Gıdamız tehlikede mi? : Küresel ısınma daha fazla mahsule zarar veren daha fazla zararlı böcek demek

Science akademik jurnalinde yayınlanan ve Vermont Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sıcaklıklar arttıkça böceklerin metabolik hızını artıracağını ve sayılarının katlanacağını ve bunun toprak mahsüllerine büyük zararlar vereceğini öne sürüyor.

Araştırmayı gerçekleştiren Vermont Üniversitesi’nde görevli Scott Merrill, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın zaten toprak mahsüllerine büyük zararlar vereceğini böceklerin ise bu baskıyı artıracağını açıklıyor.

Uzmanlar zararlı böceklerin çeltik, mısır ve buğdayı nasıl etkilediklerini araştırdıktan sonra değişik iklim senaryolarında bunun nasıl değişeceğini araştırdı. Sonuçlar sıcaklıkların artması ile kayıplarda ortalama olarak %10 ile %25 arasında bir artış olduğunu gösterdi.

En fazla etkilenen bölgelerin ılıman ülkeler olacağını belirten açıklama sadece iki derecelik bir artışın bile bu üç mahsülde 213 milyon ton kayba yol açabileceğini öne sürüyor.

 

Merrill, sıcaklıkların artması ile böceklerin metabolizmaları da hızlanacağını ve bu böceklerin daha fazla bitki yiyeceğini belirtiyor. Böceklerin nüfus artışı ile alakadar veriler ise daha karmaşık.

Böcekler üreme hızlarını çok sıcak havalarda aslında kaybetmekte ve uygun bir sıcaklığa ihtiyaç duymakta. Merrill ılıman bölgelerin sıcaklık artışı olsa bile bu uygun sıcaklıkta kalacağını ve bu yüzden en çok etkilenen ülkeleri içereceğini açıklıyor.

 

Yine aynı sebepten en çok etkilenen mahsüller de bu ılıman ve soğuk bölgelerdekiler olacak. Geniş bir bölgede yetiştirilen mısırın geleceği belirsizken, sıcak bölgelerde yetişen çeltik için 3 derecelik bir ısınmadan sonra zararlı böcek riski azalacak.

Bu veriler aynı zamanda kayıpların gezegenin en verimli bölgelerini etkileyeceğini gösteriyor. Mısır üretiminde lider durumda olan Fransa, Çin ve ABD zararlı böceklerden en çok etkilenen ülkeler olacak. Aynı zamanda ciddi oranda çeltik üretimi de yapan Çin ve Fransa genel mahsül üretiminde çok büyük bir risk ile karşı karşıya.

BUNU DA OKU:  Ege kıyıları için balık vakti

 

Araştırmanın özellikle buğday, çeltik ve mısırı incelemesinin arkasında dünya nüfusunun tüm kalorilerinin %42’si direkt olarak bu mahsullerden alması yatıyor. Uzmanlar, bu mahsullerdeki kayıpların bölgelerde ciddi problemlere yol açabileceğini belirtiyor.

Çiftçiler ekim tarihlerini değiştirdikçe veya yeni bitki çeşitlerini seçtikçe, zararlı böcekler ile de nöbetleşe ekim veya daha fazla pestisit ile baş etmeye çalışacak. Merrill yine de bu çözümlerin herkes için mevcut olmayacağını belirtiyor.

Merrill, zengin ülkelerin ellerinde daha fazla çözüm olanağı varken, bu üretiiklere mahsullere daha çok ihtiyaç duyan fakir ülkelerin büyük zorluklar çekeceğini savunuyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Canlı yayında istifa eden Fransa Çevre Bakanı: Artık yalan söylemek istemiyorum

(Eski) Fransa Çevre Bakanı, Nicolas Hulot, Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştirdiği toplantıdan sonra istifa kararı aldığını dün bir radyoda canlı

Kapat