesi

Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde o mevsime özgü deneyimleyeceğimiz birçok aktivite var. Bu aktiviteleri bazen tek başımıza bazen dostlarımızla bazen ailemizle

Kapat