Tüm deniz yaşamının 4’te 3’ünü besleyen Antarktika Okyanusunu koruma altına alalım

Antarktika Okyanusu, 9.000 canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Okyanus, imparator penguenler, dev mavi balinalar ve onların besin kaynağı karidese benzeyen deniz canlıları krilller ile dolu. Sadece bu canlılar değil, bir şekilde tüm deniz yaşamının 4’te 3’ü buradan besleniyor.

Güney Kutbu sadece hayvanlar için önemli değil; okyanuslarımızın sağlıklı olması, gezegenimizi sürdürülebilir kılıyor ve milyarlarca insana da geçim kaynağı sağlıyor. Ancak aşırı balık avcılığı, plastik kirliliği ve iklim değişikliğinin yarattığı tehlikeler, okyanuslarımızı sağlıklı tutmak için dünya genelinde acilen koruma alanları ağı yaratmaya ihtiyacımız olduğunu gösteriyor.

Çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace de geçtiğimiz günlerde başlattığı imza kampanyası ile tam da bunu hedefliyor. Antarktika Okyanusu’nda 1,8 milyon kilometre karelik bir alanın koruma alanı ilan edilmesini öngören kampanya için Greenpeace’in Arctic Sunrise adlı gemisi de bölgede bilimsel bir araştırmaya başladı. Gemi, Nisan ayına kadar bölgedeki iklim değişikliği baskısındaki doğal, eşsiz güzellikleri görüntülerken aynı zamanda bilimsel araştırmalar da gerçekleştirecek.

Bu araştırmalar sayesinde insanoğlu koruma alanı ilan edilmesi için çabalanan Antarktika Okyanusu’nu oluşturan denizlerden Weddell Denizi’nin deniz tabanını ilk defa görecek. Bilim insanları, alandaki kırılganlıkla birlikte nadir rastlanan mercan ve süngerlerin varlığını da araştıracak.

Söz konusu araştırma; bu sene Ekim ayında, bölgenin koruma alanı ilan edilmesi için Antarktika Okyanusu Komisyonu’na sunulacak Avrupa Birliği talebine de katkı sağlayacak. Dokuz aydan biraz uzun bu süre içerisinde Antarktik Okyanusu Komisyonu, dünyanın en büyük koruma alanını oluşturarak tarih yazıp yazmayacaklarına karar vermek üzere toplanacak.

Bu yüzden Greenpeace okyanusun ev sahipliği yaptığı vahşi yaşamın devamlılığı, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinin önlenmesi, besinleri için okyanusa bel bağlayan gezegenin yarısından fazlasının geçim imkanları adına okyanusları hiç olmadığı kadar büyük bir ölçekte korumanın ne kadar önemli olduğunu dünya liderlerine göstermek için sizden de destek bekliyor.

BUNU DA OKU:  Kuzey Kutbu'ndaki ozon deliği de nereden çıktı?

Koruma Alanı’nı desteklemek için dünya genelinde başlatılan bu kampanyaya adınızı ekleyerek siz de tarih yazacak bu kararın alınmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için buraya tıklamanız yeterli.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar
Güller ve çi̇kolatanin çevreye etki̇si̇ sevgi̇li̇ler günü kadar romanti̇k deği̇l

Maalesef, sevgililer gününün sembolü olan bu ikili kitleler halinde kapıldığımız tüketici çılgınlığının bir parçası olarak çevreye, ekonomiye ve sürdürülebilirliğe olumsuz...

Kapat