Filmekimi’nin doğaya, gezegenin durumuna ve kent yaşamına dokunan beş filmi

İKSV’nin 2002 yılından beri düzenlediği Filmekimi bu yıl İstanbul (5-14 Ekim), İzmir (19-23 Ekim) ve Ankara’da (12-16 Ekim) seyirciyle buluşacak. Festivalin doğaya, gezegenin durumuna ve kent yaşamına dokunan beş filmini listeledik.

TIKLAYIN: 2017 yılında izlediğimiz 13 doğa belgeseli

#1 Arctic

Yönetmen: Joe Penna
Oyuncular: Mads Mikkelsen, Thelma Smáradóttir

İzlanda / 2018
DCP / Renkli / 97’
İngilizce; Türkçe altyazılı

Brezilya asıllı Youtube yıldızı, video klip ve reklam yönetmeni Joe Penna’nın ilk uzun metrajlı filmi Arctic, dünya prömiyerini Cannes’da Geceyarısı Özel gösteriminde yaptı. Yıldız oyuncu Mads Mikkelsen’in “hayatımın en zor çekimiydi” dediği Arctic, bir “doğaya rağmen hayatta kalma hikâyesi” anlatıyor. Neredeyse hiç diyalog kullanılmayan filmde, uçağı kutup bölgesinde düşen bir kazazedeyi çoğu sahnede dublör kullanmadan canlandıran Mikkelsen, filmi tek başına sürüklüyor. Kahramanının amansız doğa felaketlerinden kurtulmak için insanüstü çaba gösterdiği, minimal yapısı, olağanüstü görüntüleri ve kontrollü yönetim tarzıyla övgü toplayan Arctic, proje aşamasındayken Mars’ta geçiyordu, sonradan kutuplarda geçecek şekilde değiştirildi ve çekimleri İzlanda’da yapıldı.

#2 Leave No Trace – İz Bırakma

Yönetmen: Debra Granik
Oyuncular:Thomasin Mckenzie, Ben Foster, Jeffery Rifflard, Michael Draper, Derek John Drescher, Peter Simpson

ABD / 2018
DCP / Renkli / 109’
İngilizce; Türkçe altyazılı

Jennifer Lawrence’ı sinemaya kazandıran Winter’s Bone’dan tam sekiz yıl sonra çektiği ilk filmde yönetmen Debra Granik, yeni gerçekçi yaklaşımından yine ödün vermiyor. İlk gösterimini Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yapan İz Bırakma, Peter Rock’ın gerçek bir olaydan yola çıkan romanı My Abandonment’tan beyazperdeye uyarlanmış. Film, Portland şehri dışındaki ormanlık alanda herkesten uzakta yaşamlarını sürdüren bir baba-kızın hikâyesini anlatıyor. Başkaları tarafından bulunma ihtimaline karşı sürekli yer değiştiren, ormanda hayatta kalma oyunları oynayan ikili bir şekilde yakalanınca büyük şehrin ezici çarklarına uyum sağlayacak mıdır? İnsanı derinden etkileyen, doğa, şehir, aile ve modern yaşama dair ilginç noktalara değinen İz Bırakma’nın senaryosu travma geçirmiş asker emeklileriyle yapılan görüşmeler ve doğacı-filozof Henry David Thoreau’nun yazılarıyla Shakespeare’in Fırtına’sından da esinleniyor.

BUNU DA OKU:  Balkon bahçeciliği: Eylül ayında dikilebilecek bitkiler

#3 Vision

Yönetmen: Naomi Kawase
Oyuncular: Juliette Binoche, Masatoshi Nagase, Mari Natsuki, Takanori Iwata

Japonya, Fransa / 2018
DCP / Renkli / 109’
İngilizce, Fransızca, Japonca; Türkçe altyazılı

Doğa, gelenekler, efsaneler ve varoluşun ve belki de yaşamın gizemi, Naomi Kawase’nin San Sebastian’da ilk gösterimini yapan yeni filminin zarif özünü oluşturuyor. Aynı zamanda Filmekimi programında yer alan Non-fiction / Çifte Hayatlarfilminde de rol alan Juliette Binoche, filmde Fransızköşe yazarı Jeanne’ı canlandırıyor. Jeanne, 997 yılda bir görülen, keder ve zaafları yok ettiğine inanılan “Vision” adlı bir bitkinin peşinde Japonya’nın Nara bölgesindeki Yoşino dağlarına gelir. Burada Aki adlı bir bilgeyle tanışır. “Tek”in gelişini beklediğini ilan eden Aki, ortadan kaybolur ve orman değişmeye başlar. Dingin Sular, Umudun Tarifi ve Aşkın Gözü filmlerini izlediğimiz yönetmen Naomi Kawase’nin doğup büyüdüğü Nara bölgesinde çektiği Vision, doğa ile aramızdaki kırılgan bağları yücelten, dil ve kültür farklılığının insanlar arasında bağlar kurmaya engel olmadığını vurgulayan, özellikle ses tasarımı ve görüntüleriyle akıllara kazanacak, neredeyse mitolojik bir deneyim.

#4 Woman At War

Yönetmen: Benedikt Erlingsson
Oyuncular: Halldóra Geirhardsdóttir, Davíd Thór Jónsson, Magnús Trygvason Eliasen, Ómar Gudjónsson

İzlanda, Fransa, Ukrayna / 2018
DCP / Renkli / 100’
İzlandaca; Türkçe altyazılı

Cannes’da Eleştirmenler Haftası bölümünde dünya prömiyerini yapan Woman At WarAtlar ve İnsanlar’la tanınan Benedikt Erlingsson’un ikinci uzun metrajlı filmi. Variety dergisi tarafından “küresel meseleleri hem mizah hem de tatminkar bir adalet hissiyle ele alan, zekice yapılmış, insanı iyi hissettiren ender filmlerden” sözleriyle övülen Woman At War, İzlanda’nın el değmemiş dağlık bölgelerinde geçiyor. Filmin kahramanı, yöresindeki alüminyum tesislerine tek başına savaş açan, ancak evlat edinme başvurusu kabul edilince dünyası sarsılan, “Dağların Kadını”, çevreci aktivist Halla. Kuzeyli mizahı küresel dertler ve adalet duygusuyla birleştirirken olağanüstü manzaralar eşliğinde sunan film, yönetmeni Erlingsson’un tarifiyle “macera gibi anlatılan bir kahramanlık hikâyesi; gülümseyerek anlatılan ciddi bir masal.” Woman At War, İzlanda’nın Oscar adayı seçildi.

BUNU DA OKU:  15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali başlıyor

#5 Doubles Vies – Çifte Hayatlae

Yönetmen: Olivier Assayas
Oyuncular: Guillaume Canet, Juliette Binoche, Vincent Macaigne, Nora Hamzawi, Christa Théret, Pascal Greggory

Fransa / 2018
DCP / Renkli / 107’
Fransızca; İngilizce ve Türkçe altyazılı

Henüz sona eren Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan Çifte Hayatlar, dijital ekonomiyle dünyanın hızla değişiminin hayatlarımız üzerindeki etkisini edebiyat üzerinden mizahi ve ironik bir bakışla ele alıyor. Fransa’nın en parlak yıldızları Juliette Binoche ile Guillaume Canet’yi oyuncu kadrosunda barındıran Çifte Hayatlar’ın kahramanları, yayımevi yöneticisi Alain ile ünlü yazar Léonard. Hem yayımcı hem yazar bir yandan dijital dönüşüme bir yandan da orta yaşın getirdiklerine olmaya ayak uydurmaya çalışırken eşleri de denkleme dahil oluyor. Personal Shopper / Hayalet Hikâyesi ile cep telefonları ve sürekli bağlantı halinde olma durumunu gözlemleyen auteur yönetmen Olivier Assayas teknolojinin hayatımızdaki yerini bu kez komediyle sorguluyor.

Festival programını incelemek ve bilet satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Gündem, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Sanat ve Tasarım
Katil balinaların yarısı kirlilik nedeniyle yok olmaya mahkum

Kullanımı yıllarca önce yasaklanan poliklorlu bifeniller (PCB) hâlâ birçok canlı türü için ölümcül tehdit oluşturuyor. Yapılan yeni bir araştırmada tüm...

Kapat