Konserve yapmanın altı püf noktası

Son birkaç senedir konserve yapıyorum. Ailem de bunu yapmamı çok seviyor çünkü kış ortasında canımız çekerse şeftali yiyebiliyor, yaz domateslerimizden kullanabiliyoruz. Hiçbir market ziyareti yapmaya gerek kalmadan, işlenmiş paketlerden uzak durabiliyor ve mevsiminde toplanmış sebze-meyvelerden yararlanabiliyoruz.

Kendi jenerasyonuma bakınca evde konserve yapmayı artık daha fazla kimsenin ilgi alanına girdiğini fark ediyorum ve bu beni mutlu ediyor çünkü bu daha sürdürülebilir bir hayata yakınlaştığımızı gösteriyor. Daha önceleri ‘eskilerin işi’ olarak görülen bu pratik işlem günümüzde haklı popüleritesini geri kazanıyor.

Taze gıdayı daha sonra tüketmek üzere saklama işleminin ayrı bir zevki var bence. Konserve rafıma her eklediğim rengarenk kavanoz bana uğraşlarımın karşılığını veriyor. Çok uzun bir işlem gibi görünse de, kışın ortasında organik, ev yapımı konservenizi kilerden almak kadar zevkli bir şey olamaz. Zaman içinde yaptığım (ve, evet, atmak zorunda kaldığım onlarca kavanoz) bana konserveleme işlemi ile ilgili birçok şey öğretti. Daha önce hiç konserve yapmamış olmanızın hiç önemi yok, eğer tavsiyelerimi takip ederseniz, daha başarılı olacağından emin olabilirsiniz.

1- Temiz bir mutfakla işe başlayın
Temiz bir mutfağın önemini göz ardı etmemek en doğrusu. Ben çalışma alanımın temiz olmasına önem veririm çünkü hem düzenli olabiliyorum hem de özellikle konserve yaparken doğabilecek bakteri tehlikesinden de uzak hissediyorum kendimi. Eğer süreçten siz de zevk almak istiyorsanız ilk tavsiyem temiz ve düzenli bir mutfak olacak.

2- Düzenli kalın
Temiz bir mutfak zaten düzeni getirdiğinden dert edeceğiniz bir konu yok. Konserve işlemine başlamadan önce ihtiyaç duyacağınız yeterli sayıda konserve kavanozu, kapak, gerekiyorsa huni, havlu ve tutacaklarınızın elinizin altında olduğuna emin olun. Tarifinizi iyice okuduktan sonra araçlarınızı sıraya koymakta fayda var.

BUNU DA OKU:  İzmirliyiz diyorsak bir bildiğimiz var!

3- Zamanınızı geniş tutun
Konserve yapma sürecinizi kısıtlı tutmamanızı tavsiye ederim çünkü bu işlem tahmin ettiğinizden daha uzun sürebilir. Eğer konservelenecek çok ürünüm varsa elimde, o zaman bütün günümü o işe adamayı daha uygun buluyorum her defasında. Çok az kere tüm günümü aldı bu işlemler ancak o arta kalan zaman da size süpriz olur.

4- Tarifi adım adım uygulayın
İtiraf etmeliyim ki bazen tariflerdeki direktifler bana kurallardan daha çok tavsiyelermiş gibi geliyor. Kurallar biraz bükmeyi seven biri olarak konserve yaparken kurallardan dışarı çıkamıyorsunuz. Bir tarif size zaman ve konservenin üzerinde bırakmanız gereken boşluğu söylüyorsa bunlara mutlaka uyun. Emin olun, hatalarımdan öğrendiğim şeyler bunlar.

5- Konserve partisi verin
Hazırlık süreci tek başına iken bazen çekilmez bir hal alabiliyor dolayısı ile bir kaç kişi beraber yaparak bunu daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Arkadaşlarınızı davet edin ve evin mis gibi kokmasına hep beraber şahit olun. İlk kez yapıyorsanız yanınızda deneyimli birinin olması her zaman oldukça işe yarıyor.

6- Deneyim uzmanlığı getirir
Konserveleme sırasında bir kere veya iki kere hata yapacağınızdan emin olun. Yılmayın ve hatalarınızdan ders alın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler, Yeme İçme
Fast Food sektöründen korkulur

Burger zincilerinde etin nasıl hazırlandığını duyunca içiniz ürperecek.

Kapat