Plastik farkındalığı artıyor: Pipetlerden sonra hedefte balonlar var

Doğumgünleri ,düğünler, sünnet düğünleri… Balonlar her yerde. Ama havanızı indirmek gibi olmasın, balonlar doğaya bırakıldığı zaman çok büyük çevresel problemlere yol açabiliyorlar.

Sadece toprak, su ve bitkiler için değil; balon ve ipleri elektrik hatlarına ve hatta canlılara bile zarar verebiliyor. İçerisinde konulmuş olan helyum ise en sürdürülebilir olmayan kaynaklardan biri.

ABD merkezli haber ajansı The Associated Press, plastik pipet ve torbalarda olduğu gibi, kamuoyunun bilinci arttıkça balonların kullanımının da azalarak bitebileceğini duyurdu.

Balonlar genellikle doğada çözünür olarak kabul edilen lateksten yapılmakta. Lateks kauçuk, papatya ve sütleğen gibi pek çok bitkiden çıkarılan bir maddeden üretilmekte. Buna rağmen sivil toplum kuruluşları lastiğin birkaç ay ve hatta bazen birkaç yıl boyunca doğada çözünmeden kaldığını ve canlıların bu maddeler ile etkileşime girdiğini belirtiyor.

Bunun dışında mylar gibi materyallerden üretilen, yani ana ürünü plastik olan balonlar doğada çözünmeden kalıyor. Hatta bu balonlar genellikle helyum ile doldurulduğundan uçuyor ve elektrik akım hatlarına takılarak kesintilere yol açabiliyor. Kaliforniya’da balonlar sadece 2018 yılının ilk 5 ayında 203 elektrik kesintisine yol açmış.

2015 yılında ise ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi, balonların canlılara verdiği zararı gösteren iki rahatsız edici fotoğraf koydu. Birincisinde bir kuş balonun ipine takılarak boğulmakta, ikincisinde ise balonu denizanası sandığı için yiyip hayatını kaybeden bir kaplumbağa görülmekte.

Fotoğraflara bakmak zor olsa da, bu resimler balonların etkisini yüzlerce kelimeden daha iyi anlatıyor.

 

 

BUNU DA OKU:  2050 yılında okyanuslarda balıklardan daha çok plastik olacak
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Plastik farkındalığı artıyor: Pipetlerden sonra hedefte balonlar var” için 4.524 yorum

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayvanlar
Sıcaklarda artan ölümcül tehlike: Ozon kirliliği

Tıpta uzmanlık dernekleri, hekim örgütleri ve çevre derneklerini bir araya getiren Temiz Hava Hakkı Platformu (THH), ozon (O3) kirliliğine dikkat çekerek yetkilileri...

Kapat