Leonardo DiCaprio, Hamburger ve Yatırım Dünyası Gözünden İklim Krizi

Leonardo DiCaprio’nun oynadığı Catch Me If You Can (Sıkıysa Yakala) filminde hatırda kalan bir hikaye anlatılır. İki küçük fare bir kova sütün icine düşerler. Bir tanesi hareket etmez ve hemen boğulur. İkincisi çırpınır, uğraşır, bir oraya bir buraya kulaç atar, sürekli debelenir, savaşır, en sonunda da süt çırpıla çırpıla tereyağına dӧnüşür ve fare pıt pıt yürüyerek kovadan çıkmasını başarır.

DiCaprio iklim krizi üzerinde uzun yıllardır harıl harıl çalışan ünlülerden. Henüz 1998 senesinde kendi isimli çevre vakfını kurmasından bu yana birlikte çalıştığı yӧnetim kurulları ve çevre projesi desteklerinin yanısıra Birleşmiş Milletler ile birlikte de yürüttüğü çalışmalar ve konuşmalarıyla tam bir çevre aktivisti olmuş durumda. The Revenant (Diriliş) filmiyle sonunda kazandığı En İyi Oyuncu Oscar ӧdülü (ben The Wolf of Wall Street’teki performansına verirdim ama o ayrı bir yazının konusu) konuşmasını seyrederseniz veya sosyal medya hesaplarını takip ederseniz konulara hakimiyet ve hassasiyetini gӧrebileceksiniz.

Geçen hafta DiCaprio yaptığı iki tane yeni yatırım ile gündeme geldi: Mosa Meat ve Aleph Farms. 2016’da kurulan Hollandalı Mosa Meat de 2017’de kurulan İsrailli Aleph Farms da hayvan hücreleriyle hayvanları kesip ӧldürmeden laboratuvarda et üretme teknolojileri üzerinde çalışıyorlar. Mosa Meat laboratuvarda üretilmiş hamburgerini, Aleph Farms da laboratuvarda üretilmiş bifteğini 2022 yılında piyasaya sürmeyi hedefliyor. Mosa Meat’in yatırımcıları arasında Blue Horizon, M Ventures, Bell Food Group, Nutreco, Lowercarbon Capital ve Mitsubishi Corporation var. Aleph Farms’ın yatırımcıları arasında L.Catterton, DisruptAD (ADQ), BRF, Thai Union ve Cargill var. Şimdi bu listelere yatırımcı ve danışman olarak DiCaprio da eklendi.

Toplam global karbon ve benzeri emisyonların dӧrtte bir kadarı gıda sektӧründen geldiği icin iklim krizine bakışta gıda sektӧrünün ӧnemi ortada. Gıda sektӧrü emisyonlarına en büyük katkı çiftlik hayvanlarına yer açmak icin kesilen ağaçlar yüzünden oluyor. Sığır büyük bir hayvan olduğundan en çok ona yer açarken ağaç kesmek gerekiyor, ayrıca sığır metan ürettiğinden ve metan da atmosferde karbondiyoksitten daha az kalmasına rağmen çok daha kuvvetli bir seragazı olduğundan iklim krizinde yediğimiz hamburger ve bifteklerin rolü çok büyük. Gezegenimiz iklim kriziyle savaşırken ӧzellikle büyükbaş kırmızı et tüketim miktarının çok ciddi ӧlçülerde azalması gerekiyor. 

İşte yatırım dünyası tam da burada bir fırsat gӧrmekte. 2009’da Kaliforniya’da kurulan Beyond Meat ve 2011’de yine Kaliforniya’da kurulan Impossible Foods bitki bazlı hamburger ve etlerin ӧncülerinden. Impossible Foods kurulduğundan beri USD 1.5 milyara yakın finansman buldu, yatırımcıları arasında Coatue, Bill Gates, Google Ventures, Horizons Ventures, Khosla Ventures, Mirae Asset Global Investments, Open Philanthropy Project, Sailing Capital, Temasek, Blue Horizon, UBS ve Viking Global Investors var. İki şirketin de yatırımcıları arasında Bill Gates de var. Beyond Meat 2019’da halka açıldı ve pandemi sürecinde hisse fiyatı epey düşmüş olmasına rağmen şu anda yaklaşık USD 7 milyardan değer buluyor. Bu firma değeri cironun 15x çarpanı anlamına geliyor. Örneğin Amazon’un firma değerinin 4x ciro veya Google’ın firma değerinin 8x ciro olduğunu gӧz ӧnünde bulundurursak yatırımcıların Beyond Foods’da ne kadar daha çok büyüme potansiyeli gӧrdüklerini çıkartabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

DiCaprio’nun kovaya düşen fareler arasından hangisi olduğunu kestirebiliyoruz. İklim krizi karşısında artık hareketsiz kalırsak ӧbür fare gibi boğulacağımızı da biliyoruz. Debelenme ve savaşmanın yolları arasında aktivizmin bir yeri olduğu gibi yatırımın da ӧnemli bir yeri var. Impossible Foods da, başarılı olurlarsa Mosa Meat ve Aleph Farms da ileride halka açılma ihtimali yüksek şirketler. Erken yatırım yapan DiCaprio ve Gates gibi yatırımcılar bu halka açılmalar ve sonrasında yatırımlarını katbekat geri alabilirler. Bu influencer diyebileceğimiz yatırımcıların mutlaka medyada ilgi gӧrecek başarısını gӧren irili ufaklı başka yatırımcılar da bu sektӧre yatırım miktarlarını arttırabilirler. Bir yandan da yatırımcılardan toparlamış oldukları paralarla yeni fabrikalar açan ve yeni ülkelere yayılan bu şirketler hepimize, çevreye korkunç zarar veren ve iklim krizinin ӧnde gelen sebeplerinden sığır etinden degil, bitki bazlı veya fabrikada üretilmiş etten hamburgerleri afiyetle yedirecekler. Bӧyle başarılı yatırım hikayeleri bir yandan iklim krizine karşı savaşırken bir yandan da sağlıklı bir yatırım ekosisteminin var olabileceğini gӧsteriyor. Y

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Yalın Karadoğan

Doğasever, amatӧr doğal hayat gӧzlemcisi, ara-sıra yazar, Londra’da sivil toplum kuruluşu Turkey Mozaik Foundation kurucularından, private equity yatırımcısı.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Genel, Gıda, Gıda Gündemi
Filmekimi programından ilginizi çekeceğini düşündüğümüz 5 film

Filmekimi geri döndü! Bu yıl 8-17 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek programdan Yeşilist okurlarının ilgisini çekeceğini düşündüğümüz 5 film seçtik.

Kapat