Güneşe maruz kalan plastiklerin, küresel ısınmaya yol açan sera gazı salımı yaptığı keşfedildi

ABD’nin Hawaii eyaletinde bulunan Mānoa Okyanus ve Dünya Bilim ve Teknoloji Okulu’nda (SOEST) bulunan uzmanlar, doğada bozunmaya uğrayan plastiklerin birden fazla sera gazı salımı yaptığını keşfetti.

Yaklaşık 70 yıl önce başlayan plastiğin seri üretiminin, gelecek 20 yılda 2 katına çıkması bekleniyor. Her ne kadar plastik sağlam ve düşük fiyatları ile üreticilerin ilgisini çekse de, plastiğin doğaya verdiği zararların boyutu son yıllarda daha çok gözler önüne serilmeye başladı.

Bozunmaya uğrayan plastiklerin, belirli kimyasal maddeler ürettiğini ve bunun canlılara ve ekosistemlere etkisi bilinse de, SOEST tarafından yapılan araştırmalar plastiğin beklenmedik oranlarda sera gazı salımı da yaptığını ortaya çıkardı.

Araştırmayı yöneten Dr. Sarah-Jeanne Royer bölgedeki plastik ve mikroplastikleri inceliyor CREDIT: SOEST IPRC.

Araştırmalar, özellikle güneş altında bozunmaya uğrayan plastiklerin metan ve etilen gibi sera gazlarını saldığını gösteriyor. Biliminsanları gıda saklamada, tekstil ürünlerinde, inşaatlarda ve diğer çoklukla kullanılan diğer plastik ürünleri test ederek bu sonuca ulaşmış. Özellikle plastik torbalarda kullanılan polietilenin en çok üretilen ve en çok sera gazı salımı yapan plastik türü olduğu belirtiliyor.

Düşük etkili polietilenler okyanus yüzeyinde güneş ile etkileşime geçtikten sonra bozunması arttığı için, karanlıkta da olsa sera gazı salımı devam ediyor ve hızlanıyor. Bu yüzden oluşan mikroplastiklerin de doğada sera gazı üretiminin büyük parçalar göre daha hızlı olduğu belirtiliyor.

Şu anda plastiklerden ortaya çıkan metan ve etilen gazları küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini durdurmak amacı ile belirlenmiş küresel sera gazı bütçesine eklenmiş değiller. Sonraki araştırmalar buna yönelik olacak. Özellikle plastik üretiminin artması ile plastiklerden kaynaklanan sera gazı üretiminin de artacağı düşünülüyor.

 

Özellikle yaz aylarında sahil ve kumsallarda plastik çöpler %40 oranında artıyor. Denizler ve okyanustaki plastik sorununu çözmek için ise uzmanların çözüm aradığı 5 soruya ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Her hafta kredi kartı büyüklüğünde plastik yutuyoruz
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm
Tanıştıralım: Tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan güneş gözlükleri ile organik pamuk ve kauçuktan ayakkabılar

Atık teneke kutu ve pet şişelerden, eski araba lastiklerinden, meşe mantarı ve bambudan yapılan gözlükler; doğal kauçuk ve organik pamuktan...

Kapat