Yeşil olmayı büyüklerinizden öğrenin

Her zaman söylerim büyükannelerimiz kadar “yeşil” olamıyoruz diye. Ne de olsa büyük savaşlar görmüşlerdi, zorluk, açlık nedir biliyorlardı. Tüketmenin zevkine alıştığımız zamanların çok öncesiydi onlarınki.

Karbon ayak izleri bizimkilerin yanında bebeklerinki kadar küçük kalırdı, daha az su, petrol kullanırlardı ve ithalat nerede ise olmadığından yerli malı tüketirlerdi. Günümüzde gelecekte daha iyi bir gezegen uğruna yapmak istediklerimize karşın, onlar fazla tüketmeyi bilmezlerdi, onlarınki gereklilikten dolayı yaşam tarzları olmuştu. Hem cüzdanımıza, hem çevreye olumlu etkileri açısından onlardan almamız gereken dersler olduğuna hep inandım.

Şişe suyu hayatınızdan atın
Küçükken çok iyi hatırlıyorum, büyük annemin mutfağında topraktan yapılmış, içi sırlı büyük bir testinin içinde sururdu suyumuz. Yazın bile soğuktu oradan çıkan su. Musluktan gelen suyu testide biriktirerek suyu orada arıtmış olurlardı. Böylelikle suyu hem sağlıklı hem de bedava içerlerdi. Sizin de bunu yapmamanız için bir sebep yok, üstelik şimdi çeşitli arıtma üniteleri de mevcut. Şişe suya para vermek hiç de akıllıca değil. Üstelik bir de şişelenmiş suyun çevreye ve sağlığınıza getirdiği zararları düşününce…

Çamaşırlarınızı ipe asın
Evlerimizde kurutucular yerlerini almadan çok önceleri büyük anneler güneşli günlerde, balkonlarında, bahçelerinde hatta tahta çubuklarla pencerelerinin önlerinde uzattıkları iplere, mandallarla asarlardı çamaşırlarını. Hiç bir harcama, bakım ve karbon ayakizine sebep olmayan bu işlem için Wall Street Journal, “Eğer çevresel etkileri azaltmak istiyorsanız yapabileceğiniz en önemli şey, çamaşır kurutucusundan kurtulmak olacaktır.” Bir evin ortalama bir yük çamaşır kurutucu karbon ayak izi iki kilo karbondiyoksite yaklaşıyor.

Kendi bahçenizde yetiştirin
Evinizin önündeki bahçe, balkon ve hatta saksılarda büyükanneniz gibi yetiştirebileceğiniz sebze, meyve veya baharatlarınız için tohum veya fide seçerken organik olmalarına özen gösterin. Ne kadar çok organik yetiştirirseniz o kadar sağlıklı menüler hazırlayabilirsiniz ailenize. Belki benim gibi bahçede yetiştirdiklerinizle kendinize özgü bir tarif geliştirirsiniz. Herkes bundan bahsediyor olacak, emin olabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Hangi güneş kremini kullanmalı?

Yağmur suyu toplayın
Benim çocukluk yıllarımda su da elektrik de sık sık ve uzun saatler boyunca kesilirdi. Oysa yağmur yağarken elbette susuz kalmak söz konusu değildi. Evinizde yağmur suyu biriktireceğiniz bir varil su faturalarınız konusunda da cüzdanınızı hafifletecektir. Yağmur suyu biriktirmek için hazır varillerde satılıyor dilerseniz.

Evinizden beslenin
Eski jenerasyonlar için dışarıda yemek yemek lükstü. Sadece doğum günleri, özel kutlamalar için dışarıda yemek yenirdi. Şimdi ise çalışan bir bekarın ortalama dışarıda yediği yemek haftada dört güne, harcaması ise yıllık 5.000TL’ye yaklaşmış. Siparişlerle gelen yemeklerin yanındaki mendil, plastik çatal-bıçak ise sıradışı bir kirliliğe sebep oluyor. Fiyatları kıyasladığınızda evinizde hazırladığınız yemekleri okula veya ofise giderken yanınıza almanız yine cüzdanınıza büyük bir rahatlama sağlayacak. Sefertası modasının geri geldiğini görmek istiyoruz artık!

Ailenizle oyun zamanı ayırın
Büyükannemle hep kağıt oyunları, domino, mikado veya tavla oynadığımı hatırlıyorum. Evde beraber olduğumuz sürelerde hem günlük hayatta yaşadıklarımızı ailemizle konuşmak için hem de eğlenceli bir zaman geçirmenin en güzel yollarından biri idi bu. Çevreye ve cüzdana zarar Wii, Nintendo veya Xbox oyunlarının tersine saatlerce ailece oynadığımız oyunlar bize güzel anılar olarak kaldı.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Hayat, Kişisel Bakım, Yeme İçme
Konserve yapmanın altı püf noktası

Konserveyle işlenmiş ürünlerden uzak durun ve mevsiminde yiyin.

Kapat