İklim değişikliğine karşı iki güzel haber

2 Haziran’da, ABD tarihi bir kararla, enerji üretiminin sebep olduğu karbon salımlarının %30 oranında azaltılacağının haberini verdi. Dün ise dünyanın en büyük sera gazı salımı yapan ülkesi Çin, 2016’dan itibaren toplam sera gazı salımına limit getireceğini açıkladı.

2 – 3 Haziran 2014 tarihleri, iklim değişikliğine karşı iki büyük devletin oldukça önemli adımlar attığı iki gün olarak tarihe geçti. Amerika Birleşik Devletleri ile Çin’de yetkililer, peşpeşe, iklim değişikliğine karşı karbon salımlarını sınırlandıracaklarına dair taahhütte bulundu.

Öncelikle, Obama yönetimi tarihi bir kararla, enerji üretimi sebebiyle karbon salımlarının %30 oranında azaltılacağının haberini verdi. Buna göre, 2005 senesinde ABD’nin enerji santrallerinden gelen karbon salımı baz alındığında, 2030 senesinde yapılacak olan karbon salımı seviyesinin en az %30 oranında düşürülmesi bekleniyor. Tüm dünyada enerji santrallerinin yaptığı karbon salımları, tüm kategoriler arasında %40’lık pay ile lider. ABD’nin 2011 yılında enerji kullanımı için yaptığı karbon salımlarının, dünya çapındaki salımların %17’si olduğu düşünülünce, verilen kararın önemi daha kolay anlaşılıyor. Bunun yanında, verilen karar, dünyaca ünlü iklim aktivistlerinden Al Gore’a göre ABD’nin tarihinde iklim krizine karşı atılmış en önemli adım. Kömür lobicileriyse kararın ülkeyi yeni bir enerji krizine sürükleyeceği görüşünde.

Çin Halk Cumhuriyeti’nden gelen haber de aynı şekilde umut verici. Buna göre Çin 2016’dan itibaren, toplam sera gazı salımına tavan seviye getireceğini duyurdu. Son 20 yılda sera gazı salımını kat kat artıran Çin, 2006 yılından itibaren enerji ile ilgili CO2 salımında ve toplam salımlarda dünya liderliğini ABD’den aldı. Tarihinde ilk kez karbon salımını sınırlandıracağını açıklayan Çin hükümeti, karbon salımının toplam salım seviyesi ve salınan karbon yoğunluğunu kontrol ederek, iklim değişikliği ve hava kirliliğine karşı önemli bir adım attı.

BUNU DA OKU:  Sağlıklı beslenme için bir mutfağın 13 şartı

2012’de dünya sera gazı salımı sıralamasında Çin’in %29’luk payla birinci, ABD’ninse %15’lik payla ikinci sırada ikinci olması, verilen kararların önemini kanıtlar nitelikte. Kişi başına karbondioksit salımına göz atıldığında ise, farklı bir tablo göze çarpıyor. 2010’daki kişi başı CO2 salımı verilerine bakıldığında, Çin’in kişi başı CO2 salımının, ABD’nin kişi başı CO2 salımından oldukça aşağıda kaldığını ve Çin’in kişi başı CO2 salımının, AB ülkeleri ortalaması civarında olduğunu belirtmekte fayda var.

IPCC İklim Değikliği Raporu’nda karbon salımını azaltmaya yönelik bir politika geliştirmenin ancak enerji sektöründe yapılacak ciddi değişikliklerle olduğunun altını özellikle çiziyor. Kyoto Protokolü’nü imzalayan ülkelerin karbon salımlarına dair yasal bağlayıcılık getiren ilk dönem de sona erdi ve ikinci dönem için belirlenen karbon salımı seviyelerinin şu anda yasal bağlayıcılıkları yok. Yine de atmosferdeki CO2 seviyesinin rekor kırdığı, küresel iklim değişikliğine karşı öncü bir harekete cidden ihtiyaç duyulan bu dönemde ABD ile Çin’in karbon salımları hakkında yaptığı girişimlerin, başta kişi başı karbon salımı artışta olan ülkemiz olmak üzere, tüm ülkelere örnek olmasını diliyoruz.

Kaynaklar

1. http://www.theguardian.com/environment/2014/jun/02/obama-rules-coal-climate-change
2. http://www.theguardian.com/environment/2014/jun/03/china-pledges-limit-carbon-emissions
3. http://dotearth.blogs.nytimes.com/2013/02/27/a-fresh-look-at-chinas-long-march-on-energy-and-emissions
4. http://edgar.jrc.ec.europa.eu/news_docs/pbl-2013-trends-in-global-co2-emissions-2013-report-1148.pdf
5. http://www.eia.gov/cfapps/ipdbproject/iedindex3.cfm?tid=90&pid=44&aid=8
6. The Guardian Data Blog, CO2 Emissions by Country

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği, İyi haberler, Yenilenebilir Enerji
Yenilenebilir enerji doğayı yok eder mi?

Son sözü doğa söyleyecek.

Kapat