Karbon emici bu mineral iklim değişikliğini yavaşlatmaya yardımcı olabilir mi?

Kanada’da bulunan Britanya Kolumbiyası’nda bulunan beyaz mineral magnezit ya da diğer adı ile magnezyum karbonat Buz Devri’nden beridir atmosferden karbon yakalıyor.

İklim değişikliğinin önüne geçmek için atmosferdeki karbonu azaltmamız gerekli ama bu mineralin üstünde bulunan ve havadan yakalanan karbonlarla oluşturulan kristaller binlerce yılda oluşmakta ve bu bizim için biraz yavaş kalıyor.

Biliminsanları ise bu mineralden esinlenerek bu süreyi 72 güne kadar düşürdü. Bu yeni çözümü eğer daha büyük miktarlarda üretebilirlerse gerçekten etkili olabilir.

Uzmanlar bir ton magnezitin yarım ton karbon dioksiti atmosferden yakalayabileceğini belirtiyor. Buna ek olarak daha önceki benzer işlemler çok yüksek derecede ısı isterken, bu yeni işlem oda sıcaklığında gerçekleşebiliyor.

Kanada’da bulunan Trent Üniversitesi’nde bu yeni sistem negatif yüklü bir yüzey üzerinde pozitif yüklü bir magnezit iyonlarını çeken bir yöntemle sistemi daha da hızlandırıyor.

 

Uzmanlar bu yöntemin elektrik santrallerinde, okyanuslarda ve havada bulunan karbondioksiti yakalayabileceğini belirtiyor.

Bununla beraber bu işlemin diğer karbon yakalama sistemlerine göre daha güvenli olduğunu ve üretilen magnezitin de başka ürünler için hammadde olabileceğini de belirtiliyor.

 

Birleşmiş Milletler’in son raporu iklim değişikliğinin önüne geçmek için karbon yakalama sistemlerinin gerekli olduğunu belirtiyor ama bu konuda verimli bir adım atılmış değil.

Geçtiğimiz yıl 32,5 gigaton (milyar ton) karbon salımı yapıldı ve atmosferdeki karbondioksit 412 ppm’e ulaştı. Bu rakam güvenli bir iklim için 350 ppm  olması gerekli ama şu an bu seviye 800 bin yılın en yüksek seviyesinde.

BUNU DA OKU:  Dünya Meteoroloji Örgütü: Atmosferdeki karbondioksit oranı 800.000 yıldır görülmeyen seviyeye ulaştı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği
Plastik farkındalığı artıyor: Pipetlerden sonra hedefte balonlar var

Doğumgünleri, düğünler, sünnet düğünleri... Balonlar her yerde. Havanızı indirmek gibi olmasın ama, balonlar doğaya bırakıldığı zaman çok büyük çevresel problemlere...

Kapat