İstanbul Film Festivali’nin odağına doğayı alan 16 filmi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali 6-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl 37.’si düzenlenen festival kapsamında 12 günde, 18 bölümde, 43 ülkeden, 218 yönetmenin toplam 210 filmi gösterilecek. Festivalde yer alan, insanın doğa ile ilişkisine ışık tutan, sizlerin beğeneceğinizi düşündüğümüz 16 filmi listeledik.

FINDIKTAN SONRA
GONE WITH THE HAZELNUTS

  • Yönetmen: Ercan Kesal
  • TÜRKİYE / 2018 / DCP / Renkli / 40´ / Türkçe; İngilizce altyazılı


“İmeceden mevsimlik işçiye” bir köyün kapitalizmle imtihanı… Düzce’nin Çiçekpınar köyünde geçen film, 1930’lardan 2000’lere tarımsal emeğin nasıl değiştiğini, köyün toplumsal yapısının nasıl dönüştüğünü irdeliyor. Çiçekpınar köylüleri, fındıktan önce, kendilerine yeten, dayanışmacı, komünal bir toplumsal formda yaşıyordu. Fındıktan sonra ise herkesin kendi işinden sorumlu olduğu ve hiyerarşik olarak örgütlendiği bir toplumsal forma geçiş yapıldı. Minyatür bir pre-kapitalizmden kapitalizme geçiş hikâyesi olan Fındıktan Sonra, geçmişin işçi babalarının artık “patron” olmuş evlatlarının kendi mevsimlik işçilerine nasıl baktıklarına ve daha birçok duruma dair bir belgesel.

ZEHİRLİ KÖYLERE YOLCULUK
VIAJE A LOS PUEBLOS FUMIGADOS
A JOURNEY TO THE FUMIGATED TOWNS
  • Yönetmen: Fernando E. Solanas
  • ARJANTİN / 2018 / DCP / Renkli / 97´ / İspanyolca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Arjantinli militan sinemacı Fernando E. Solanas, bu kez ülkesinde sayısı hızlıca artarak kendi çapında bir endüstriye dönüşen soya fasulyesi tarlalarını merceği altına alıyor. Arjantin’de farklı bölgelerde endüstriyel tarım yapılan alanları ziyaret eden Solanas, tarım kimyasallarıyla zehirlenen bebeklerden çokuluslu tarım şirketlerinin yerinden ettiği küçük çiftçilere dek bu üretim tarzının ülkesinin hem toprakları hem de insanı için yıkıcı olduğunu gösteriyor. Berlin Film Festivali’nde özel bir seansta gösterilen Zehirli Köylere Yolculuk’ta Solanas yerli çiftçiler, doktorlar, uzmanlarla konuşuyor, hatta kendine kan testi de uygulatıyor; bir yandan da bu fasit daireyi kırmak için alternatifler araştırıyor.

AĞACIN ALTINDA
UNDIR TRÉNU
UNDER THE TREE
  • Yönetmen: Hafsteinn Gunnar Sigurdsson
  • İZLANDA, POLONYA, DANİMARKA, ALMANYA / 2017 / DCP / Renkli / 89´ / İzlandaca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Kuzeyli mizahını özleyenler, İzlanda’nın buz tutmuş kasabalarından birindeki düşman komşuları konu alan bu kara komediden büyük keyif alacaklar. Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde yapan filmin merkezinde bir ağaç var: Inga ile Baldvin’in bahçesindeki bu ağaç, Konrad ile Eybjorg’un bahçesine gölgesini düşürüyor ve bu basit anlaşmazlık önce saçmalığa, oradan da trajediye evriliyor. İzlanda’da kendini fazla göstermeyen güneş ve fazla bulunmayan ağaçlar yüzünden birçok kavga çıkmasından esinlenen yönetmen Sigurdsson, cephesi ev olan bir savaş filmi çekme niyetiyle yola çıkıyor.

TURTLE SHELLS
SCHİLDKRÖTEN PANZER
  • Yönetmen: Tuna Kaptan
  • ALMANYA / 2017 / DCP / Renkli / 30´ / Almanca, İngilizce, Arapça; Türkçe, İngilizce altyazılı

Avrupa Hayvan Hakları yasaları, Alman Silahlı Kuvvetleri dış müdahale ekipleri ve kabuğunda Suriyeli muhaliflerin bayrağı çizilmiş, el konulan bir kaplumbağa… Münih’te, Doktor Markus Baur’un müdürlüğünü yürüttüğü bir sürüngen kurtarma merkezinde bu üçünün yolları kesişir. Alman bir ordu uzmanı, tehlikeli sürüngenlerle mücadele eğitimi almaktadır: Sakin kalmalı, hayvanı yakalayıp etkisiz hale getirmelidir. Bir yanda Doktor Baur, kaplumbağanın Suriyeli sahibine Avrupa türlerin korunması yasaları uyarınca hayvanını geri alamayacağını haber verir. Konuya farklı açılardan yaklaşan film, camdan kafesler arasında hayvan, insan ve savaş arasındaki bağlantıları keşfetmeye çalışıyor.

BUNU DA OKU:  Kömürün bedeli
ÇİĞ SÜT
PETIT PAYSAN 
BLOODY MILK
  • Yönetmen: Hubert Charuel
  • FRANSA / 2017 / DCP / Renkli / 90´ / Fransızca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Tansiyonu ince ince yükselten tarzıyla Fransız yönetmen Hubert Charuel büyük tarım şirketlerinin karşısında ezilen küçük çiftçilerin ayakta kalma mücadelesini akıllıca yazılmış bir senaryo ve doğal bir sinema diliyle anlatıyor. 30’lu yaşlarında kendi halinde bir adam olan Pierre’in küçük bir mandırası vardır. İneklerinden biri et yiyen bir virüse yakalanınca zaten kıt kanaat geçinen Pierre, yetkililer durumu öğrenip bütün sürüsünü imha etmeden hasta ineğini gizlice kendisi öldürür ve gömer. Ancak, durumu saklaması kolay olmayacaktır. Cannes Eleştirmenler Haftası bölümünde özel bir gösterimde dünya prömiyerini yapan Çiğ Süt, Hubert Charuel’in ilk uzun metrajlı filmi.

VEDASIZ
SANS ADIEU
NO FAREWELLS
  • Yönetmen: Christophe Agou
  • FRANSA / 2017 / DCP / Renkli / 99´ / Fransızca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Teknolojinin ve durmak bilmeyen makineleşmenin belki de o kadar iyi bir şey olmadığına dair sorular soran Vedasız Fransa’nın Forez dağlarındaki köylülerin kendince huzurlu yaşamını gözlemliyor. Çiftliğinde yaşayan, tüketici toplumuna karşı durmaya çalışan 75 yaşında Claudette ile köydeki komşularının günlük rutinlerini konu alan film, bir yandan kaybolmakta olan bu kültüre, yaşam tarzına ve küçük çiftçilere ağıt yakıyor bir yandan da hafıza, zamanın geçişi ve yalnızlığa dair bir zihin egzersizi sunuyor. İlk gösterimini Cannes Film Festivali’nin bağımsız sinema bölümü ACID’de yapan Vedasız’ın yönetmeni fotoğrafçı Christophe Agou, Eylül 2017’de, film henüz post-prodüksiyon aşamasındayken hayatını kaybetti. Filmin müzikleri Tindersticks’in solisti Stuart A. Staples’a ait.

RYUICHI SAKAMOTO: CODA 
  • Yönetmen: Stephen Nomura Schible
  • ABD, JAPONYA / 2017 / DCP / Renkli / 102´ / Japonca, İngilizce; Türkçe, İngilizce altyazılı

Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yarışma dışı yapan bu ilginç belgeselin tek kahramanı var: Çağımızın en önemli sanatçılarından, kariyeri 40 yılı aşan, tekno-pop alanından Oscar ödüllü film müziklerine yıldızlığı tartışılmaz müzisyen Ryuichi Sakamoto. Bu benzersiz müzisyenin yaşam öyküsü de tıpkı müziği gibi farklı yolları izliyor. Japonya’yı sarsan Fukuşima felaketinden sonra Sakamoto, ülkesinde nükleer enerjiye karşı toplumsal hareketin yüzlerinden biri olmayı seçti. Kanser hastalığının ardından yeniden müziğe dönen sanatçı, yaşama bakışını değiştiren bu deneyimle yepyeni bir başyapıta imza attı. Çekimleri 2012’de, deprem, tsunami ve nükleer felaketin acıları henüz tazeyken başlayan bu film, hem sanatçı hem de sosyal farkındalığı yüksek bir insan olarak Sakamoto’nun çok özel bir portresini çiziyor.

KÖRFEZ
THE GULF
  • Yönetmen: Emre Yeksan
  • TÜRKİYE, ALMANYA, YUNANİSTAN / 2017 / DCP / Renkli / 110´ / Türkçe; İngilizce altyazılı

– 2017 ADANA Jüri Özel Ödülü

BUNU DA OKU:  Çevre kampanyalarını seviyorsanız...

Körfez, eşinden yeni boşanmış otuzlu yaşlarındaki Selim’in, İstanbul’dan İzmir’e, ailesinin yanına dönüşünü ve sonrasında yaşadığı değişimi, şehri yaşanamaz hale getiren bir çevre felaketi üzerinden anlatıyor. Selim, yıllar sonra geri döndüğü İzmir’de her geçen gün eski hayatından izlerle karşılaşır; yeni bir dünyanın keşfine dalar. Bu sırada, körfezde gerçekleşen bir kaza şehirdeki hayatı derinden sarsacaktır. Körfez, her şeyden vazgeçtiğimiz bir anda yepyeni ihtimallerin doğabileceğini hatırlatıyor.

MAKALA
MAKALA
  • Yönetmen: Emmanuel Gras
  • FRANSA / 2017 / DCP / Renkli / 96´ / Fransızca, Swahili; Türkçe, İngilizce altyazılı

Prömiyerini yaptığı Cannes Eleştirmenler Haftası bölümünden büyük ödülle dönen Makala, Gus Van Sant’in Gerry, Bela Tarr’ın Torino Atı’ndan esinleniyor ve neredeyse şiirsel bir sadelikle, hayatını kömür yapıp satmakla kazanan genç bir adamı izliyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin güneyinde, aşırı yoğun kömür imalatı yüzünden bitki örtüsüyle hayvan nüfusu neredeyse tükenmiş olan bir bölgede geçiyor Makala. Ailesini geçindirmek için elinden tek gelen, odun kömürü yapmak olan Kabwita, yaptığı kömürü satmak üzere tehlike dolu yollara düşüyor. Swahili dilinde “odun kömürü” anlamına gelen Makala’nın yönetmeni Emmanuel Gras, 2012 tarihli belgeseli Bovines / Büyükbaş ile tanınıyor.

BUĞDAY
GRAIN
  • Yönetmen: Semih Kaplanoğlu
  • TÜRKİYE, ALMANYA, FRANSA, İSVEÇ, KATAR / 2017 / DCP / Siyah-Beyaz / 128´ / İngilizce; Türkçe altyazılı

Yakın ve belirsiz bir gelecekte iki adam… Tohum genetiği konusunda uzman Prof. Erol Erin ile parlak kariyerini ve bildiği her şeyi terk etmiş olan bilim adamı Cemil Akman dünyanın ‘Ölü Topraklar’ olarak adlandırılan bölgesinde neyin peşindedirler?

GÜVERCİN
THE PIGEON
  • Yönetmen: Banu Sıvacı
  • TÜRKİYE / 2018 / DCP / Renkli / 78´ / Türkçe; İngilizce altyazılı

Yusuf, Adana’nın kenar mahallelerinden birinde, ağabeyi ve ablasıyla birlikte yaşayan bir gençtir. Oturdukları evin çatısında, ölen babasından kalan güvercinlerini tutkuyla besleyip eğitmektedir. Yusuf, Maverdi adını verdiği dişi güverciniyle özel bir bağ kurmuştur. Ağabeyi Yusuf’a, çalışması ve para kazanması konusunda baskı yapar. Kuşlarından başka bir dünyayı tanımayan Yusuf, çalışma hayatı ve mahallesinin gerçekleriyle yüzleşir.

KARANLIKLAR VADİSİ
SKYGGENES DAL
VALLEY OF SHADOWS
  • Yönetmen: Jonas Matzow Gulbrandsen
  • NORVEÇ / 2017 / DCP / Renkli / 91´ / Norveççe; Türkçe, İngilizce altyazılı

İlk gösterimini Toronto Film Festivali’nde yapan Karanlıklar Vadisi, İskandinav masallarından esinlenen yeni nesil gotik bir film. Filmin küçük kahramanı Aslak, yalnız annesiyle hayatını sürdürmeye çalışan bir çocuktur. Civardan bazı hayvanların öldürüldüğü haberleri gelir. Bu katliamı gerçekte neyin yaptığını öğrenmek isteyen Aslak, bir gün kaybolan köpeğinin peşinden ormanın derinliklerine dalar. Çekimlerini 35mm filmle yaptığı ilk filminde yönetmen Jonas Matzow Gulbrandsen, Nordik efsanelerini anımsatan nefes kesici görüntüleri Krzysztof Kieslowski’nin vazgeçemediği Zbigniew Preisner’in film için bestelediği müzikle birleştiriyor ve çocukluk korkularının gizemli tedirginliğini perdeye taşıyor.

KUZGUNLAR
KORPARNA
RAVENS
  • Yönetmen: Jens Assur
  • İSVEÇ / 2017 / DCP / Renkli / 107´ / İsveççe; Türkçe, İngilizce altyazılı

İsveçli ödüllü fotoğrafçı ve yönetmen Jens Assur’un Tomas Bannerhed’in kitabından uyarladığı ilk uzun metraj denemesi Kuzgunlar 70’li yıllarda geçiyor ve çiftlik hayatına sarsıcı bir bakış atıyor. Geçim sıkıntısı çeken çiftçi Agne, İsveç kırsalında ergenlik dönemindeki oğlu Klas ve karısı Gard’la yaşamaktadır. Bütün hayatı mücadeleyle geçen Agne artık çiftliğin sorumluluğunu yavaş yavaş Klas’a bırakmak istemektedir, oysa Klas’ın kendisi için gelecek hayalleri farklıdır. Birer tablo gibi şahane kadrajlarıyla zihninizde yer edecek, baş döndürücü bir görselliğe sahip olan Kuzgunlar hayatı boyunca istemediği bir işi yapmanın, insanın ruhunu nasıl tarumar ettiğini anlatan dokunaklı bir film.

BUNU DA OKU:  Organik tarım yapan komünist başkan, belediyeyi yine kâra geçirdi
ÖLDÜRÜCÜ
ARMOMURHAAJA
EUTHANIZER
  • Yönetmen: Teemu Nikki
  • FİNLANDİYA / 2017 / DCP / Renkli / 85´ / Fince; Türkçe, İngilizce altyazılı

Hayvanları delicesine seven, asosyal, hatta düpedüz psikopat Veijo, Finlandiya’da rengi solmuş, tatsız bir orman köyünde, sahiplerinin talebiyle hasta ya da yaşlı ev hayvanlarını öldürmektedir. Hayvanlara duyduğu sevgi insanlara sevgisini aşıp, bir de güzel bir hemşireyle tanışınca Veijo çizgiyi aşar. Ruh hali ve estetik yaklaşımıyla ilham bulduğu John Carpenter ile Kirli Harry filmleri arasında bir yerde duran Öldürücü, B-filmlerinden ödünç sivri kara mizahıyla hem rahatsız ediyor hem de güldürüyor. Çocukluğu bir domuz çiftliğinde VHS kasetler arasında geçen alaylı yönetmen Teemu Nikki’nin bu üçüncü uzun metrajlı filmi, dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yaptı.

NAMME
  • Yönetmen: Zaza Khalvashi
  • GÜRCİSTAN, LİTVANYA / 2017 / DCP / Renkli / 91´ / Gürcüce; Türkçe, İngilizce altyazılı

Gürcistan dağlarında yaşayan Ali yüzlerce yıllık aile geleneğini devam ettiren yaşlı bir şifacıdır. Üç oğlunun bu taraklarda hiç bezi yoktur ama o, kızı Namme’nin meşaleyi devralacağına inanmaktadır. Ali’nin şifa dağıtmak için suyunu kullandığı tarihi kaynak ise yakınlarda kurulan barajın tehdidi altındadır. Günden güne kuruyan kaynağı canlandırmak için bir kurban vermek gerekmektedir. Taşra yaşantısına ağıt niteliğindeki, muhteşem manzaralarla bezeli bu çocukluktan yetişkinliğe geçiş hikâyesi, hızla yitip gitmekte olan bir hayat tarzına tanıklık etmenin iç burkan hüznünü taşırken binlerce yıldır süregelen bir ikileme, gençlerin büyüklerinin izinden gidip gitmemelerine dair sevecen bir bakış açısı sunuyor.

KÖPEK ADASI
ISLE OF DOGS
  • Yönetmen: Wes Anderson
  • İNGİLTERE, ALMANYA / 2018 / DCP / Renkli / 101´ / İngilizce, Japonca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Oyuncak gibi setlerin, görsel zenginliğin, masalsı hikâyelerin ustası Wes Anderson’ın Berlin Film Festivali’nin açılışında gösterilen son filmi Köpek Adası, Japonya’da geçen bir animasyon. Seslendirme kadrosu birçok yıldız barındıran filmin kahramanı, Atari adında 12 yaşında bir çocuk. Yaşadığı Megasaki kentinin bütün köpekleri bir çöplük adasına sürülünce Atari uçan bir araca atlayıp bu adada kendi köpeğini aramaya başlar. Gerisi Wes Anderson’ın sınırsız hayal gücünün yansıması olan aksiyon, macera ve duygu dolu, çocuklarla köpeklerin kahraman olduğu epik bir masal.

Not: Tanıtım metin ve görselleri İstanbul Film Festivali internet sitesinden alınmıştır.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Eğitim, Ekoloji, Etkinlikler, Hayat, Hayvanlar, İklim Değişikliği, Kent, Mercek, Sanat ve Tasarım, Yenilenebilir Enerji, Yeşil alanlar
Enginar Festivali 27-29 Nisan’da Urla’da

Urla Belediyesi-İzmir Büyükşehir Belediyesi-İzmir Ekonomi Üniversitesi & Urla'ya Gönül Verenler tarafından düzenlenen 4. Urla Enginar Festivali nisanın son hafta sonunda...

Kapat