İklim değişikliği sergisi: Hem eğlenceli, hem öğretici

Hem Eğlenceli Hem Öğretici “İklim Değişikliği” Sergisi İstanbul’da…

Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nin 2008 yılında New York’ta açtığı ve 237.000 kişi tarafından ziyaret edilen “İklim Değişikliği” sergisi, ArterTasarım ve REC Türkiye işbirliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Telekom ana sponsorluğunda 4 Ekim 2011 – 15 Ocak 2012 tarihleri arasında santralistanbul Ana Galeri’de yer alacak…

Kutup ayısından ölü bir mercana, anime kürelerden çeşitli interaktiflere yer verilerek geçmişle günümüzü gözler önüne seren “İklim Değişikliği” sergisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Telekom’un ana sponsorluğunda 4 Ekim 2011’de santralistanbul Ana Galeri’de açılıyor.

Doğa Koleji ve Unilever’in de hizmet ve bölüm sponsorluğunu üstlendiği sergi, temelde iklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda farkındalık yaratmak ve birey olarak yapılan davranışların kısa ve uzun vadede doğurduğu etkiler hakkında başta çocuklar ve aileler olmak üzere kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedefliyor.

21.yy’ın en karmaşık, önemli, bilimsel ve sosyal konusu hakkında bilgi veren “İklim Değişikliği” sergisi, her yaştan ziyaretçiye hitap ederken, gelecek nesiller için de iklim değisikliğinin sonuçlarını sunuyor. Tek bir çözümün olmadığına dikkat çeken sergi, ziyaretçilere kişisel, toplumsal ve devletlerarası eylemlerin bu soruna ne kadar etkili çözümler sunabileceğini gösteriyor.

santralistanbul Ana Galeri Binasının 1.katına yayılan ve 8 bölümden oluşan “İklim Değişikliği” sergisinde, 4 adet interaktif, 4 adet anime küre, 2 adet mini video gösterimi, 20 adet teşhir objesi yer alıyor.

ArterTasarım tarafından Türkiye’ye getirilen ve REC Türkiye’nin uygulama ortağı olduğu sergiye her iki kurum tarafından geliştirilen ilave bir bölüm eklenerek, Türkiye’den örneklere de yer verilecek. Ziyaretçiler, günümüzdeki iklim değişikliği, değişen atmosfer, buz, okyanus, kara ve yeni enerji geleceği ile ilgili detayları bu sergide bulabilecekler.

Ziyaretçiler sergiye girmeden önce, santralistanbul fuaye alanında oluşturulan ve tamamen STK’lara ayrılmış alanda çevre ve iklim değişikliği konularında Türkiye’de neler yapıldığını ve planlandığını STK’ların gözünden görme imkanı bulacaklar.ArterTasarım’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı Amerikan Doğal Tarih Müzesi, (AMNH) Amerika’nın en önemli müzelerinden birisi olup 1869’da New York’ta kuruldu. Kendi sergi ekibinin yanısıra, dünya çapında bilimsel kurumlarla işbirliği yaparak yılda 2 yeni sergi geliştirip, izleyiciyle buluşturuyor. Bir çoğu ödüllü olan sergiler, AMNH’ten sonra dünyanın önde gelen müzeleri, bilim merkezleri ve planateryumları tarafından sergilenmektedir.

BUNU DA OKU:  Bu hafta İstanbul'da gerçekleşecek 8 yeşil etkinlik

Sergi alanında oluşturulacak özel mekanlarda, serginin uygulama ortağı olan REC Türkiye, sergiye paralel atölye çalışmaları gerçekleştirecek.

Serginin Bölümleri;

Bölüm 1. Bu Duruma Nasıl Geldik?

Yanan fosil yakıtları henüz anlayamadığımız sonuçlar ile dünyamızı şekillendirdi. Sergi sanayi devriminden sonra dünyamızı yeniden şekillendiren teknolojik avantajların panoramik ilüstrasyonu ile açılıyor. Bu kolajın içinde kırmızı bir ışık çizgisi yıllar içinde atmosferde artan karbondioksiti grafik olarak temsil ediyor. Kömür madenlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış, 300 yıl öncesine ait su pompası olarak kullanılan Newcomen buhar makinası, 1900’lerden filament lamba ve 1977 Tandy TR-80 bilgisayar, devrimin başlangıcından örnekler sunuyor.

Bölüm 2. Günümüzde İklim Değişikliği

Sera gazları ısıyı tutar; daha sıcak bir gezegenin oluşmasına yol açar. Sergide yer alan, yerden yükselen bir tonluk kömür modeli, iki ay boyunca bir evin ortalama enerji

ihtiyacının karşılanmasını dramatik bir şekilde temsil ediyor. Sekiz dakikalık film “ Değişen İklim, Değişen Dünya” sera gazı etkilerini ve günümüzdeki küresel durumu

anlatıyor.

Bölüm 3. Fark Yaratmak

Enerji tasarrufunun ve daha az harcama yapmanın birçok yolu vardır. İnteraktif istasyonlar izleyiciye hayatlarında yapacakları ufak değişikliklerin gezegenimiz için büyük önemini gösteriyor. Karbon ayakizimizi nasıl küçültebileceğimizi gösteren bu bölüm evimizdeki ampülleri değiştirmek ya da daha az araba kullanmanın karbondioksit emilimini nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.

Bölüm 4. Değişen Atmosfer

Atmosfer ısınıyor ve biz etkilerini hissetmeye başlıyoruz. Katrina Kasırgası’nın ve

2003’deki Avrupa ısı dalgasının dramatik görüntüleri uçdeğerlerdeki hava durumunun insan hayatı üzerindeki etkilerini ziyaretçiye hatırlatıyor. Üç metrellik yağmur duvarı atmosferin ısınmaya devam etmesi durumunda oluşacak yoğun sağnak yağışın bir

tasvirini yapıyor. Bu olayların başka sebepleri olsa dahi, küresel ısınmanın fırtınalar, sel ve kuraklık gibi hava durumundaki trajik değişimlere sebep olduğu kanıtlanmıştır.

BUNU DA OKU:  Venedik Kanalı'ndaki devasa eller iklim değişikliğine karşı yükseliyor

Bölüm 5. Değişen Buz

Kutuplardaki buz eriyor ve etkisi küresel boyutlarda olacak. Manhattan adasının mimari modeli ziyaretçiye su seviyesinin yükselmesi durumunda adadaki yaşam koşullarının nasıl değişeceğinin örneğini sunuyor. Bu maket küresel ısınmadan ötürü Grönland ve Batı Antartik buzullarının erimesi sonucunda Dünya’da deniz kenarında yaşayan on kişiden birinin etkileneceğini öngören bilimadamların dramatik bir hatırlatmasıdır.

Bölüm 6. Değişen Okyanus

Okyanus, Dünya’nın iklimini düzenler. Yani, değişen okyanus değişen iklim demektir. Ziyaretçi “coral bleaching” kurbanı ölü bir beyaz mercan modeli ile karşılaşıyor. Bu ölü mercanın arkasındaki sağlıklı, renkli ve canlı resifler ısınan okyanusun tehlikesi hakkında uyarıyor ziyaretçiyi. Okyanuslar gezegenimizin etrafında ısıyı döndürerek iklimi kontrol etmede yardımcı olur ve atmosferdeki karbondioksidi yok eder. İnsanlar tarafından 200 yıldır salgılanan karbondioksidin %30’u okyanus tarafından emilmiştir ve okyanustaki asidifikasyonu arttırmıştır. Okyanustaki yükselen asit miktarı mercanlar, planktonlar ve diğer kabuklu organizmalar için yaşamı zorlaştırmıştır.

Bölüm 7. Değişen Kara

Kuraklık, sel ve yangınlar ekosistemin ve toplumların ıstırap çekmesine yol açar. Ziyaretçi, gerçek bir ağaç kesitindeki halkaları inceleyerek iklim değişikliğinin kanıtlarını çok net bir şekilde okuyabiliyor. Uzun süreli kuraklığın, yoğun yağmurun ve sıklığı artan yangınların sonuçlarını keşfedebiliyor. Bu bölümde yer alan dioramalar ise hayvanların ve bitkilerin iklim değişikliği sonucunda karşılaştıkları tehlikeleri gözler önüne seriyor. Ormanların azalması karbondioksidin artması ve oksijenin azalmasına sebep olur.

Bölüm 8. Yeni Enerji Geleceği

Enerji kaynaklarımızı temizlemek daha güvenilir bir iklim demektir. İklim değişikliği krizinin nasıl çözüleceğinin anlaşılabilmesi için sergi alternatif enerji kaynaklarının öncü örneklerini gözler önüne seriyor. Bu bölüm aynı zamanda alternatif enerji çözümlerinde birden fazla yöntem olduğuna dikkat çekiyor ve birden fazla çözümün dikkatlice kullanılmasından doğacak faydalardan bahsediyor. Enerji geleceğimizi tekrar düşünmek adlı dokuz dakikalık kısa filmde öncü iklim uzmanları gelecek on yıldaki iklim problemi ile nasıl başa çıkabileceğimizi anlatıyor.

BUNU DA OKU:  Yoksa birileri umut mu dedi?

Bölüm 9. Yerelleştirme

Serginin 8.bölümünden çıktığında ziyaretçileri bir takım süprizler bekliyor. Tam sergi bitiyor denirken Arter Tasarım tarafından tasarlanan ve REC Türkiye’nin içeriklerini temin ettiği 9.bölümde, sponsor firmalar üzerinden Türkiye’de firmaların iklim değişikliği ve küresel ısınma konularında hangi noktada olduğunu oldukça özel örneklemlerle deneyimlemek mümkün.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Ekoloji, Etkinlikler, İklim Değişikliği, Kent, Mimari, Yeşil alanlar
Hayat kadar gerçek

Kullanabildiğimiz su oranı düşükken onu iyi korumamız gerekiyor.

Kapat