İklim değişikliğine karşı savaşan 5 sürdürülebilir şehir

Yüzyıllardır, şehirler sanat ve kültürün, ticaretin ve yaratıcı fikirlerin merkezinde oldu. Ama şehirlerin %90’ının bir su kaynağına kıyısı olduğunu düşünürsek, iklim değişikliği yüzünden sayısı artacak doğal felaketlerin en fazla etkilenecek noktalardan biri de gene şehirler oluyor.

Bununla beraber şehirlerde yaşayan insanların sayısı da giderek artıyor. 2050 yılına geldiğimiz zaman dünya nüfusunun 3’te ikisi şehirlerde yaşıyor olacak. Bu durumda iklim değişikliğinden kaynaklanan doğal felaketler hem hükümetlerin hem de ticari kurumları zorda bırakabilir.

TIKLAYIN: Dünyanın en sağlıklı 10 şehri

İyi haber ise şehirler aynı zamanda bu duruma karşı çözümler de üretiyor. İşte bu yüzden biz de dünyanın en sürdürülebilir 5 şehrine bakıp, ürettikleri çözümleri inceleyeceğiz.

1. Kopenhag, Danimarka

city-bikes-copenhagen-woco (1)

Kopenhag dünyanın en yeşil şehirlerinden biri sayılır. 2009 yılında alınan karar ile 2025 yılında dünyanın ilk karbon nötr başkenti olmayı hedefleyen Kopenhag, tüm şehirdeki binalar için oldukça verimli bir ısıtma ağı kurarak, geleneksel ısınma sistemlerine göre %70 oranında tasarruf ediyor.

Kopenhag aynı zamanda bisiklet otobanları ve toplu ulaşım ağları ile hem sera gazı salımını azaltıyor hem de şehirlilerin sağlığına pozitif etki yapıyor. bisiklet otobanları ile şehirde yaşayanların %45’i her gün bisiklet kullanmaya başlamış.

2. San Francisco, Kaliforniya, ABD

icrl201409012-04_300dpi (1)

Uber, Twitter, Airbnb gibi dünyanın en girişimci fikirlerini üreten teknoloji şirketlerinin bulunduğu bu şehir,bu yaratıcılığı şehir için de kullanıyor. Enerji verimliliği ve ulaşım planlama konularında gelişen teknolojiler San Francisco’yu sürdürülebilirlik ve temiz enerji konusunda liderliğe taşıyor.

Şehrin ulaşım ağında elektrikli hibrid otobüsleri, sıfır emisyon üreten hafif trenleri kullanmak mümkün. Bununla beraber kuraklık yaşayan Kaliforniya eyaletinde bulunan şehir, su kullanımını da ülke ortalamasının neredeyse yarısına azaltmış durumda.

Bu gibi tüketim azaltma, geri dönüşüm, kompost ve sürdürülebilir gıda gelişmeleri ile San Francisco 2020 yılında sıfır atık üreten bir şehir olmayı planlıyor.

BUNU DA OKU:  Büyük Menderes'teki kirlilik 1,5 milyon balığı telef etti

3. Vancouver, Kanada

zero-waste (1)

Vancouver iklim değişikliğine karşı ön sıralarda savaşan şehirlerden biri. 1990 yılında Kuzey Amerika’da iklim değişikliğine karşı uygulanması için bir rapor hazırlayan ilk şehirlerden biri olan Vancouver, 2020 yılı için de çevreci işler oluşturacak, kamusal sera gazlarını azaltacak ve şehirde çevreci binaların sayısını artıracak bir planı uygulamakta.

Bununla beraber 2050 yılında Vancouver %100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi planlıyor. Şehirdeki tüm enerji türlerini hedefleyen bu değişim, ısınma, soğutma ve ulaşım için harcanan enerji için de geçerli.

Şu an da Kuzey Amerika’nın en düşük sera gazı salımına sahip olan şehir, sıfır atık çalışmaları ile hem ticari kurumların hem de şehirde yaşayanların beraber çalışacağı bir sistem oluşturmuş.

4. Stockholm, İsveç

img33501-stockholm-city-from-a

Büyümükte olan bir şehir olan Stockholm, yeni gelenler ve doğa için iyi bir ev sahibi olmak için çalışıyor. 2010’da ilk “Avrupa Yeşil Başkenti” ödülünü kazana Stockholm, 2050 yılında fosil yakıtları kullanmayı bırakmayı hedefliyor.

Petrolden bölgesel ısınmaya geçen Stockholm, şehirdeki tüm binaların bağlanacağı merkezi ısıtma sistemi ile emisyonlarını azaltmayı planlıyor. Şu anda tüm binaların %80’inin ısıtma ve sıcak su ihtiyacı merkezi ısıtmadan karşılanmakta ve İsveç’in sera gazı salımını düşürmekte en büyük etken olarak kabul ediliyor.

Aynı zamanda Stockholm şehrinde yaşayanlar için iklim değişikliğine karşı aktif bir şekilde çalışmak oldukça önemli. Her 10 kişiden 8’i iklim değişikliğine karşı bigilenmenin ve aktif olarak eyleme geçmenin şehrin doğal bir parçası olması gerektiğini savunuyor.

5. Singapur

singapore_mass_rapid_transit_b

Her ne kadar küçük bir ada ülkesi olsa da 5 milyon nüfusu ile oldukça kalabalık sayılan şehir, Asya’nın en çevreci noktalarından birisi. Singapur, 2030 yılında enerji verimliliğini %35’e çıkarmayı, tüm binaların %80’inin yeşil sertifika almasını ve toplu taşıma noktalarına en fazla 10 dakika yürüyüş

BUNU DA OKU:  Yeni yasa hayvan haklarını hiçe sayıyor

Singapur aynı zamanda ulaşım konusunda da büyük değişimler yapmayı planlıyor. Kişi başına sahip olunabilecek araba sayısını sınırlayan Singapur, ulaşım sistemini çeşitlendirip genişleterek ve bisiklet kullanımını artırarak sera gazı salımını azaltmayı planlıyor.

Bizim de üyesi olduğumuz Climate Reality Project’in hazırladığı Cities100 raporundan alınan bu örnekler, 61 şehirden 100’den fazla sürdürülebilir çözüm sunuyor. Siz de rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, İklim Değişikliği, İyi haberler, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Teknoloji, Topluluklar, Yenilenebilir Enerji, Yeşil alanlar
Işıklarımızı gezegen için kapatıyoruz

Dünya Saati zamanı geldi. Bu Cumartesi 20:30 - 21:30 arasında iklim değişikliğine dikkat çekmek için tüm dünyayla birlikte ışıklarımızı kapatıyoruz....

Kapat