Maçka Parkı’nda yeniden başlayan tünel projesine çevrecilerden tepki: İstanbul’un altı delik deşik olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülen Dolmabahçe-Levazım tüneli projesi kapsamında daha önce büyük bölümü alüminyum plakalarla kapatılan Maçka Parkı’nda geçtiğimiz günlerde de ağaç sökme işlemlerine başlanmıştı.

2019’da tamamlanması beklenen tünel kapsamında Maçka Parkı’nın bir kısmı çitlerle çevrilerek içindeki koşu parkuru yayalara kapatılmış, geçtiğimiz yıl Şişli belediyesi ‘tünelin giriş çıkışlarıyla ve izlediği güzergâhla, parkın üzerindeki ağaç ve bitki örtüsü ve fonksiyon alanlarının önemli ölçüde zarar göreceği’ gerekçesiyle tünel inşaatına itiraz etmişti.

Gelen şikayetler üzerine projenin imar planı değiştirilerek tünelin girişi parktan başka bir noktaya alınmış, ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi Maçka Parkı’nı tehdit eden tünele itirazı projenin İstanbul trafiği için önemli olduğunu gerekçe göstererek reddetmişti.

Parklar “boş alan” olarak görülüyor

Kamuoyunda yapılan değişikliğin ‘Park kurtuldu’ algısı yaratması üzerine Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi,  hem itirazları boşa düşürmek için hem de tepkileri absorbe etmek üzere ‘Yeni plan yaptık’ dediğini ve tünel çıkış noktası, bağlantı ve ring yoluyla parkın hala tehdit altında bulunduğunu kaydetmişti.

Artı Gerçek’te yayınlanan köşe yazısında, Pelin Cengiz yüksek kamulaştırma bedelleri ödememek için, muktedir gözünde “boş alan” olarak görülen parklara göz dikildiğini savunuyor. Maçka Parkı’nın, projenin devreye girmesiyle önemli bir kavşak noktası haline geleceğini ve git gide doğal park dokusunu kaybedeceğini belirten Cengiz, zamanla etrafında oluşacak betonlaşma baskısıyla parkın yok olacağını öngörüyor.

Cengiz çevre ve yaşam savunucularının duruşunun arkasında,kent dokusuna, kent mimarisine aykırı, zaten sayılı miktarda olan kent içi bir parkın yok edilmesine, toplu taşıma yerine yeni araç trafiği yaratacak bir projeye karşı olma durumu var olduğunu belirtiyor.

Dava süreci devam ediyor

Yeniden başlayan proje sonrası ise çevre ve yaşam savunucuları dün Maçka Parkı’nda buluşarak bir açıklama yaptı. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, düzeltilmiş planlardan sonra da Şehir Plancıları olarak planı dava ettiklerini ve davanın hala devam ettiğini hatırlattı.

BUNU DA OKU:  Anarşist vejiler buraya!

Yapıcı, buradaki işlemi de bildirerek durdurma kararı için girişimde bulunacaklarını, İstanbul’un ulaşım planında olmayan bu müdahalelerin ve belediyelerin kararlarını tekrar gözden geçirmeleri gerektiğini savundu.

Çok sayıda sivil polis ve çevik kuvvetin bulunduğu parkta ‘Maçka Parkı Hepimizin’ grubunun basın açıklaması inşaat mühendisi Ersin Kiriş okudu.

Açıklamada geçen seneden bu yana kent ve yaşam savunucularının mücadele ettiği Maçka Parkı’na yapılmak istenen tünel projesinin, Maçka Parkı’nı Dolmabahçe-Levazım-Armutlu- Ayazağa tünellerinin Dolmabahçe çıkışı nedeniyle tehdit altında olduğu öne sürüldü.

İBB halka yalan söylüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin parkın projeden etkilenmeyeceğinden bahseden açıklama, İBB’nin bölgeyi üst geçitlerle, tünel giriş çıkışlarıyla, katlı geçişlerle nasıl bir beton-yol kaosuna çevireceğini gerçek dışı görsellerle saklamaya çalıştığını ve halka yalan söylediğini belirtti.

Açıklamada yaklaşık yüzyıllık ağaçların Maçka Parkı’nın bir parçası olduğu gerçeğini yok sayarak parkın bir kısmına boş arazi muamelesi yapııldığını, tünele giriş ve çıkış noktaları parkın hangi bölümüne yapılırsa yapılsın parktaki ağaçları ve parkın doğal yapısını zedeleyeceği savunuldu.

Maçka Parkı’nın zarar görmemesi için tek ihtimalin tünel projesinin iptal edilmesi olduğunu belirten Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi özellikle 5 maddeyi öne çıkararak İstanbul halkına, Şişli ve Beşiktaş sakinlerine, Maçka Parkı’nı kullanan herkese seslendi:

“1- Parkların altına karayolu tüneli yapılamaz. Yapıldığı takdirde parktan ne kadar az alan gittiği söylenirse söylensin; yukarı çıkacak egzoz dumanları parkın temiz havasını öldürecektir ve dolayısıyla park işlevini yitirecektir.

2- İBB bütün park ve yeşil alanların altını, karayolu tüneli veya zeminaltı otopark inşaatı adı altında betonlaştırma kararı aldı. Yeşil alanların, parkların altları oyulup betonlaştırıldıkça yağmur suları toprakla buluşamayacaktır. Bu olmayınca, yağan en hafif yağmurda bile geçtiğimiz sene gördüğümüz afet manzaraları bu şehrin normali olacaktır. Bunlara hazırlıklı olalım!

BUNU DA OKU:  Hayata Sarıl Lokantası'nın kurucuları ile konuştuk

3- İstanbul genelinde 30’dan fazla karayolu tünel projesi İBB meclisinden geçmiş durumda. Anlayacağınız İstanbul’un altı delik deşik edilecek, eğer dur demezsek!

4- 3.köprü bağlantı yollarıyla yeni yapılaşmalardan gelecek trafiğin şehrin merkezine bu tünelle verilecek olması söylendiği gibi trafiği rahatlatmayacaktır. Belki ordan merkeze 5 dakikada gelecektir araçlar, ancak merkezden örneğin Taksim veya Karaköy’e 2-3 saatte geçecektir. Trafiğin bütün bu yoğunluk, gürültü ve kirinin esas olarak merkeze çok ciddi zararı olacaktır.

5- Bu tünel çıkışı, Maçka Vadisi’ne çakılan son çivi olacaktır. Parkı ve vadiyi kullanan sporcular, yurttaşlar, hayvan severler; herkes şapkayı önüne alıp bir düşünsün! Son çivinin çakılmasını hep birlikte engelleyelim!

Unutmayalım!

Şehir, hep birlikte mücadele edersek kurtulur!”

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Kent, Topluluklar, Yeşil alanlar
İndigo Shibori ve Doğal Boyama Atölyelerinden birine ücretsiz katılma şansı yakalayın

Ödüllü grafik tasarımcısı ve sanat yönetmeni Aslı Smith’in kurduğu Heliotropic Studio 18 ve 24 Şubat tarihlerinde iki farklı doğal boyama...

Kapat