Haritadan silinenler 91-96

Haritadan silinenler (81-90)

 

91&92-Sivriada ve Yassıada’nın imara açılması

Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması protesto edildi. ‘Beton lobisi defol’ diyen eylemciler, ‘Yassıada Davası’nın görüldüğü yerde forum düzenledi.

h91-92

‘Müze ve demokrasi adası’ projesiyle Yassıada ve Sivriada’nın imara açılacak olması protesto edildi. Başta Adalılar olmak üzere yaklaşık bin kişilik bir grup teknelerle adalara giderek eylem yaptı. Eylemin ardından adada, Yassıada Mahkemeleri’nin düzenlendiği eski spor solanunda bin kişilik bir forum düzenlendi.

Radikal, Yassıada’da Demokrasi Müzesi kurulması için başlatılan hazırlıklar sırasında, imar planlarının değiştirilerek adanın yüzde 65’inin imara açıldığını, adaya otel de kurulacağını ortaya çıkarmıştı.

Uzun yıllardır Hazine’nin mülkiyetinde olan, 2011 ve 2012 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ‘müze olarak kullanılmak üzere’ tahsis edilen Sivriada ve Yassıada’nın tüm doğal, arkeolojik ve kültürel sit alanı statüleri düzmece yasalarla ortadan kaldırılarak imara açılmak istendiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Bizler de İstanbullular ve Adalılar olarak kamusal alanlarımızı rant alanlarına dönüştüren anlayışa, tüm insani değerlerimizle karşı duruyoruz. Sivriada ve Yassıada’da söz konusu imar için hazırlanmış herhangi bir avan proje olmadığı için keyfi bir yapılaşmaya izin veriliyor; yüzde 70’lere varan inşaat izinleri planlanıyor; belirli bir kat sınırlaması koyulmuyor; kongre merkezi, kültür ve turizm yatırımları, marina ve yat limanları, ticari bina ve tesisler, restoranlar, oteller yapmayı planlayan hükümet bu kararlarıyla diğer adaların da arkeolojik, doğal ve kültürel sit alanı statülerini ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması hatalı kentleşme ve rant yaratmaya yönelik politikalar nedeniyle büyük ölçüde tahrip olan Marmara Denizi’nde ekosistemin devamlılığı açısından geri dönülmez bir tahribata sebep olacaktır.

Açıklamada “Bizler Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da ve Türkiye ’nin birçok yerinde, Gezi ruhunun rüzgârlarıyla doğrudan demokrasi deneyimini yaşamlarının bir parçası haline getiren; adalet, özgürlük, eşitlik, demokrasi ve dayanışma talepleriyle ada forumlarında yan yana gelen adalılar olarak hükümetin Sivriada ve Yassıda üzerine geliştirdiği planlara ‘hayır’ diyoruz” denildi.

http://www.radikal.com.tr/turkiye/yassiada_direnisi-1142767

 

93-Üçüncü köprü

İstanbul ’da Poyrazköy ile Garipçe arasına yapılacak 3. köprünün ilk sondajı başladı. Köprü için Anadolu ve Avrupa yakasında toplam 48 ayrı sondaj yapılarak örnekler alınacak. Bir yandan sondaj çalışması yapılırken bir yandan da çam ağaçları kesilerek yeni yollar açılıyor.

BUNU DA OKU:  Dolmuş ve minibüs haritası geliştirme asistanı aranıyor

h93

3. köprünün ihale sürecinin tamamlanmasının ardından ilk inşaat çalışmaları yaklaşık 2 hafta önce Poyrazköy’de başladı. Köprüyle ilgili zemin araştırmalarının yapılabilmesi için sondaj vurulması gerekiyordu. Poyrazköy’de orman yolu da kullanılarak köprünün yapılacağı yere önce yol genişletme ve yeni yol açma çalışmaları yapıldı. Orman Bölge Müdürlüğü’nden yetkililer kesilecek ağaçları damgaladı. 1 Eylül’de ağaçların kesilip yolların tamamlanmasının ardından sondaj aleti Poyrazköy’de çalışmalara başladı.

Sondaj alanındaki şantiye sorumlusu Jeoloji Mühendisi Süleyman Parlak, köprü başlangıcının yapılacağı yerden yaklaşık 50 metre derinlikten örnek aldıklarını anlattı. Anadolu Yakası’nda 24, Avrupa Yakası’nda da 24 olmak üzere toplam 48 ayrı noktadan örnek alınacağını belirten Parlak, çalışmaların 2 ay süreceğini belirtti.

Yeşiller Partisi’ne sızdırılan bir belgeye göre 3. köprü ve bağlantı yollarının tamamı için 2.3 milyon ağaç kesilmesi öngörülüyordu. Yeşiller Parti üyesi Serkan Köybaşı, Göktürk’teki bir bağlantı yolu için 800 bin ağaç kesildiğini ve 1.5 milyon daha ağacın kesileceğini söyledi. Köybaşı, “Hiç bir işe yaramayacak proje için onlarca ağaç katlediliyor. Hayvanların da yaşam alanı kâr hırsı yüzünden yok edilecek. 3. köprünün trafik sorununu çözemeyeceği de çok açık” dedi.

Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Çare Olgun Çalışkan da davaları hatırlatarak konuştu: “Sürecin başından bu yana meslek odası olarak bu konuyu gündeme getirdik. AK Parti ’ye ve diğer tüm yetkililere başvurduk. Olumlu bir dille başvurduk. Ancak müzakereye kapalı bir süreç başladı. 8-9 meslek odası olarak dava açıldı. Bazı davaların bilirkişi tespitleri yapıldı. Bazı bölümlerle ilgili durdurma kararı çıktı.” Ancak yargı süreci devam ediyor.”

http://www.radikal.com.tr/turkiye/3_koprude_agac_kesimi_basladi-1099268

 

94-Üçüncü havaaalanı

İstanbul ’da yapılması planlanan üçüncü havalimanının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlandığı ileri sürülen haritası ortaya çıktı. Havalimanının koordinatlarının, pistlerin, bağlantı yollarının belirlendiği harita üzerinden zemin etüt çalışmalarına başlandı. Bu çalışmanın ardından pistler ve yapılması planlanan binaların yerleri netleşecek. Haritaya göre yeni havalimanı Karadeniz’in kıyısında Eyüp ile Arnavutköy ilçe sınırlarına kurulacak. Havalimanının kuzeyinde Yeniköy ve Akpınar Köyü, güneyinde ise Tayakadın ve Işıklar Köyü var. Eski maden ocakları ile ormanlık alana kurulacak havalimanının yüzölçümü 63 milyon metrekare olacak. Dev tesisin, yılda 150 milyon yolcu kapasitesiyle Türkiye ’nin en büyük havalimanı olması bekleniyor.

BUNU DA OKU:  Köpekler için en tehlikeli 10 yiyecek

h94

Alanla ilgili şu ana kadar ihaleye çıkılmadı. Arazi spekülatörlerine karşı havalimanının tam olarak nereye yapılacağı sır gibi saklanıyordu. Radikal’in ulaştığı haritaya göre Karadeniz kıyısına kurulacak alandaki altı pistin tam yerleri gösterilmiş. Bir pist, Akpınar Köyü yakınlarındaki göletin tam üzerinden geçecek. Havalimanı, bölgedeki kırsal yerleşim alanlarını içine almıyor. Tamamı ormanlık arazi ve eski maden arazileri üzerine planlanıyor.

125 bin ölçekli hazırlanmış haritaya göre Karadeniz’e dik uzanan beş pist var. Bir pist ise Akpınar Köyü’nün hemen güneyindeki üç küçük göletin olduğu alana yapılacak. Pistlerin dördü haritada işaretlenen havalimanı sınırında, ikisi ise sınırın dışında kalıyor.

Haritada alan içindeki yollar, havaalanına giden bağlantı yolları, viyadükler gibi detaylı çalışmalar var. Haritada yeni alanın tüm ayrıntıları yer alırken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ise haritanın kendilerince hazırlanmadığını, projenin ihale edilmediğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a havalimanıyla ilgili daha önceki açıklamalarında, alanın altı pistten oluştuğunu, Türkiye’nin en büyük havalimanı olacağını, yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını ancak ilk etabın 2015’te 90 milyon yolcu kapasitesiyle hizmete açılacağını söylemişti.

http://www.radikal.com.tr/turkiye/iste_ucuncu_havalimani-1105714

 

95-Ataköy sahil şeridi

Ataköy sahilindeki yeşil alanların TOKt tarafından satışa çıkarılması, semt sakinlerini sokaklara dökmüştü. Protestolar sürerken İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nden Ataköylüleri sevindiren bir karar çıkmıştı. Yürütme durdurulmuş ve satış iptal edilmişti. Ancak kısa bir süre sonra TOKİ bir sürpriz yaparak mahkeme kararına rağmen sahili yeniden satışa çıkardığını duyurmuştu. Tabii Ataköylüler de yeniden kazan kaldırmıştı. Geçtiğimiz günlerde semt sakinlerinin, betonlaşmaya karşı verdiği mücadeleyi sayfalarımıza taşımıştık.

h95

Mahkeme kararına rağmen TOKİ’nin sahil inadını Ataköy Hırsı manşetiyle duyurmuştuk. Bu haber büyük yankı uyandırdı. Ataköylüler, HT İstanbul’un birinci sayfasını, semtteki binaların ve asansörlerin kapısına yapıştırdı. Böylece kitlesel bir tepki ortaya konuldu. Direnişe devam etmeye kararlı olan semt sakinleri, pazar günü bilim adamlarının da katılacağı bir toplantıyla eleştirilerini kamuoyuna duyuracak. Ardından da yine sokak gösterileri başlayacak. Anlaşılan TOKİ’nin sahili satması pek de kolay olmayacak.

BUNU DA OKU:  Geçmiş olsun: Üçüncü Köprü açılıyor

Ataköy’deki yeşil alanları imara açmak için satmak isteyen TOKİ, son olarak ihalenin 19 Kasım’da yapılacağını duyurmuştu. Her nedense baskın ihaleden vazgeçen TOKİ, satışı aralık başına erteledi. Ancak son derece güçlü bir kamuoyu tepkisiyle karşılaşacağının sinyalleri geliyor. Ataköylüler, HT İstanbul’un manşetini tüm kapılara ve asansörlere asarak eylemler zincirinin ilk adımını attı. Bölgede yaşayan binlerce kişiyi örgütlemeye başlayan “Sahiline ve Yeşiline Sahip Çık Platformu”, TOKİ’ye geçen seferlerden çok daha kuvvetli direniş göstereceklerini söylüyor.

http://emlakkulisi.com/atakoyluler-tokiye-tepki-gosteriyor/26219

 

96-Maltepe sahil şeridi

Kara bitti, denizi de talan ediyorlar. İstanbul’un taşı toprağı ranta açılıp, üçüncü köprü ile kalan son orman da katledilirken İBB denizi de dolduruyor.

h96

Maltepe sahil şeridinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından denize dolgu yapılarak oluşturulan 120 hektarlık miting ve etkinlik alanının inşaatı devam ediyor.

Kara bitti, denizi de talan ediyorlar. İstanbul’un taşı toprağı ranta açılıp, üçüncü köprü ile kalan son orman da katledilirken İBB denizi de dolduruyor. Maltepe sahilini kullanılamaz hale getiren 65 milyon maliyetli çalışmada denizin son halini DHA çekti.

DHA tarafından çekilen hava fotoğrafında dolgu aşamasının tamamlanmak üzere olduğu görülüyor. Proje kapsamında 3,5 kilometre sahil şeridinde denize doğru 400 metre genişliğinde bir alan toprakla dolduruluyor.

Proje tamamlandığında 171 futbol sahası büyüklüğündeki 120 hektar alanın 3,5 hektarlık kısmı meydan, 3,8 hektarı ise çayır olarak düzenlenecek. Proje içinde spor ve hobiler için değişik konseptlerde 7 ayrı alan da var.

www.yurtgazetesi.com.tr/yasam/denize-dolan-rantin-resmi-h35029.html

Haritadan silinenler (01-10)

Haritadan silinenler (11-20)

Haritadan silinenler (21-30)

Haritadan silinenler (31-40)

Haritadan silinenler (41-50)

Haritadan silinenler (51-60)

Haritadan silinenler (61-70)

Haritadan silinenler (71-80)

Haritadan silinenler (81-90)

Haritadan silinenler (91-96)

 

Haritaya dön

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Kent, Mimari, Yeşil alanlar
Haritadan silinenler 71-80

Son 11 yılda bu ülke sınırları içerisindeki doğal ve kültürel varlık tahribatlarının ayrıntılı listesi ve haritası. Haritadan silinenler 71-80.

Kapat